Goudse-kaas De buitenlaag is behandeld met een schimmelwerend antibioticum. Daarom wordt het afgeraden om de korst op te eten. Het kaaskorstje gevormd net onder de buitenlaag kan je dan weer wel gewoon opeten.
Ook van blauwschimmelkazen, zoals Bluefort en gorgonzola, mag de korst worden gegeten. Van rodekorstkazen is de korst niet eetbaar. Deze kazen hebben een korst die tijdens de rijping wordt gewassen om schimmelvorming te voorkoming. Deze laag is leerachtig en weinig smakelijk.
Aan de buitenkant van het stuk kaas bij jou in de koelkast zit een oranje laagje. Dat is een plastic coating die de kaas beschermt tegen schimmels en uitdroging. Niet om op te eten dus!
Goudse kazen hebben altijd een omhulsel dat gemaakt is van plastic. Dat dient om de kaas te beschermen tegen beschadigingen van buitenaf tijdens het productieproces. Het voorkomt dat de kaas uitdroogt tijdens het rijpingsproces.
“Die coating is een geel of rood laagje dat tijdens het rijpen om de meeste Hollandse kazen wordt aangebracht, om te beschermen tegen schimmels en bacteriën. De coating wordt gemaakt van polyvinylacetaat, een soort plastic”, vertelt Thom Huppertz, hoogleraar zuivel aan de Wageningen Universiteit aan nieuwssite Nu.nl.
De oranje coating, vaak aangetroffen op kazen als Gouda en Beemster, is een beschermende plastic laag die de kaas afschermt van schimmels. Aan deze plastic coating wordt vaak ook nog het schimmelwerende middel natamycine (E235) toegevoegd. De concentratie hiervan is gelukkig zo laag dat je er niet ziek van wordt.
Gewassenkorstkaas, roodbacterie-kaas, of ook wel roodflorakaas genoemd zijn zachte kazen waarvan de korst is behandeld met een bepaalde vloeistof en niet door een schimmel, maar met behulp van een bacterie verder rijpt. De korst kan van grijsachtig tot oranje tot rood gekleurd zijn.
Kazen zoals Parmezaan en Stilton zijn een harde kaassoort waarvan de korst gevormd wordt op een natuurlijke manier. Door het lange rijpingsproces kan de korst een uitgesproken smaak hebben: ze is eetbaar, maar zelden lekker. Bij kazen zoals Chaumes, Wijnendale of de bekende Herve eet je beter niet te veel van de korst.
De kwaliteit van de was beantwoordt aan de zeer strenge criteria opgezet door de regelgeving met betrekking tot “contact met levensmiddelen.” Hoewel wij consumptie van de rode was zeker niet aanraden, is er geen risico voor de gezondheid als u, uw kind of uw huisdier per ongeluk de was opeet.
De Clemont Rouge is een toegankelijke roodkorst kaas.
De Chaumes is een Franse kaas die gemaakt wordt door de Fromageries des Chaumes de regio aan de westelijke voet van de Pyreneeën. De Chaumes is een gewassen korstkaas, goudkleurig, zacht van binnen met een... vrij zachte, oranje korst. De kaas heeft een niet al te sterke smaak.
Eigenlijk rijpt de kaas dan in zijn eigen verpakking. Wettelijk wordt de coating ook gezien als verpakking Deze coating is een co-polymeer (polyvinyl acetaat) oftewel plastic, familie van de latex en de houtlijm. Het wordt sinds de jaren 60 gebruikt om kazen te beschermen tegen uitdroging, schimmels en kaasmijt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Een witte substantie die 3500 jaar geleden op Chinese mummies is gesmeerd, blijkt een soort kefirkaas, gemaakt van koeien- en geitenmelk. Een mysterieuze witte substantie op mummies in China blijkt 's werelds oudste kaas.
Vieux Pané, dat is de typische combinatie van een rondborstige smaak en een heel zacht zuivel. Om de smaak echt te kunnen waarderen, haal je de kaas best een kwartier voor gebruik uit de koelkast. Je kunt ook de korst eten, die heeft een meer uitgesproken smaak.
Soorten blauwe kaas
De meest bekende voorbeelden van blauwe kazen zijn Roquefort, Blue Stilton en Gorgonzola, maar in de loop der jaren is het aanbod in soorten sterk toegenomen.
Babybel-kaasjes zijn kleine snacks die bij kinderen populair zijn. Om de kaasjes zit een niet eetbare waslaag.
Babybel is zo duur wegens de verpakking. In feite is Babybel van dezelde familie als Bonbel, die in grotere porties te verkrijgen is. Op die manier is het al een stuk goedkoper.
Dit bekende kaasje in rode wax is perfect geschikt om mee te nemen als smaakvol tussendoortje. Heerlijk zacht en romig in de mond.
Als je schimmel op je kaas ziet hoef je het niet meteen weg te gooien. Meestal gaan de sporen niet ver de diepte in op harde kaas, zoals Parmezaanse, Edammer of Goudse kaas. Je kunt het dus ruim wegsnijden, een paar centimeter diep en rondom de schimmelplekken, en de rest gewoon opeten (1, 4).
Antwoord: Om harde kazen zoals Goudse zit een plastic laagje waar vaak een schimmelwerend middel, meestal natamycine (E235) in zit. Dit plastic kan beter niet opgegeten worden, de korst eronder kan wel zonder problemen worden gegeten.
Gezondheid. Net als andere kazen is Hervekaas een goede bron van eiwitten, calcium en vitamine B12. Dankzij de volle smaak heb je vaak maar een kleine hoeveelheid nodig om gerechten extra smaak te geven. Het hoge vetgehalte maakt het een meer calorierijke kaas.
Roodschimmelkaas is een kaassoort waarbij gedurende het rijpingsproces een rode korst met schimmel ontstaat. Deze schimmel geeft de kaas niet alleen zijn kenmerkende uiterlijk, maar ook de unieke smaak. Deze kaassoort wordt meestal gemaakt van koemelk, maar kan ook van geiten- of schapenmelk worden geproduceerd.
Een heerlijk zachte schapenkaas, gemaakt in Lyon, Frankrijk. Met zijn oranjerode korst en diepe rijke smaak is hij zeker een topper op iedere kaasplank. De naam Brebirousse betekent letterlijk rood schaap en dat is precies wat deze kaas is. Hij heeft een milde maar toch karakteristieke smaak.
Er zit witte uitslag/puntjes op de kaas. Wat is dat? Dit komt met name voor bij de oudere kaassoorten. De witte uitslag en/of puntjes zijn rijpingskristallen, deze kun je gewoon eten.