Eet je liever pitloze druiven? Geen probleem, ook die voorzien je van vitaminen en mineraalstoffen. De positieve eigenschappen van druivenpitten kan je dan bijvoorbeeld ook in de vorm van druivenpitolie of druivenpitmeel in smoothies of muesli gebruiken.
Plant de druiven op een plek in de volle zon, bijvoorbeeld bij een schutting op het zuiden of een pergola. Zorg voor een plek met goed gedraineerde grond, want een druivenstok kan er niet goed tegen als de wortels in het water staan. Het beste resultaat bereik je op kalkrijke, kleiachtige grond of humusrijke zandgrond.
Druiventelers 'stekken' de pitloze druiven. Ze snijden een stukje van de moederplant af (bijvoorbeeld van de wortels) en laten dat uitgroeien tot een nieuw plantje. Het plantje dat uit het stekje groeit, is een precieze kopie van deze moederplant. De druiven aan de nieuwe plant hebben daarom ook geen pitten!
Zo worden pitloze druiven gekweekt
Met groeistoffen en plantenstokken worden planten gefopt, zodat ze zich gaan vermenigvuldigen zonder dat ze zaadjes hebben die ze kunnen verspreiden. Zo brengt de scheut van een goede druivenplant trossen sappige, pitloze druiven op.
Om druiven te ontpitten, gebruik je het beste een grote naald. Verse druiven zijn heerlijk in combinatie met ontbijtgranen, bij het aperitief, in een fruitslaatje of bij een kaasschotel. Maar ook in salades en sausen komen druiven goed tot hun recht.
Druif zaaien en planten
Druiven planten doe je niet in de zomer, maar in het voorjaar of tegen het najaar aan. Meestal is dit tussen maart en begin mei, of in het najaar van eind augustus tot oktober. In het najaar geplante druiven zullen pas volgend jaar te oogsten zijn.
Pas in het vierde jaar zal men oogsten. Als we een druivenplant kopen dan zal men meestal niet een jonge stek kopen maar waarschijnlijk is de plant al wat ouder. Vraag in het tuincentrum naar de leeftijd van de plant en houdt hier rekening mee bij het snoeien.
Knip een stuk snoeihout recht af van ongeveer 10 cm. Doe dit op zo'n manier dat er 1 knop zicht in het midden en aan elke kan 5cm scheut. Zorg dat je meerdere druiven stekken maakt, zodat je later de sterkste stek kunt bewaren. Je kunt de druiven stekken in een pot of bak met potgrond gaan opkweken.
De minimum-afstand tussen twee wijnstokken is minstens 1 meter. Plant u ze dichter op elkaar dan riskeren elkaar te veel te beconcurreren voor water en voedingsstoffen, met een geringere fruitopbrengst als gevolg. Misschien is het zelfs raadzaam ze op 1,5 meter afstand te planten.
Druiven groeien in elke goed ontwaterende tuingrond, met voldoende humeus materiaal. Ze hebben een hekel aan natte voeten, zware klei of echt zure grond. Het beste groeien ze op een kalkrijke, kleiachtige grond, of een humushoudende zandgrond.
- Te natte en/of te koude grond in het voorjaar. - Verzwakte plant door onvoldoende voedingsstoffen of door een aantasting van de pokkenmijt. - Slechte standplaats. Een noorden en westenmuur zijn voor de meeste druivenrassen niet bruikbaar.
Het is natuurlijk fantastisch om heerlijke druiven uit je eigen tuin te kunnen oogsten. Om direct op te eten, om jam en gelei van te maken of zelfs wijn. Het handvormige blad is heel decoratief, dus ook als het u niet om de druivenoogst gaat is Vitis vinifera een prachtige klimplant.
Druiven staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een trosje druiven van 100 gram telt als één portie fruit. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Behalve dat witte en rode druiven ieder een andere kleur hebben, verschillen ze ook iets in voedingswaarde. Ook al is dit niet een groot verschil, rode druiven bevatten net iets meer vitamine C, magnesium, calcium en vezels dan witte druiven.
Druivenpitten zijn een goede bron van vitamine E en kunnen helpen het zicht te verbeteren en de haarvaatjes in de ogen te versterken, waardoor je minder snel vermoeide ogen krijgt. Ook zijn druivenpitten een goede bron van collageen en resveratol, die helpen huidveroudering tegen te gaan en de huid stralend te houden.
De druif houdt van de zon en van niet teveel wind. Tegen een muur of schutting op het zuiden is daarom een prima plek. Druiven houden van kalkrijke, humusrijke en kleiachtige grond en niet van natte voeten. Geef de druif ook voldoende ruimte, want hij kan flink groeien!
Als het blad eraf is, kun je de structuur van de plant goed zien. De basis van de druivenstruik bestaat uit een paar lange hoofdtakken, de zogenaamde gesteltakken. Alle zijtakjes die daaruit komen, snoei je terug tot op twee ogen (verdikkingen). Het zijn die zijtakjes waarop de druif in het voorjaar weer gaat uitlopen.
Ben je fan van blauwe druivenwijn, en wil je zelf wijndruiven planten? Dan is de Vitis vinifera Regent de beste keuze. Deze druivensoort is resistent tegen schimmelziekten, zoals echte en valse meeldauw. Ook is dit soort druiven winterhard tot min 20 graden Celsius.
Water geven
Geef de druif één keer per week water. Als je een druif gaat planten moet je de grond ook heel vochtig maken. Bij warme dagen kun je het beste twee keer per week water geven. Ook in de winter moet de grond vochtig blijven.
De beste grond voor een druif is kalkrijk, kleiachtig en humusrijk. In ieder geval is het van belang dat de wortels niet continu nat zijn. Een druivenstruik houdt niet van natte voeten. Hou er rekening mee dat een druivenstruik ruimte nodig heeft.
Je kunt kiezen voor druiven met één étage of met twee étages. Bij één étage adviseren wij deze op 80 cm hoogte, bij twee étages adviseren wij de eerste étage op 40 cm hoogte en de tweede op 120 cm hoogte. Andere systemen zijn één enkele stam of een stam met twee ranken, die naar links en rechts uitgebogen worden.
Op de Etna op Sicilië staan planten van meer dan 200 jaar oud. Lang had een druif in Alto Adige het record in handen. In kasteel Katzenzungen bij het plaatsje Prissiano staat een struik van meer dan 350 jaar oud. Nu is er naar alle waarschijnlijk een nog oudere gevonden in Slovenië.
Ze wortelen diep (ze hebben wortelpennen) en bij het uitgraven kunnen de wortels beschadigd raken. Probeer zoveel mogelijk van de wortelstok heel te houden. Vaak zijn druiven, net als rozen, geënt op een wortelstok.
Een druivenplant heeft simpelweg veel zon nodig. 4 uur zon per dag heeft hij zeker nodig, aangezien de druiven anders niet goed rijp worden.