Het is namelijk niet nodig om aubergines te schillen. Sterker nog, de spaarzame smaak en voedingswaarde is geconcentreerd in de schil en het direct onderliggende vruchtvlees, dus het is zonde om dat te verwijderen. Na het schoonmaken kun je de groente snijden.
Als er rotte plekken op het fruit zijn, knip ze dan eerst en begin dan met het schoonmaken van de hele aubergine. Leg het mes naar boven en leid langzaam van het ene uiteinde naar het andere, snijd een dunne schil af en laat zoveel mogelijk het vruchtvlees achter. Gebruik deze methode om de hele aubergine te schillen.
Naast calcium bevatten aubergines ook foliumzuur, magnesium en ijzer, allemaal nodig om goed en energiek te kunnen functioneren. Aubergine is rijk aan vezels. Die dragen bij aan een goede darmgezondheid, geven een verzadigd gevoel en houden de bloedsuikerspiegel stabiel.
Snijd de uiteinden eraf en halveer de aubergine in de breedte. Leg de aubergine met het snijvlak op de snijplank. Houd je hand in de vorm van een klauw. Maak tijdens het snijden een draaiende beweging en verplaats de aubergine met je vingers tijdens het snijden.
Aubergines bevatten veel meer gezonde vezels dan courgette. Goed voor de darmflora en stofwisseling dus! Al hebben courgettes ook veel andere goede voedingsstoffen. Aubergines bevatten meer vocht dan courgettes.
Reken ruim 300 gram aubergine per persoon voor de door het Voedingscentrum geadviseerde dagelijkse portie van 250 gram groenten.
Tegenwoordig zijn de aubergines helemaal niet meer bitter, maar zouten blijft een ding. Door de aubergine vooraf te zouten, onttrek je er vocht uit en minder vocht is meer smaak. Bovendien zout je de aubergine zo van binnen en meer zout is ook meer smaak.
Bewaren. Bewaar aubergines op een donkere, koele plaats waar het een beetje vochtig is. Ze zijn op deze manier 1 week houdbaar. Omdat aubergines zeer gevoelig zijn voor lage temperaturen is het raadzaam de vruchten niet bij temperaturen lager dan 16 °C te bewaren.
Hoe weet ik of aubergine niet goed meer is? De aubergine is beschimmeld of heeft rotte plekken. Dit bederf herken je snel door te kijken of ruiken. Verwijder het kroontje en snijd hem in plakjes of blokjes.
Weg ermee. Maar niet schrikken als de binnenkant eerst egaal wittig-groen is maar een tijdje na het opensnijden bruine vlekken begint te krijgen: dat is een heel natuurlijk proces en betekent niet dat de aubergine niet goed meer is. Gewoon verdergaan met marineren of bereiden; dat wordt smullen straks!
Goed voor je bloed
Aubergine is rijk aan ijzer en zorgt zo mee voor een goede aanmaak van rode bloedcellen. Dat is belangrijk om bloedarmoede te voorkomen.
Reken ruim 300 gram aubergine per persoon voor de dagelijkse 250 gram groenten.
Aubergine kruiden is een eitje; ze zijn erg neutraal van smaak en kunnen daarom veel smaakmakers hebben. Het is heel verleidelijk om hier zout bij te gebruiken, maar dat is absoluut niet nodig. Probeer bijvoorbeeld eens een kruidenmengsel van paprikapoeder, basilicum en oregano. Succes gegarandeerd!
De smaak is bitter tot neutraal en zit voornamelijk geconcentreerd in de schil. Dat heeft het voordeel dat aubergine met bijna elk ander ingrediënt kan worden gecombineerd. In het bijzonder met 'stevige' smaakmakers als knoflook of geurige groene kruiden als marjolein en basilicum.
Leg de aubergine plat op de snijplank en snijd de laatste plakken van de aubergine met het mes horizontaal. Wil je geen plakjes, maar blokjes? Snij de plakken dan iets dikker, leg ze op elkaar en snij eerst in de lengte en dan in de breedte de blokjes.
Schillen en schoonmaken
Het is namelijk niet nodig om aubergines te schillen. Sterker nog, de spaarzame smaak en voedingswaarde is geconcentreerd in de schil en het direct onderliggende vruchtvlees, dus het is zonde om dat te verwijderen. Na het schoonmaken kun je de groente snijden.
Aubergine bewaren doe je zo
Bewaar aubergine niet in de koelkast. Bewaar de groente op een koele en droge plaats. De ideale temperatuur is 10-15°C.
Reeds gekookte of gebakken aubergine moet je wel in de koelkast bewaren in een afgesloten plastic bakje. Dit blijft dan 2 dagen goed. Als je deze groente invriest, blijft het tot maar liefst 12 maanden goed in de vriezer.
Aubergine en paprika
Ze zijn gevoelig voor ethyleen, een gas dat bananen, peren, appels en tomaten uitscheiden. Ze krijgen daardoor plekken en gaan bitterder smaken. Groentesoorten die je beter in de koelkast kunt bewaren.
Het Nederlandse aubergine seizoen is officieel gestart met de oogst van de paarse aubergine. Vanaf eind maart tot eind september zijn daarnaast meer soorten aubergines beschikbaar. Ben je bijvoorbeeld bekend met de Graffiti of Nasu aubergine? Elke aubergine heeft zijn eigen kenmerken en passende smaakcombinaties.
Als je aubergine te zacht begint te worden om er verder nog iets mee te kunnen, is een auberginedip ideaal. Hierbij wordt de aubergine gekookt tot moes, waarna het gemengd wordt met onder andere heel veel knoflook en andere kruiden. Meng er wat feta doorheen voor een heerlijke dipsaus of gooi het over je pasta.
Gezonde vleesvervanger
Een aubergine telt slechts 25 kcal/ 100 gram en is daarmee één van de minst calorierijke groenten, daarnaast is een aubergine vezelrijk, bevat veel antioxidanten en is ze rijk aan vitamine C. In combinatie met een eiwitrijk product dus een ideale vleesvervanger!
Albert Heijn biedt aubergines aan voor 85 cent per stuk, volgens de website omgerekend gemiddeld € 3,09 per kilo. Stel zelf prijsgrafieken voor aubergine samen.