Ja, zélfs de schil van een ui kun je gebruiken. De bruine harde buitenlagen ogen nou niet meteen als een lekkernij, tóch bevatten ze enorm veel quercetine, een antioxidant dat je bloeddruk onder controle houdt.
Je kan uienschillen gewoon mee in je groentesoep koken. Dat geeft een krachtige smaak aan je soep en het geeft het water een kleurtje. Je kan uienschillen gebruiken in plaats van bouillonblokjes.
Het enige nadeel is dat de uitlopers vrij bitter van smaak zijn. Dit is dus niet in elk gerecht wenselijk en vooral bij een rauwe bereiding kan de bittere smaak overheersend zijn. Door de uitlopers te verwijderen voorkomt u dit en kunt u de rest nog gewoon gebruiken.
Niet alleen is ui gezond voor je slijmvliezen; ze zijn ook onmisbaar voor je darmen. Er zitten massa's vezels in en de nodige prebiotica. Uien zijn dus belangrijk voor een goede stoelgang en je weerstand, die voor een groot deel in onze darmen huist.
Uischillen zijn zeer gezond voor de algehele gezondheid. De schil van de ui is hoog in een potent pigment bekend als quercetine, wat verstopping van de slagaders verhindert en hoge bloeddruk vermindert, het heeft krachtige kalmerende eigenschappen, en behandelt slapeloosheid.
Ui. Snijd de twee uiteinden van de ui weg. Maak nu met een mesje een inkeping in de schil, van boven naar beneden. Op die manier kan je de schil los makkelijk loshalen.
Uien schoonmaken begint met het verwijderen van de buitenste papierachtige schil en eventueel de schil daaronder indien deze bruin verkleurd is. Vervolgens kun je de ui snijden of snipperen. Gebruik hiervoor een goed, scherp mes.
Uien bevatten quercetine
Uit onderzoek blijkt dat mensen die volop uien eten, een lager risico op sterfte door hart- en vaatzieken hebben dan mensen die geen uien eten. Dit komt waarschijnlijk door het hoge gehalte aan quercetine, een antioxidant die ook veel voorkomt in thee, appels, druiven, broccoli en rode wijn.
Uiensap bevat een grote hoeveelheid zwavel en helpt daardoor om de bloedcirculatie naar de follikels te verbeteren, deze opnieuw op te bouwen en elke vorm van ontsteking te verminderen. Uiensap bevat ook antibacteriële eigenschappen die tegen bepaalde hoofdhuidinfecties die haarverlies veroorzaken vechten.
Gezonde keuze
De ui is niet alleen de smaakmaker in een gerecht, het is ook een hele gezonde groente. Zo bevat een ui weinig calorieën, maar veel vitamines en antioxidanten. Vanuit het Voedingscentrum wordt geadviseerd om minimaal 250 gram groente per dag te eten.
Uien en knoflook, en de andere alliac-planten worden geclassificeerd als rajasic en tamasic, wat betekent dat ze passie en onwetendheid vergroten. Ze veroorzaken overlast en zelfs pijn en ziekte bij degenen die ze eten.
Als je een zaadje van een ui in de grond stopt, kan er een klein uienplantje uit groeien. Na een tijd wordt deze uienplant onderaan dikker. Die verdikking wordt straks een nieuwe ui. De buitenste blaadjes van de bol worden al bruin.
Knoflook (Allium sativum) is een plant uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). Eveneens tot het geslacht look (Allium) behoren onder andere de soorten ui, prei en bieslook.
Uien vormen een uitstekende bron van antioxidanten, maar je vindt ze bijvoorbeeld ook terug in olijfolie en rode bosvruchten. Daarnaast zitten er in uien ook heel veel micronutriënten: vitamine B, vitamine C, heel veel kalium, fosfor en calcium. Hierdoor hebben ze ook een goede werking op onze botten en gewrichten.”
De antioxidante en zwavelachtige bestanddelen in uiensap zijn erg handig om de schadelijke invloed van vrije radicalen en uv-stralen tegen te gaan. Bovendien kan uiensap bij uitwendig gebruik helpen om donkere vlekken, mee-eters en sproeten te elimineren. Verpletter de halve ui en meng hem met twee eetlepels honing.
Zo zouden de oliën uit een doorgesneden ui de lucht zuiveren van bacteriën en virussen en het ademhalen vergemakkelijken. Uien in sokken worden eveneens aangeraden als middel ter bescherming tegen griep en om het bloed te zuiveren.
In het verleden hebben wetenschappelijke onderzoeken ontdekt dat uien je testosteron een boost geven. Ja, je leest het goed. Dit bolgewas is niet alleen goed voor je traan- en gasproductie, maar ook voor je testosteronproductie.
Een beetje geduld levert veel extra gezonde stoffen op. Rode uien zijn gezonder dan witte uien en de standaard uien met een goudbruin schilletje. Er zitten meer fytonutriënten in rode uien, vooral meer polyfenolen. De rode uien hebben meer voedingswaarde en geneeskracht dan hun witte en goudgele broeders.
Wanneer je ui eet, zal je lichaam namelijk minder vetcellen ontwikkelen en dit is dus positief wanneer je wilt afvallen. Dezelfde stof zit ook in groene thee, waarvan ook bekend is dat het afvallen stimuleert. Ook is ui goed voor de spijsvertering en ook dit kan erg schelen voor mensen die wat kilo's kwijt willen.
Als je je mes in een ui zet, maak je z'n cellen kapot. Hierbij komt een gas vrij genaamd synpropaanthial-S-oxide. Als dit gas in aanraking komt met het vocht in je ogen ontstaat er een zwavelzuurverbinding en gaan je ogen tranen.
Was je ramen met een ui. Volgens Ella is dat de gouden tip voor het wassen van je ramen. "Je maakt een teiltje lauw water, snijdt twee uien doormidden, gooit ze erin en zemen maar! De sappen van de ui zorgen ervoor dat alle stofjes en vetten het beste van de ramen verdwijnen."
Maak rauwe uien minder scherp
Maar als je even door de rode ui heen bent of deze bent vergeten te halen kun je ook prima witte ui toevoegen aan je salade. Je kunt namelijk de scherpe randjes van een witte ui er vanaf halen door de gesneden ui tien minuutjes in een badje met ijswater te leggen.
Een gesnipperde ui is een ui die in hele kleine stukjes wordt gesneden, daarna kan je deze uiensnippers verder verwerken in je gerecht. Een ui snipperen is eigenlijk heel erg makkelijk, helemaal als je het simpele trucje gebruikt dat iedere chef-kok kent.
Fruit pellen: o.a. kiwi's en mango's
Een leuke techniek om bepaalde soorten fruit te pellen, deze techniek kun je onder andere toepassen op kiwi's, mango's en zelfs op avocado's. Erg handig en dit kan echt iedereen! Alles wat je nodig hebt is een snijplank, een scherp mes en een glas.