Bij de kruiden die bij jou in de keuken staan (denk: bieslook, basilicum, salie, tijm etc.) horen bloemen en die bloemen… kan je allemaal eten! De smaak van deze bloemen is vaak vergelijkbaar met het kruid zelf.
Na de bloei kun je de kruiden terugsnoeien. Groenblijvende kruiden, zoals de rozemarijn, kun je ook fors terugsnoeien om te voorkomen dat ze houtachtig worden.
Maar wat soms minder bekend is over de bieslook is dat de bloemen net zo eetbaar (en net zo lekker) zijn als de stengels. Net als de stengels hebben de bloemen een ui-achtige smaak. Ze kunnen een mooie garnering zijn voor salades, pasta's en eiersalades.
Doordat de smaak niet al te overheersend is kunnen de bloemblaadjes al gauw als garnering dienen. Een salade wordt door toevoeging van salie bloemen ook voor het oog verleidelijk.
We zien dat heel veel planten hun eerste bloei hebben gehad en wat is het leuk om voor een tweede bloei te gaan. Dit geldt niet alleen voor veel vaste planten, maar ook rozen gaan voor een tweede bloei. Salvia (salie), knip na de eerste bloei alle uitgebloeide aren weg.
In een theemelange kan je ze combineren met bijvoorbeeld citroenmelisse, kamille en lindebloesem. Let op: Kaapse viooltjes zijn niet eetbaar! Deze plant behoort ook niet tot de violen en is zelfs giftig. Alleen in de volksmond wordt de plant een viool genoemd, maar is een plant uit de familie Gesneriaceae.
Bieslook is een vaste plant. In het najaar sterven de bovengrondse delen van de plant af en in het voorjaar loopt ze weer uit. Aan het eind van de lente gaat de plant bloeien, met mooie ronde paarse bloemetjes. Na de bloei kun je het beste de uitgebloeide bloemetjes verwijderen, behalve als je zaadjes wilt oogsten.
Bieslook snoeien
Wanneer je wilt dat de bieslook plant zijn energie blijft gebruiken om nieuwe stengels aan te maken kun je het beste de bloemknoppen gaan snoeien wanneer deze zijn opgekomen. Doe dit in het groeiseizoen. Snoei ook de uitgebloeide stengels terug tot ongeveer 4 cm.
In welke gerechten kan je bieslook gebruiken? In de keuken komen vooral de dunne stengels van bieslook van pas als smaakbrenger in allerlei gerechten. Maar ook de blauw-roze-violette bloempjes zijn eetbaar en kan je probleemloos gebruiken als garnituur.
Zelfs de bloempjes die aan verse kruiden zoals bieslook, salie, dille en rozemarijn komen, zijn perfect eetbaar.
Bloeiende broccoli ziet er een beetje anders uit op je bord maar smaakt nog heel goed.
Net als bloemkool, is broccoli een bloem. Veel mensen eten alleen de bloemknoppen, maar ook de steel en bladeren kun je eten.
Die kun je beter niet met andere kruidenplantjes combineren. Dat komt omdat munt erg snel groeit en daarmee al snel de ruimte voor andere kruiden in kan pikken. Daarnaast voorkom je hiermee ook kruisbestuiving. Plant je munt dus apart voor de puurste smaak.
Bieslook is een meerjarige plant die zowel in de volle zon als in halfschaduw groeit. Het kruid vraagt weinig verzorging en groeit zelfs in een magere grond. Hij vraagt alleen een vochtige standplaats. De blaadjes van de bieslook zijn grasachtige en hebben een zachte uiensmaak.
Bieslook gaat slap hangen als je het te weinig water geeft. Als gevolg van droogte dus, net zoals vrijwel alle planten slap gaan hangen bij een gebrek aan vocht.
Je kunt van harde kruiden (rozemarijn, tijm, laurier) kruidenazijn of kruidenolie maken. Vul een afsluitbare pot of fles met de harde kruiden die jij lekker vindt. Zorg ervoor dat de kruiden helemaal onder de olie of azijn staan. Zo blijven de kruiden langer goed.
Verplaats je uitgebloeide planten even
Spit de bollen met groen en al uit en plant ze tijdelijk op een ander plek in je tuin waar ze minder in het zicht staan. Net zo lang tot het groen zo ver verwelkt is, dat je het kunt afknippen. Vergeet niet om de bollen weer op de gewenste plek terug te zetten in het najaar.
Bieslook, munt, rozemarijn, dragon, oregano, salie en tijm worden allemaal gemakkelijk vermeerderd door deling. Je kan de gedeelde planten ook eerst in een plantcontainer met potgrond zetten tot ze voldoende wortels hebben gemaakt om vervolgens in de volle grond uit te planten.
Bieslook heeft een lichte uiensmaak. In vele gerechten is dit kruid lekker, maar het mag niet meegekookt worden. Je kunt de blaadjes fijngesnipperd toevoegen aan bijvoorbeeld salades, soepen, sauzen of eiergerechten. Of maak er kruidenboter van!
Hartstikke gezond: het levert volop vitamine a, b en c en diverse mineralen: natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer… Daarnaast werkt bieslook bacterieremmend, reguleert het een hoge bloeddruk en voorkomt het het vasthouden van een teveel aan vocht. Bieslook versterkt de spijsvertering en de bloedsomloop.
Rozen zijn eetbaar. In de Perzische keuken kun je niet zonder een potje gedroogde rozenknoppen en rozenwater wordt gebruikt om gerechten te zoeten. Gedroogde rozenblaadjes kun je verkruimelen en kort bakken in een droge koekenpan. Ze geuren dan heerlijk en vervolgens kun je ze gebruiken als kruid.
Rozenknoppen in de keuken
Rozenblaadjes geven aan taart, dessert en ijs een mooi accentje, ze combineren goed met citroenschillen. Vries de rozenknopjes met water in een bakje voor ijsblokjes. Dat ziet er erg feestelijk uit in drankjes en cocktails. In Gin&Tonic combineert het perfect met kardemom.
Komkommerkruid - Borago officinalis - Bernagie. Hier lees je alles wat je moet weten over de Bernagie. Komkommerkruid is een eetbare plant met bloemen in verschillende blauw/paars tinten.