Je kunt een cake ook bakken in een glazen ovenschaal. Je hebt dan helemaal geen bakblik nodig. Het is natuurlijk nog steeds belangrijk dat je het juiste formaat ovenschaal gebruikt voor jouw cake.
Hoewel een ovenschaal dezelfde functie kan vervullen als een reguliere bakvorm, moet je rekening houden met enkele verschillen. Een belangrijk aspect is dat de meeste ovenschalen vaak niet zijn ontworpen voor het gelijkmatig geleiden van warmte, wat invloed kan hebben op de baktijd en kwaliteit van je creaties.
Heb je geen taartvorm of bakblik bij de hand? Dan kan je een taart in principe ook bakken in een ovenschaal. Gebruik een glazen of stenen ovenschaal die breed en hoog genoeg is voor je taart.
Bakvormen van blank metaal zoals staal of aluminium kunnen een ovenschaal vervangen . Deze materialen geleiden echter zeer effectief warmte naar de buitenkant van het voedsel, waardoor metalen ovenschalen de neiging hebben om aan de buitenkant te gaar te worden voordat de binnenkant gaar is.
Een bakplaat gebruiken om te bakken is veruit de makkelijkste en snelste manier! De ideale bakplaat om een cake te maken is plat en heeft zijkanten die minstens 1 inch hoog zijn.
De basis bakvorm voor cakes die ik in mijn recepten gebruik, heeft een lengte van 25 centimeter en is aan de bovenkant zo'n 10-12 centimeter breed. Natuurlijk kun je ook een langere cakevorm gebruiken, van bijvoorbeeld 30 centimeter. Houd er dan wel rekening mee dat je cake wat lager wordt.
Hoewel Corningware geschikt is voor bakbehoeften, zijn er een paar nadelen aan het gebruik ervan: Beperkte capaciteit : het is beschikbaar in verschillende maten, maar is beperkt in vergelijking met andere bakpannen. Het betekent dat u mogelijk meerdere cakes moet bakken als u een grote bestelling plaatst.
Het antwoord is ja , en we leggen je het verschil uit tussen een glazen en metalen bakvorm (naast het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, uiteraard). Dit is wat je moet weten voordat je je volgende chocoladetaart maakt.
Hoewel glazen bakvormen vrij algemeen zijn, is het kiezen voor het materiaal verrassend genoeg niet de beste beslissing . Een cake die in een glazen pan wordt gebakken, zal aan de buitenkant sterker bruin worden en daarom droger en knapperiger zijn. In veel gevallen is uw cake in het midden mogelijk niet gaar.
In een glazen ovenschaal kan je je baksel zowel in de vriezer als in de oven zetten, want deze kan temperaturen aan van wel -30 tot 400 °C! Dat de vorm in de vriezer kan, is bijvoorbeeld makkelijk bij het maken van een cheesecake of kwarktaart, omdat deze vaak even moeten opstijven.
Stevig brooddeeg kan je bakken op een beboterde en met bloem bestoven bakplaat. Of, nog makkelijker: bekleed de bakplaat met bakpapier. Wil je brood bakken zonder broodbakvorm, ga dan voor een steviger deeg dat z'n vorm behoudt. Denk aan een eenvoudig rond brood, pistolets of vlechtbrood.
Het bakken van een cake op een Pampered Chef-baksteen is niet heel anders dan het bakken van een cake in een ander soort bakvorm. Het verschil is dat de steen de hitte verdeelt, waardoor de cake gelijkmatig bakt.
Bakschalen, gemaakt van porselein, glas of keramiek, worden langzaam warm en bruinen niet veel. Bakpannen zijn daarentegen gemaakt van metaal of blik en geleiden warmte sneller dan bakschalen. Bakschalen kunnen extreme oventemperaturen weerstaan, terwijl bakpannen kunnen kromtrekken bij hoge temperaturen.
Glas als materiaal is eigenlijk goed. Het helpt de taart gelijkmatig te bakken omdat het de warmte niet zo goed geleidt als andere materialen, waardoor de zijkanten van de taart langzamer garen.
Bak in een beboterde 1-quart casserole gedurende 25 tot 30 minuten op 350 graden . Roer het mengsel af en toe tijdens het bakken. Laat het mengsel afkoelen tot het handzaam is. Vorm er ballen van en rol ze in poedersuiker.
Broodvormen. Een broodvorm van 20×10 cm heeft een inhoud van 4 kopjes beslag, net zoveel als een ronde vorm van 15×5 cm . Een broodvorm van 23×13 cm heeft een inhoud van 8 kopjes beslag, net zoveel als een ronde vorm van 23×5 cm en een vierkante vorm van 20×5 cm.
Standaard bakplaten zijn doorgaans ontworpen om een vlak oppervlak te bieden waarop etenswaren kunnen worden gebakken. Ovenplaten hebben daarentegen diepere zijkanten .
Het enige wat je nodig hebt, is bakpapier: papier dat vocht- en vetbestendig is en niet kan verbranden. Als je je bakvorm hiermee bekleedt, gebruik je geen extra vetstoffen van de boter in je bereiding en komt je gebak er nóg makkelijker uit.
Temperatuur van de oven
Een ideale temperatuur voor het bakken van een cake is 160 graden. En dan is er nog het verschil tussen een heteluchtoven en een elektrische oven. In onze recepten gebruiken wij altijd de heteluchtstand, die verwarmt gelijkmatiger.
Zoals u op de foto kunt zien, duurt het bakken van cakes in glas (of keramiek) langer omdat de warmte langzamer aan het beslag wordt overgedragen dan in metaal (5 tot 8 minuten langer, volgens een test met gele cake uitgevoerd door Cook's Illustrated).
“Heb je een bakvorm met een anti-aanbaklaag, dan hoef je volgens hem niet per se bakpapier te gebruiken. “Bakpapier zorgt voor de mooie strakke rand van je product, maar olie, boter of spray zorgt er net als bakpapier voor dat je product makkelijk loskomt.
Met het broodblik kunt u ook een cake maken in de vorm van de Zeeuwse knop, of bijvoorbeeld kruidkoek, hartige taart of pudding.
De maten die we doorgaans voorstellen voor onze recepten voor laagcakes zijn 20-25 cm/8-10 inch in diameter . Het is handig om er maximaal vier in je kast te hebben, zodat je laagcakes sneller kunt bakken, maar dit hangt ook af van de grootte van je oven en het aantal ovenrekken dat je beschikbaar hebt.
Een standaard cakevorm heeft een lengte van 25 cm, maar je hebt ook grotere en kleinere varianten.