Waterpokken in de zwangerschap kan ernstig zijn:U kunt een longontsteking krijgen.Er is een heel kleine kans dat uw baby afwijkingen krijgt.
Het is beter als je bezoek hun kleine kinderen thuis laat, maar lukt dit niet, houd ze dan weg bij je pasgeboren baby. Het komt voor dat kinderen op kraambezoek komen met het waterpokken virus of een andere ziekte onder de leden. Daarmee kunnen ze jouw baby besmetten met alle vervelende gevolgen van dien.
Zwangere vrouwen met waterpokken hebben meer kans op complicaties, zoals een longontsteking. Ook het ongeboren kind kan besmet raken en het aangeboren waterpokken syndroom ontwikkelen. De kans op besmetting van het kind blijkt het grootst te zijn indien de infectie optreedt tussen de 13e en 20e zwangerschapsweek.
Risico voor het ongeboren kind
Als de moeder gordelroos krijgt, zijn er geen risico's. Gordelroos tijdens de zwangerschap levert geen risico op congenitaal varicellasyndroom. Zwangeren die via iemand met gordelroos worden besmet en voor het eerst waterpokken doormaken, zie waterpokken en zwangerschap.
De klachten die waterpokken veroorzaken zijn het ergst tijdens de blaasjes-fase. Het zijn immers de vochtblaasjes die de vervelende jeuk veroorzaken. Hoe lang een kind jeuk houdt, hangt dus samen met de lengte van die fase en het aantal golven. Het ergste is voorbij zodra de meeste blaasjes ingedroogd zijn.
Iemand met waterpokken kan het virus heel gemakkelijk aan u doorgeven. Het waterpokkenvirus wordt overgedragen door hoesten en praten via druppeltjes in de lucht. Ook door contact met het vocht uit de blaasjes kan het virus worden overgedragen. Dit geldt ook voor blaasjes van iemand die gordelroos heeft.
Zwangeren hebben bij een infectie met waterpokken meer kans op ernstige complicaties. Hoe verder de zwangerschap is gevorderd, hoe groter de kans op complicaties. 5-10% procent van de zwangeren met waterpokken krijgt een varicellapneumonie (ernstige longontsteking). De sterftekans kan hierbij oplopen tot 14%.
Een tweede keer waterpokken krijgen is zeer zeldzaam. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Als het virus later in het leven weer actief wordt, kan het gordelroos veroorzaken.
Waterpokken bij pasgeboren baby's
Als je kindje jonger dan 3 maanden is en waterpokken krijgt, kan de ziekte ernstiger verlopen. Dit is het geval als jij als moeder geen waterpokken hebt gehad. Heb jij wel ooit waterpokken gehad, dan heb je daar antistoffen tegen aangemaakt, die aanwezig blijven in je bloed.
Waterpokken komt vooral voor bij jonge kinderen. Bijna alle kinderen in Nederland krijgen waterpokken voordat ze 6 jaar zijn.
Dokter Peter Nijhof van KLM Cares legt uit waarom dat nodig is: “Volgens the American Association of Paediatrics is er een reële kans op besmetting indien je gedurende meer dan 1 uur in dezelfde ruimte verblijft als een patiënt met waterpokken. En waterpokken komen in Nederland veel voor.
Baby's en waterpokken
Als jij als pas bevallen moeder nog nooit het waterpokkenvirus hebt gehad, dan bestaat de kans dat jouw baby dit kan krijgen voordat hij drie maanden oud is. De ziekte kan dan ernstiger verlopen, omdat je baby nog geen antistoffen in het bloed heeft. Heb jij wel ooit deze ziekte gehad?
Als je zwanger bent en je wordt besmet met de vijfde ziekte, kan dit gevolgen hebben voor de ongeboren baby. Het kan namelijk de aanleg van de organen verstoren en er is in de eerste helft van de zwangerschap een verhoogde kans (9 procent) op een miskraam of een stilgeboren baby.
Zwangerschaps-vergiftiging (pre-eclampsie) is een ziekte tijdens je zwangerschap. Je hebt dan een hoge bloeddruk of te veel eiwitten in je urine (plas). Je kunt klachten hebben als hoofdpijn en misselijk zijn. Je wordt opgenomen in het ziekenhuis.
Deze bultjes ontwikkelen zich tot blaasjes die jeuk veroorzaken en na een paar dagen tot korstjes indrogen. Soms kan waterpokken ernstige complicaties veroorzaken, bijvoorbeeld aantasting van het centrale zenuwstelsel, longontsteking, of bacteriële infecties. Mensen overlijden bijna nooit aan waterpokken.
Binnen drie weken ontstaan de eerste klachten. Een kind met de waterpokken kan anderen besmetten vanaf twee dagen voordat de vlekjes zichtbaar zijn tot nadat de blaasjes zijn ingedroogd tot korstjes. Dit proces duurt zo'n tien dagen; je kind is dus ongeveer tien dagen besmettelijk.
Een kind dat de waterpokken krijgt, is al besmettelijk voor andere kinderen voordat hij zelf verschijnselen heeft. Dus heeft een kind in je omgeving waterpokken, dan is het bijna zeker dat jouw kind ook ziek wordt.
De symptomen van het RS virus lijken bij een baby vaak op normale verkoudheidsklachten. Vrijwel iedere baby krijgt een keer last van RS. Meestal is het onschuldig, hoewel het virus erg vervelend kan zijn voor je baby.
Je wordt er meestal niet erg ziek van. Het virus is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen omdat het kan leiden tot een miskraam of ernstige aangeboren afwijkingen bij hun ongeboren kind. Kinderen krijgen 2 inentingen tegen rodehond, met 14 maanden en op negenjarige leeftijd.
Iemand die waterpokken heeft gehad, maakt antistoffen aan en kan daardoor geen waterpokken meer krijgen. Je bent dan immuun. Hierop geldt één uitzondering: baby's die waterpokken krijgen voordat ze één jaar oud zijn. Zij kunnen opnieuw waterpokken krijgen.
Waterpokken bij volwassenen is zeldzaam. U kunt het alleen krijgen als u het als kind niet hebt gehad. Anders dan bij kinderen kan waterpokken bij volwassenen ernstig verlopen. Bij volwassenen met waterpokken is er meer kans op een longontsteking.
Komt waterpokken bij volwassenen voor? De kans is erg klein dat je als volwassene waterpokken krijgt. Ook als je nooit waterpokken hebt gehad als kind. Je hebt namelijk door de jaren heen waarschijnlijk voldoende antistoffen aangemaakt.
Breng een zinkoxide-lotion of verkoelende gel aan op de vlekjes. Hierdoor vermindert de jeuk en drogen de blaasjes sneller in. Was wel goed je handen na het aanbrengen. Bij oudere kinderen kun je mentholpoeder of -gel gebruiken.