Kies voor een gemiddelde dikte, dat haakt in het begin het fijnst. En kies bijvoorbeeld Phil Coton4 van Phildar of Colour Crafter van Scheepjes. Deze garens hebben een fijne draad die niet snel splijt, zodat je als beginner gewoon lekker door kan haken, zonder steeds in de draad te steken.
Sjaals, een koffiewarmer of een stylish poefje… Haak maar in! Een leuke hoes voor over je saaie barkrukken (of eetstoelen, kan ook!) of een leuke fruitschaal. Zelfs een gehaakte krantenbak kun je maken met twee haaknaalden en een kek kleurtje draad.
Er zijn oneindig veel steken waarmee je allerlei verschillende patronen mee kunt creëren. Van woon accessoires tot kleding tot knuffels en sieraden het kan allemaal gehaakt worden. Wat betreft de techniek van haken is dat eigenlijk heel gemakkelijk en je hebt het dan ook redelijk snel onder de knie.
Om te haken heb je twee dingen nodig; een haaknaald en garen. Maar om ook echt een ontwerp te maken en in elkaar te kunnen zetten heb je uiteraard wat meer nodig. Wil je je haakwerk makkelijk meenemen en thuis netjes opbergen? Dan zijn er speciale haaktassen met leuke printjes te koop.
De nummer 1 van onze Haakgaren Contest is Yarn and Colors Must-have geworden! De combinatie van de zachte, soepele draad, het mooie kleurbad en het stevige maar zachte haakwerk maakt dat dit garen als winnaar uit de bus is gekomen.
Eigenlijk staat er al jaren maar één haaknaald als favoriet bovenaan het lijstje van iedereen die haakt. En dat is de Clover Amour. Clover Amour, de beste haaknaald voor jou! De Clover Amour heeft een zachte grip, is sterk en heeft een super gladde haak.
Eens je weet hoe het moet, kun je (bijna) alle knuffels maken. In het haken zelf is er vaak niet zo'n groot verschil qua moeilijkheidsgraad. Ze worden immers allemaal in vasten gemaakt. De moeilijkheidsgraad zit 'm meestal in het in elkaar zetten van de gehaakte stukken.
Het enige wat je nodig hebt is een haaknaald, garen en een leuk haakpatroon. Elk kind vindt het heerlijk om zijn eigen knuffel te hebben. Misschien wel een vriendje voor altijd. Haak of brei voor je kind een knuffeltje en de beloning zal groot zijn.
Een toer is een reeks lossen of vasten achter elkaar. Vaak staat aangegeven per toer op hoeveel vasten of lossen je hoort uit te komen of mee moet beginnen. Een toer kan zowel gemaakt worden door te keren als door in spiralen te haken.
28 lossen voor proeflapje; 212 lossen voor deken. (Als je al hakend vasten opzet, gebruik dan een veelvoud van 8 plus 3 [211 steken] in totaal.
Bij de granietsteek haken moet je, om de deken op te zetten, een even aantal steken op zetten. Hierna start je met een vaste in de 4e steek vanaf de haaknaald. Je haakt een losse, slaat een steek over en haakt vervolgens een vaste in de volgende steek.
Maar is amigurumi's haken nu echt zo moeilijk als het eruit ziet? Nee, het vergt wel wat oefening. Maar als je de basisteken onder de knie hebt zoals een Magische Ring, een halve vaste, een halve vaste en een losse, dan kun je eigenlijk al heel veel amigurumi's haken.
Als je wil beginnen met haken, raad ik je aan dikte 3 of 3,5 aan te schaffen. Deze dikte kan je met de meeste katoengarens gebruiken om amigurumi te haken. Wil je liever sjaals en mutsen haken, schaf dan haaknaald 6mm aan.
Wol: kies je voor wol om je deken te haken dan weet je zeker dat je een heerlijke warme deken krijgt. Waar je wel rekening mee moet houden is dat wol kan kriebelen. Wol moet veelal op de hand worden gewassen. Katoen: kies je voor katoen om je deken te haken dan krijg je een mooie strakke deken.
Wol is een super veelzijdig knutselmateriaal. Kinderen kunnen ermee punniken, weven, haken, rijgen, er pompons van maken en nog veel en veel meer. Van peuters, kleuters tot wat oudere kinderen; iedereen kan knutselen met wol. En het eindresultaat is altijd vrolijk, want wol is er in eindeloos veel leuke kleuren.
Iemand anders kwam met het handige idee de korte stukjes op een wasknijper te draaien, zo raakt het niet in de knoop. Maar gewoon op een kartonnetje wikkelen kan natuurlijk ook. Ook waren er verschillende ideeën over waar je de restjes voor zou kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld om 'kwastjes' en franjes mee te maken.
Katoengaren is bijvoorbeeld heel geschikt voor het breien van kleding, gehaakte dieren en DIY kerstdecoraties. Veel mensen gebruiken ook katoengaren voor het haken en breien van vaatdoekjes vanwege de milieuvriendelijkheid.
Om een mooie ronde cirkel te haken, meerder je in elke toer het aantal dat je in de eerste toer had. Bij knuffels zijn dat er standaard 6. Voor een platte cirkel in vasten, meerder je dus elke toer 6 keer. De tweede toer haak je daarom dus 2 v in elke steek.
Dikte van de naald
Hoe fijner het werk, hoe dunner de naald. Dus staat het haken van een nieuwe set pannenlappen op de planning, ga dan voor een dunnere naald; denk aan een 3,5 of 4 mm naald. Ga je een poging wagen om een grof deken voor de loungeset te maken, neem dan bijvoorbeeld een haaknaald van 6 mm.
Tunisch haken is een voordelige manier van haken. Je hebt minder garen nodig dan bij gewoon haakwerk. Het haakwerk wordt dunner en soepeler dan bij gewoon haakwerk.