De schil van een pompoen is bijna altijd gewoon eetbaar. Tijdens het koken word deze zachter. Je kan er natuurlijk wel voor kiezen om hem te schillen, maar het is niet perse nodig. Je kunt geblancheerde en vervolgens afgekoelde pompoenstukken in de vriezer 6 tot 7 maanden goed houden.
Twee soorten pompoen zijn superinteressant als je niet houdt van pompoen schillen: de butternut (of flespompoen) en de hokkaido (ook wel kastanjepompoen genoemd). In theorie is de schil van elke pompoen eetbaar, alleen is die bij dikke pompoensoorten ook vrij dik en daarom minder aangenaam in de mond.
Kook de pompoen ongeveer 5 minuten. Je kunt met een het puntje van een mes even kijken of je er al makkelijk door komt. Als de schil zacht genoeg is haal je de pompoen uit de pan en laat je hem even afkoelen. Nu kun je met een dunschiller heel gemakkelijk je pompoen schillen!
De flespompoen
Deze pompoen is eetbaar en wordt in veel gerechten gebruikt omdat het vruchtvlees weinig draden bevat. De flespompoen heeft een zachte nootachtige smaak. Maak er een heerlijke pompoensoep van of zet hem als traybake in de oven.
Waarom is een flespompoen goed voor je gezondheid:
De flespompoen bevat goede hoeveelheden vitamine C, kalium en vezels én is erg rijk aan bètacaroteen. Bètacaroteen is het stofje dat verantwoordelijk is voor de gele of oranje kleur van veel groente- en fruitsoorten.
Pompoen bevat weinig kilocalorieën en veel vezels. Ideaal dus als je gezond wilt eten. De vezels zorgen ervoor dat je goed gevuld bent en helpen je darmen gezond te houden. Daarnaast krijg je via pompoen lekker veel ijzer, calcium, vitamine C en E binnen.
Minder eten door pompoen
Pompoen zit namelijk vol met vezels en bevat weinig calorieën. Door het eten van pompoen zit je vaak voor een langere tijd vol, waardoor de kans op teveel eten klein wordt. Ook leuk meegenomen: de vezels zorgen voor een gezonde darmwerking.
Sierpompoenen zijn giftig en die eet je dus best niet op. Ook bij pompoenen van eigen kweek kunnen er problemen zijn. Wie pompoenen koopt in de supermarkt of de groentewinkel kan gerust zijn, die zijn eetbaar. Oneetbare sierpompoenen zijn te herkennen aan hun keiharde schil, gebrek aan vruchtvlees en bittere smaak.
De flespompoen herken je aan de lange flesvormige nek. Deze pompoen heeft een vlezige pulp en een zoete nootachtige smaak. Doordat de schil erg zacht is hoef je de pompoen niet te schillen voor het bereiden. De flespompoen is ideaal om te roosteren voor in een salade.
In principe kun je elke pompoen gebruiken voor soep, maar hokkaido's (kastanjepompoenen) en butternuts zijn het populairst. Deze kleinere exemplaren wegen ongeveer 1 kg per stuk. Het vruchtvlees van een grote halloween pompoen heeft iets minder smaak en kan ook meliger en draderig zijn.
Pompoen schillen of niet? Een flespompoen schillen is niet per se nodig. Datzelfde geldt voor de oranje Hokkaido pompoen, winterpompoen en de groene kabocha. Van al deze pompoensoorten kun je de schil namelijk gewoon opeten.
Een pompoen snijden en schillen wordt veel makkelijker als je hem even in de magnetron doet. Zeven minuten op 900 watt is voldoende om hem wat zachter te krijgen en daarna is hij ineens een stuk makkelijker te snijden. Heb je geen magnetron? Dan kun je de pompoen ook 20-25 minuten in de oven doen op 200 graden.
Dit kan je gelukkig op twee manieren oplossen: Leg je pompoen een vijftal minuten in een grote pot met kokend water om de schil zacht te maken. Haal de pompoen nadien uit het water en laat de groente even afkoelen. Prik met een mes of satéstokje gaatjes in je pompoen.
POMPOEN BEWAREN IN DE KOELKAST
Een hele pompoen kun je het beste op een donkere, koele plek bewaren. De beste bewaartemperatuur is tussen de 10 en 15 gaden Celsius, op deze manier zijn ze 2 maanden houdbaar.
Je kunt een rijpe pompoen herkennen aan de steel: deze is niet meer groen, maar dor en verkurkt. Zorg voor een pompoen met steel. Pompoenen zonder steel rotten sneller. Heb je eenmaal een pompoen gekocht (of geoogst), bewaar de pompoen dan op een luchtige plek, bij een temperatuur tussen de 8-18 graden.
Je kunt pompoen ook invriezen. Blancheer de rauwe pompoen eerst 2 tot 3 minuten. Bij minimaal -18° is de pompoen dan tot 12 maanden houdbaar.
De butternut – of flespompoen – is de meest verkochte pompoen en heeft de vorm van een langgerekte peer. De schil is meestal crèmekleurig tot licht-oranje, het vruchtvlees is helder oranje van kleur en smaakt zoet en een beetje nootachtig.
De butternut, of in de supermarkt ook wel flespompoen genoemd, is een pompoen in de vorm van een pinda met ook bijna dezelfde kleur. Ze hebben stevig en droog vruchtvlees wat heerlijk is voor soepen en om te roosteren bijvoorbeeld.
Patrick De Cock van het Antigifcentrum licht toe: “Bij twijfel kun je proeven van de rauwe pompoen. Als hij zéér bitter smaakt en een beetje irriteert in de mond, spuw je hem best meteen uit. Dan mag je hem zeker niet opeten.”
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pompoen heeft rotte plekken of schimmel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Kalebas is een verzamelnaam voor diverse vruchtsoorten van de geslachten Cucurbita. Datzelfde geldt voor de pompoen. Pompoenen zijn in het algemeen, in elk geval in het Nederlands, eetbare soorten, terwijl kalebassen geschikt zijn voor het maken van gebruiksvoorwerpen.
De pompoen is namelijk ook een superhulp als je aan het afvallen bent! Hij bevat erg weinig calorieën en helpt mee aan het verlagen van het cholesterol in je lichaam. Pompoen bevat maar 7g koolhydraten per 100g vrucht en is dus koolhydraatarm. Je kunt het zeker eten tijdens een koolhydraatarm dieet.
Pompoenpitten
Deze pitten bestaan uit onverzadigde vetzuren, net als de zonnebloempitten, wat gunstig is voor het cholesterol. Verder zit het aminozuur tryptofaan in deze pitten, dit is een natuurlijke rustgever. Ook bevatten pompoenpitten vitamine E, dat samen met andere antioxidanten het anti-age effect heeft.
Gezonde huid
Maar pompoen doet nog meer voor een gezonde huid. Pompoen is rijk aan vitamine C, die je huid nodig heeft om gezond, glad en rimpelvrij te blijven. Door een gerecht met pompoen klaar te maken, werk je dus actief aan een mooie en gezonde huid. Maak bijvoorbeeld eens gevulde pompoen, lekker!