Matglas biedt de oplossing. Mat glas wordt op verschillende manieren toegepast, maar vaak als er wel lichtinval gewenst is, maar geen ongewenste doorkijk. Denk daarbij aan binnendeuren of tussenwanden. Mat glas is een soort glas waarbij één zijde is gematteerd.
Doordat het licht verstrooid raakt is er voor ons menselijk oog geen helder oppervlak meer te zien. Het percentage licht dat matglas doorlaat is echter gelijk aan dat van een normale glasplaat. Melkglas laat dus voldoende licht door, maar zorgt er wel voor dat de beglazing niet doorzichtig is.
Er zijn drie soorten draadglas om inkijk te beperken: draadglas gefigureerd (vrijwel geen doorzicht) en draadglas glad (weinig doorzicht). Spiegeldraadglas is geheel doorzichtig, heeft geen reliëf en beperkt het doorzicht niet. Wij kunnen draadglas in de kleur blank en brons leveren.
Wat is melkglas? Dit glas wordt gekenmerkt door de matte uitstraling die het heeft. Het laat wel licht door, maar door het troebele glas kun je niks zien, op schaduwen na. Het glas is in verschillende diktes, kleuren en patronen verkrijgbaar.
Mat glas is niet al te prijzig. Natuurlijk is de prijs wel afhankelijk van de dikte van het glas, de kleur en of het al dan niet gehard moet zijn. Ook speelt mee in welke afmetingen u het glas wilt.
Melkglas ook wel bekend als acide mat glas of satijnglas, is glas dat aan een zijde met zuur behandeld is. Hierdoor wordt het glas ondoorzichtig, niet meer zo transparant als normaal glas maar het bijzondere is dat het wel nog licht doorlaat. In geharde vorm is mat glas ook nog eens heel veilig.
In de meest simpele uitvoering is het glas verkrijgbaar vanaf 70 euro per vierkante meter. Hier moet u echter nog wel plaatsingskosten bij rekenen. Bent u toch op zoek naar mat glas van een iets zwaardere kwaliteit? Voor bijvoorbeeld mat glas dat ook nog eens gehard is, betaalt u prijzen vanaf €122 euro per m2.
Enkel glas is met name geschikt voor binnenruimtes. Bijvoorbeeld voor een bovenlicht bij een binnendeur. Hier vindt u enkel glas in verschillende diktes van 3 tot en met 25 mm. Enkel glas wordt standaard met onafgewerkte randen geleverd, maar het is mogelijk om deze pp of facet te laten bewerken.
De richtprijs voor melkglas met kleur en patroon is 100 euro per m2 voor een dikte van 4 mm, 130 euro per m2 voor een dikte van 6 mm en 160 euro per m2 voor een dikte van 8 mm. Dat zijn uiteraard richtprijzen.
Gehard glas is te herkennen aan de 'spanningsvlekken' die zichtbaar worden bij een bepaalde lichtval of als men door gepolariseerde (brillen-) glazen naar het glas kijkt. Het vlekkenpatroon geeft echter over de mate van harding weinig informatie.
Het staat niet vast wat een geharde glasplaat aan gewicht kan hebben. Een plaat gehard glas van 1000mm x 360mm en 6mm dik, zou belast kunnen worden met maximaal 160Kg. Het glas buigt een klein stukje mee tot maximaal 70mm en herstelt zich daarna in de oorspronkelijke vorm.
Melkglas is een doorschijnend glas dat door toevoeging van beenderas (beendermeel, calciumfosfaat, Ca3PO4), tinoxide (SnO2) of calciumfluoride (vloeispaat, CaF2) ondoorzichtig is gemaakt. Melkglas was in het oude Egypte al bekend en in de 16e eeuw in Venetië herontdekt en verwerkt in het glazen filigraanwerk.
Bij mat facetglas is het glas mat met een facetrand van blank glas. De facetrand is een stijlelement en past goed bij deuren met een facetrand als profiel.
Een melkglas badkamerraam van plexi laat veel licht door. Handig om te weten: plexiglas heeft een hogere lichtdoorlatendheid dan gewoon glas. Met een mat badkamerraam van plexiglas heb je dus meer natuurlijke lichtinval in de badkamer, dan wanneer je gewoon mat glas als badkamerraam inzet.
Enkel glas
Tegenwoordig wordt nagenoeg iedere woning van dubbel glas voorzien omdat dit beter isoleert, zowel qua geluid als warmte. Bij oudere woningen komt echter enkel glas ook nog vaak voor. Enkel glas bestaat slechts uit een enkele laag waardoor het niet of nauwelijks isoleert.
In modernere huizen zit er vaak een raam boven de deur. Dit wordt ook wel een bovenlicht genoemd. Vroeger werden deze ramen toegevoegd om licht in kamers zonder daglicht te krijgen. Met de komst van elektriciteit zijn bovenlichten eigenlijk overbodig geworden, maar ze worden nog steeds geplaats.
Verwijder eerst de linker en rechter glaslat met een platte schroevendraaier. Druk het glas vervolgens loodrecht naar beneden, zodat de veren in het kozijn worden ingedrukt. Zo komt de bovenste glaslat, die tegen het plafond aan zit, los. Kantel het glas naar voren en haal het eruit.
Raamfolie of plakfolie is waarschijnlijk de bekendste manier om je privacy te verhogen en inkijk via je raam te vermijden. Hang het op ooghoogte om vervelende blikken in je woonkamer te voorkomen of kies voor een decoratief element. Er is erg veel keuze op de markt en het is bovendien makkelijk zelf aan te brengen.
Jaloezieën als raambekleding tegen inkijk
Je kunt de opening tussen de lamellen namelijk zelf regelen. Dit maakt dat jaloezieën uitermate geschikt zijn als raambekleding tegen inkijk. Je kunt overigens kiezen uit houten jaloezieën, kunststof jaloezieën en aluminium jaloezieën.
De term melkglas ook wel matglas genoemd, staat voor een type glas dat, hoewel transparant, geen inkijk toestaat. In de glasbranche is de juiste benaming 'ondoorzichtig wit glas'. Ook de term troebel glas wordt gebruikt.
Rookglas is brons "in de massa gekleurd" glas. Het heeft een bruine gloed, is transparant en heeft geen coating maar is door en door gekleurd.
Het melkglas zorgt ervoor dat het binnenkomend zonlicht diffuus wordt verspreid onder uw terrasoverkapping. Het licht wordt op een egale en gelijkmatige manier verdeeld, wat een sfeervol effect geeft waarbij het grootste deel van het zonlicht wordt doorgelaten.