Een infectie door een bacterie komt het meeste voor. Soms ontstaat een longontsteking door verslikking in voedsel of braaksel wanneer dit niet goed wordt opgehoest.
Aspiratie en aspiratie-pneumonie
Een longontsteking kan levensbedreigend zijn. Een longontsteking die ontstaat door verslikken wordt ook wel aspiratie-pneumonie genoemd. Een aspiratie-pneumonie kan ook ontstaan door het terugvloeien van maaginhoud in de longen (reflux).
Door een slikstoornis komt er eten of drinken in de luchtpijp terecht in plaats van in de slokdarm. Het risico van regelmatig verslikken is onder andere een longontsteking.
Hoe krijg je een longontsteking? Een longontsteking kan ontstaan door virussen of bacteriën. Meestal wordt een longontsteking veroorzaakt door een pneumokokkenbacterie. Ook een griepvirus (influenzavirus) of het nieuwe coronavirus kunnen een longontsteking veroorzaken.
Roken irriteert en verzwakt je longen waardoor je meer kans hebt op een longontsteking. Zorg dat je uitgerust en gezond bent. Genoeg slapen en gezond eten houdt je weerstand op peil. Griep verzwakt je weerstand waardoor je meer kans hebt op een longontsteking.
Heb je een benauwd gevoel, koorts en spierpijn? Hoest je en ben je vermoeid? Dat zijn vervelende symptomen die horen bij longontsteking. Gelukkig is een longontsteking vaak goed te behandelen.
U kunt last hebben van hoesten, benauwd zijn, koorts en moe zijn. Drink veel, neem rust en rook niet. Vaak krijgt u medicijnen (antibiotica). De koorts wordt minder vanaf 2 tot 3 dagen nadat u bent gestart met de medicijnen.
Een longontsteking (pneumonie) is een ontsteking van de longblaasjes en het omgevende weefsel. Deze ontsteking gaat gepaard met hoesten, soms droog en pijnlijk, soms met groen slijm. Vaak is er sprake van pijn in de borst of in de zij en van een versnelde, oppervlakkige, pijnlijke ademhaling of kortademigheid.
Een normaal herstel van een longontsteking kan 6 weken tot 3 maanden duren. Neem de medicatie in volgens voorschrift van de arts, het is belangrijk om de antibioticakuur af te ronden, ook als u geen klachten meer heeft.
Omdat een longontsteking een ernstige aandoening is, wordt elke longontsteking als bacterieel beschouwd. Daarom wordt het met antibiotica behandeld. De meest voorkomende bacteriën die een longontsteking veroorzaken zijn: Streptococcus pneumoniae ('pneumokok');
Gevolgen van verslikking. Meestal krijg je bij verslikking een stevige hoestbui waardoor het voedsel of vloeistof weer wordt verwijderd uit de luchtpijp. Een verslikking kan echter ook ernstigere gevolgen hebben, zoals longontsteking of verstikking.
Wanneer voeding of speeksel in de longen komt en u onvoldoende kracht heeft om het voedsel uit de longen te hoesten, is er sprake van aspiratie. Dat kan gevaarlijk zijn. Wanneer er voeding of speeksel in de longen komt heeft u namelijk een grotere kans op het ontwikkelen van een longontsteking.
Een symptoom van het vaak verslikken is bijvoorbeeld het hoesten tijdens of na het eten. Andere symptomen zijn: pijn bij het slikken, een droge mond, speeksel dat uit de mond loopt, gevoel dat eten blijft steken, ongewenst gewichtsverlies of regelmatige ontstekingen van de longen of luchtwegen.
Moedig het slachtoffer aan om te blijven hoesten. Doe verder niets. Controleer of het slachtoffer weer een normale ademhaling heeft. Neem contact op met de huisarts of spoedpost als het slachtoffer blijft hoesten, moeite houdt met slikken of het gevoel blijft hebben dat er iets in zijn keel zit.
Bij een longontsteking raakt longweefsel ontstoken door micro-organismen: een bacterie, een virus of een schimmel. Meestal ontstaat het nadat micro-organismen door inademing in de longen terecht zijn gekomen.
Een speciale vorm van longontsteking is een slikpneumonie of aspiratiepneumonie. Daarbij bereiken vreemde stoffen zoals voedsel, drank of braaksel na een verslikking je longen. Daar veroorzaken ze een ontsteking. Vooral ouderen en mensen met slikproblemen kunnen een slikpneumonie krijgen.
De meest voorkomende complicaties zijn bloedvergiftiging en longvliesontsteking. Bij een bacteriële longontsteking kunnen de bacteriën zich via de bloedbaan verspreiden naar andere organen (bloedvergiftiging). Dan kan een ernstige situatie ontstaan, waarbij de bloeddruk en/of de ademhaling in de problemen kunnen komen.
Bij een longontsteking voelt de patiënt zich benauwd en heeft hij vaak moeite met ademen. Dat kan angstig zijn. Een longontsteking kan licht of zwaar zijn.
Een longontsteking kan vanzelf overgaan. Maar vaak zijn de klachten te hevig om dat af te wachten. Welke behandeling u dan krijgt, is afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking. Als bacteriën de longontsteking hebben veroorzaakt, krijgt u een antibioticakuur.
Het grootste gevaar bij een longontsteking is dat de bacteriën in de bloedbaan terechtkomen en een bloedvergiftiging veroorzaken. Dit kan een ernstig verloop hebben. Word je binnen korte tijd heel ziek en ga je snel en oppervlakkig ademhalen?
Een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling of pijn bij het ademhalen komen ook voor. Je benauwd voelen is erg naar en kan eng zijn. Voor sommige mensen voelt het als (bijna) stikken. Als je iets wilt doen terwijl je benauwd bent, is dat vaak lastiger.
Een longontsteking kan besmettelijk zijn.Dit hangt af van de oorzaak. De meest voorkomende oorzaak is een bacterie, de pneumokok. Deze bacterie is voor zover we weten niet heel besmettelijk.
Een longontsteking of pneumonie is een ernstige infectieziekte die het longweefsel aantast. Pneumonie wordt zowel door virussen als door bacteriën veroorzaakt. Een longontsteking moet men altijd ernstig nemen.
Infecties komen op iedere leeftijd voor. Maar oudere mensen zijn vatbaarder voor ernstige infecties (luchtwegen, urinewegen en maag-darmstelsel). De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen.
De tijd tussen contact met de ziektekiem en de klachten (de incubatietijd) bedraagt 1 tot 4 weken.