Heb je een heerlijke curry met kokosmelk bereid, maar blijft een deel over? Dat kun je prima invriezen!
Je kan (een restje) kokosmelk zonder probleem invriezen (2 tot 3 maand) in een afgesloten vriesdoos. Hou er wel rekening mee dat de melk wat schift door het vriesproces. Dus na het ontdooien flink omroeren!
In de vriezer kun je curry ongeveer 2 maanden bewaren. Als je de curry na het invriezen wil gebruiken moet je wel rekening houden met het ontdooien, het beste is om het een paar uur voordat je het wil eten eerst in de koelkast te zetten en daarna pas op te warmen. Zo loopt de temperatuur van het eten langzaam af.
Pompoensoep met kokosmelk invriezen
Deze soep kun je heel goed invriezen. Gebruik kleine bakjes als je zo af en toe soep als tussendoortje wilt eten. Altijd makkelijk om iets in de vriezer te hebben staan!
Curry kun je ongeveer 2 maanden bewaren in de vriezer. Vers gemaakte curry kun je ongeveer 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren, mits de curry afgesloten of afgedekt is. Buiten de koelkast moet curry dezelfde dag worden gegeten, want dat bederft vrij snel.
Currypasta invriezen is ideaal. Wat je nodig hebt zijn een paar superkleine diepvriesbakjes (circa 50-75 milliliter). Daar passen wel twee eetlepels currypasta in, maar zorg ook voor bakje(s) met één eetlepel – vooral als je van niet te pittig houdt.
Absoluut! Het beste is om de nasi en kip separaat in te vriezen voor langere houdbaarheid. Rauwe kip kun je tot maximaal 9 maanden invriezen en voorgegaarde kip maximaal 3 maanden. Met name het invriezen van kip vereist de nodige aandacht om bacteriën als ESBL, Salmonella en listeria bacterie te voorkomen.
Kokoscrème (santen) kun je, na openen, maximaal 1 maand in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Wanneer het lijkt alsof de melk geschift is is dat eigenlijk de vaste stof van de kokosmelk die gescheiden is van het vocht. Dit kan op zich geen kwaad. Wanneer je de kokosmelk opwarmt zal het opnieuw een lopend geheel worden.
Kun je soep na het koken invriezen? Absoluut! Het is verstandig om de soep eerst te laten afkoelen om het vervolgens in de vriezer te stoppen.
Je kunt alle soorten saus invriezen, maar sommige zijn minder geschikt omdat ze schiften. Schiften is het proces waarbij stoffen van elkaar scheiden door bijvoorbeeld extreem lage temperaturen.
Roomsaus invriezen is mogelijk gedurende ongeveer 3 maanden. Roomsaus schift vaak tijdens het invriezen. Door de saus na ontdooien goed door te roeren, is de roomsaus echter weer prima bruikbaar bij een groot aantal gerechten!
Soepen met bijvoorbeeld room erin, kan je wel heel goed invriezen. Alle soorten zuivel zoals melk, room, yoghurt en zure room moet je niet invriezen. Zuivel verliest zijn textuur (gaat schiften) EN smaak in de diepvries.
Hoe lang blijft soep met kokosmelk goed? In de koelkast kan Kokosmelk 3 tot 5 dagen bewaard worden. Kokosmelk in gesloten verpakking of blik, volg het bewaaradvies op het product en bekijk de houdbaarheidsdatum.
Het vaste stuk is nu bobbelig en soort van droog en het vocht is wittig/grijzig.
Giet het in een afsluitbaar bakje en bewaar het tot 2 dagen in de koelkast. Kokosmelk kun je beter niet in het blik bewaren, omdat het blik lastig af te sluiten is. Ook kan als het blik aan de binnenkant beschadigd is roest of vuil in het eten terecht komen.
Omdat kokosmelk geen zuivelproduct is, kunt u het vrij gemakkelijk verwarmen en opwarmen met de kookplaat of de magnetron.
Kokosmelk bevat vitamine B, C en E. Vitamine B is verantwoordelijk voor de energie in jouw cellen. Vitamine C en E verbeteren het immuunsysteem. Kokosmelk bevat verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, fosfor en ijzer.
Kokosroom kan op dezelfde manier worden gemaakt, alleen wordt er nog één extra stap aan het proces toegevoegd. Door de kokosmelk te laten staan komt de room namelijk vanzelf bovendrijven. Door de room van de melk te splitsen houd je kokosroom en een magere kokosmelk over.
Je moet dus eerst de kokos uit de noot halen, en in stukken, of helemaal fijn gemaakt, in een diepvrieszakje of diepvriesbakje invriezen. Als je het weer wilt ontdooien kan het als snack gegeten worden, maar ook gewoon in een gerecht gebruikt worden.
Kokoswater is zeer kwetsbaar en onderhevig aan bederf. Daarom moet het direct uit de noot worden geconsumeerd of koel worden bewaard. Door pasteurisatie worden aanwezige bacteriën gedood en de kokoswatertjes langer houdbaar gemaakt.
Reacties. In ongeopende verpakking blijft het zeker 1 jaar goed. Is de verpakking geopend geweest, dan blijft het luchtdicht afgesloten toch zeker een aantal maanden gewoon goed. Probeer eens of er nog smaak aan zit en of het niet plakt of anders ruikt.
Je kan de curry opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 5-8 minuten. Of bedek het vlees met magnetronfolie en verwarm ca. 3-4 minuten op 600 Watt in de magnetron. Je kan de curry ook opwarmen in een pannetje op middelhoog vuur.