Toch zijn ook in onze eigen land bijzondere mineralen te vinden, bijvoorbeeld in de steengroeven van Winterswijk en de Sint Pietersberg bij Maastricht, waar calciet in mooie kristallen voorkomt. Ook diep onder de grond zijn mineralen aanwezig, zoals in de Limburgse steenkoolmijnen.
Stenen die je o.a. kunt vinden zijn pyriet (goud), amethist, jaspis, bergkristal, agaatboom, roze kwarts en nog veel meer.
De echte edelsteen- landen zijn India, Sri Lanka, Birma, Zuid-Afrika, Brazilië en Australië. Robijn bijvoorbeeld, word het meest in Birma gevonden & Saffieren komen weer het meeste in India & Sri Lanka voor. In Zuid-Afrika wordt diamant gevonden & in Brazilië worden weer smaragden gevonden.
Alle gesteenten op aarde zijn opgebouwd uit kleine deeltjes: mineralen. Soms groeien ze uit tot hele mooie, grote kristallen. Die vind je vooral op plekken waar de mineralen de ruimte hebben gehad om uit te groeien, zoals in bergspleten en grotten.
In Nederland kun je veel amethisten kopen die uit Uruguay komen. Het land is een van de grootste handelaren in deze steen. De stenen uit dit land worden geroemd om de hoge kwaliteit.
Grote mooi uitgegroeide kristallen zijn zeldzaam maar kunnen lokaal in flinke hoeveelheden worden gevonden. Ook in bossen en vlaktes kunnen mooie mineralen gevonden worden. De begroeiing van planten maakt dit type vondsten zeldzamer. Meestal worden dit type vindplaatsen bij toeval ontdekt.
De beste rozenkwarts wordt gewonnen in Madagaskar. Kattenoogeffect-rozenkwarts komt voor op Sri Lanka. Het komt ook voor in Kenia, Mozambique en Namibië.
Amethist ontstaat in de binnenkant van een gesteente en blijft daardoor vaak onzichtbaar. Soms kom je stukjes kristal tegen en kan het zijn dat wanneer je een steen breekt, er kristalvorming in de binnenkant te zien is. De meeste kans deze steensoort aan te vinden, heb je in Zwitserland, Frankrijk en Duitsland.
Hou de steen eens tegen je wang. Te licht van gewicht is nooit goed, maar plastic kun je vrij snel herkennen. Als je iets van naden ziet aan de buitenkant, of bubbeltjes aan de binnenkant dan heb je ook een nepperd te pakken. Edelstenen kunnen wel insluitsels hebben (maar nooit perfecte bubbels.
Toch zijn ook in onze eigen land bijzondere mineralen te vinden, bijvoorbeeld in de steengroeven van Winterswijk en de Sint Pietersberg bij Maastricht, waar calciet in mooie kristallen voorkomt. Ook diep onder de grond zijn mineralen aanwezig, zoals in de Limburgse steenkoolmijnen.
De duurste geregistreerde Australische Opal is de "Olympic Australis", met een verbazingwekkende 17.250 karaat. Indrukwekkend! Dit enorme opaalmonster is afkomstig van Coober Pedy in Zuid-Australië en werd gewaardeerd op $ 1,7 miljoen USD, waardoor het het duurste opaal in de Australische geschiedenis is.
Geodes zitten als bollen in de grond van sedimentair en vulkanisch gesteente. Belangrijke vindplaatsen zijn onder andere Brazilië, India, Uruguay, Mexico, de Verenigde Staten en Namibië. Ook Europa heeft gebieden waar men geodes vindt, zoals Duitsland, Hongarije en Bulgarije.
Hoeveel stenen kun je tegelijkertijd gebruiken? Hier is geen gouden regel voor, maar als algemene regel kun je stellen dat je het beste niet meer dan drie stenen tegelijkertijd kunt dragen. Voor (jonge) kinderen is het verstandig niet meer dan één steen tegelijkertijd te dragen.
Welke edelstenen kunnen niet samen? Door hun tegengestelde werking kunnen er stenen zijn die qua energie beter niet tegelijk gebruikt/gedragen worden. Een voorbeeld is Granaat en Lapis Lazuli > de een werkt bloeddruk verhogend en de ander bloeddrukverlagend.
In je broekzak of als sieraad
Hoe meer (lichamelijk) contact je maakt met de edelsteen, hoe meer jouw lichaam zich bewust wordt van de energie die eruit gaat (beide werken op energie niveau). Door de edelsteen dichtbij je te dragen: in je broekzak of tas kan je op elk moment van de dag gebruik maken van deze energie.
Een geode is een holle steen. Binnenin zitten fraaie kristallen. Een geode kan wel zo groot zijn als een flink rotsblok. Als de kristallen erin dan groot en mooi zijn, betalen mensen er veel geld voor.
Kristallen zijn technisch gezien Geen Stenen
Waar kristallen uit één mineraal bestaan, bestaan gesteentes uit 2 of meerdere stoffen. Daarom zien deze er van de buitenkant, door de verschillende structuren en kleurschakeringen, ook vaak oneffen uit, bijvoorbeeld lapis lazuli.
Een geode of druse is een holle of gedeeltelijk holle, min of meer bolvormige knol die aan de binnenkant begroeid is met kristallen. Meestal zijn geoden tussen de 2,5 en 30 centimeter groot, maar dit kan sterk variëren. Ze worden gevonden in sedimentgesteenten en vulkanische gesteenten en zijn soms erg kostbaar.
Celestien is ook een echte slaapkamer edelsteen. Het geeft je rust en je zult heerlijk dromen. Een combinatie van seleniet, rozenkwarts, zwarte toermalijn en bergkristal zullen je slaapkamer reinigen. Zwarte toermalijn zal ook in de slaapkamer de electromagnetische straling weer neutraliseren.
Rozekwarts - Carneool - Rhodoniet - Aventurijn
Rozekwarts staat bekend als de Steen der Liefde. Opent het hartchakra voor alle vormen van onvoorwaardelijke liefde: voor jezelf, voor familie en voor een geliefde. Carneool zit vol levenskracht.
Destijds werd gedacht dat het dragen of opleggen van een bepaalde edelsteen écht kon helpen. De werking van edelstenen is nooit wetenschappelijk bewezen, maar er zijn een heleboel mensen die claimen er baat bij hebben.
Groeiende kristallen
In ondergrondse holtes groeien kristallen door atomen die zich in regelmatige driedimensionale patronen verbinden. Elk kristal begint klein en groeit naarmate er meer atomen worden toegevoegd. Velen groeien uit water dat rijk is aan opgeloste mineralen.
Goud komt inderdaad hoofdza- kelijk voor als zuiver metaal, als wat mineralogen "gedegen goud" noemen: dat is dus een scheikundig element dat zelfstandig (dus niet in verbinding met een ander element) in de natuur voorkomt; andere voorbeelden hiervan zijn ijzer in meteorieten, zwavel en arseen.