Wie moeilijk in slaap valt en lastig kan opstaan zou eens moeten overwegen om in de buitenlucht te slapen. Volgens Amerikaanse wetenschappers kan door buiten te slapen je innerlijke klok resetten, waardoor je beter slaapt. Ons lichaam reageert op licht en maakt hormonen aan als het donker wordt welke u slaperig maken.
Als je buiten slaapt kan het ons stresshormoon cortisol laten verlagen. Zo krijgen onze feel good hormonen, zoals serotonine meer kans. Lichamelijk en mentaal zul je je dan beter gaan voelen. De natuur helpt ons ontspannen en zorgt voor een goede gemoedstoestand.
Gezond en rustgevend
Als je kind buiten slaapt, maakt hij door het zonlicht meer vitamine D aan. Kinderen tot vier jaar hebben extra vitamine D nodig voor hun weerstand, sterke botten en een goed gebit. Ook blijkt uit diverse onderzoeken dat kinderen minder last van verkoudheid hebben als ze buiten slapen.
"Dat kan prima, als je hem maar op een veilige plek zet, zoals in de achtertuin, en je de baby in de winter maar goed warm aankleedt", zegt Marieke Straathof, slaapcoach bij Eindelijk Slapen. Dit betekent dus mutsje op, handschoentjes aan en een lekker dikke slaapzak.
De beste temperatuur om buiten te slapen is door de ouders geëvalueerd op -6 graden Celsius. Naarmate het buiten kouder is, worden de kinderen aangekleed met meer laagjes (Tourula et al., 2008). Kinderen slapen beter en langer buiten, ze zijn fitter en vrolijker en eten beter.
Een babyhuisje is een houten bed waarin baby's, dreumesen en peuters veilig buiten kunnen liggen. Om te luisteren naar de vogeltjes, maar vooral om lekker slapen. Babyhuisjes worden ook wel buitenbedjes, slaaphuisjes of Lutje Potjes genoemd.
Op het buikje is niet zo'n veilig manier. In die positie zal je baby namelijk iets minder lucht inademen en kan de bloeddruk minder goed gereguleerd worden, wat kan leiden tot het Sudden Infant Death Syndrome, ofwel wiegendood. Dat risico bestaat vooral in de eerste drie maanden.
Laat je kindje overdag op het buikje spelen bijvoorbeeld. Zo krijgt hij de kans om andere spieren te gebruiken en andere houdingen te proberen. Hoe meer je baby traint, hoe sterker hij/zij wordt. Een klein nadeel is dat een baby die sterker wordt, zichzelf dus ook makkelijker op het buikje kan rollen.
Goed voor je lichaam
In plaats van recht in een hangmat te liggen, liggen ze diagonaal in de hangmat. Door diagonaal te gaan liggen spreid je de hangmat met je lichaam open. Je hoofd, romp en voeten liggen op deze manier in één lijn en worden zo optimaal ondersteund. De hangmat vormt naar jouw lichaam.
Vanaf 3+ jaar oud
Ook slimme spelletjes zoals Memory doen het goed vanaf deze leeftijd!
Op welke leeftijd geef je je kind een pop? Je kunt je kind al vrij vroeg een pop geven. Van (heel) jongs af aan kan een kind er iets mee of van leren. Vanaf een jaar of 3 is een échte pop, die menselijke trekjes en functies heeft, erg geschikt.
Vanaf ongeveer 3 jaar hebben je kinderen dus de leeftijd dat ze helemaal zelfstandig op een gewoon schommel zitje kunnen. Deze zitjes komen in allerlei varianten voor je schommel.
De meeste onderzoeken spreken over het overlijden van een zuigeling voor de leeftijd van 12 maanden, al spreken sommige recente onderzoeken ook over een grens van 18 en zelfs 24 maanden. Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte.
Ervoor zorgen dat je kindje soms elders in slaap valt kan al heel wat verhelpen. Merk je dat je baby aan het wegdommelen is in je armen, leg hem dan geregeld voor hij in slaap valt al even terug. Dan valt hij daar op een rustige manier in slaap. Daarnaast kun je bewust van heel vroeg een sterk slaapritueel maken.
Nergens ter wereld is het aantal gevallen van wiegendood zo laag als in Nederland, mede dankzij strenge richtlijnen. Maar zelfs die kunnen niet voorkomen dat het toch nog 10 tot 15 keer per jaar gebeurt.
Ga, als het even kan, iedere dag met de baby naar buiten, ook in de winter. Buitenlucht is goed voor jou en de baby. Plaats de kinderwagenbak zo dat je baby naar jou kijkt.
De hik bij je baby kan meestal ontstaan vlak na het voeden of eten. Bij baby's die al vast voedsel krijgen, kan het ook door temperatuurverschil in de maag komen. Als je baby eerst iets warms eet, en daarna iets kouds drinkt, kan de hik ontstaan. Ook baby's met een reflux hebben meer kans op de hik.
Niet te verwaarlozen is volgens de professor de motivatie: kinderen denken dat ze een goede kans hebben bij memory® te winnen en zetten alles op alles om het spel te winnen. Volwassenen zijn er vaak niet met hun volle gedachte bij – misschien omdat ze denken hoe dan ook geen kans tegen hun kinderen te hebben.
Ook wanneer je moeilijk in slaap valt of snel weer wakker wordt is een hangmat ideaal. Doordat hangmatten comfortabel heen en weer wiegen, val je sneller in slaap. Het is hierbij wel belangrijk dat je een hangmat gebruikt zonder spreidstokken, dus een traditionele hangmat die echt hangt.
De touwen van de hangmat bevestig je minimaal op schouderhoogte, maar bij voorkeur op 1,80 meter of hoger. De juiste hoogte hangt ook af van de afstand tussen de bomen. Gebruik je touw dan is daar een heel eenvoudige, maar toch effectieve manier voor.