Vooral snoeien in de zomer is voor de boom zelf een geschikte periode omdat de boom in de zomer veel makkelijker kan reageren op de snoei. Als je enkele takken wil verwijderen kan je dat best in de zomer doen. Als je snoeit in de zomer zal de boom ook veel minder waterlot (lange rechte scheuten) vormen.
Wist jij dat je je planten en bomen niet moet snoeien in de volle zon? Het snoeien kan op dat moment zogenaamde snoeiwonden veroorzaken. Een snoeiwond ontstaat door het verkeerd knippen van een tak. Er komt dan vocht vrij op de plek van de wond.
Er zijn bomen die in het voorjaar een sterke sapstroom hebben. Ze gaan 'bloeden' als u in het voorjaar een tak afknipt. Dit geldt voor de berk, esdoorn, haagbeuk, kastanje en walnoot; de zogenaamde ABC-bomen. Snoei deze bomen alleen in de zomer (in juni-juli).
Bomen en takken mag je sowieso snoeien tussen 1 oktober en 28 februari. Houd tussen 1 maart en 30 september rekening met broedende vogels. In deze periode mag je ook niet altijd radicaal bomen snoeien. Vorm- en onderhoudssnoei zijn wel in alle gevallen toegestaan, evenals snoeien voor de verkeersveiligheid.
In augustus kun je in de tuin aan de slag met bomen en struiken snoeien. Niet alle bomen en struiken kun je echter snoeien in augustus: in sommige gevallen kan het slimmer zijn om een boom of struik in het voorjaar of na de winter te snoeien.
Het moet tijdens het snoeien wel droog zijn, het mag niet vriezen en er mag ook geen vorstperiode binnen enkele dagen starten. Overige bomen kan je van half oktober tot in maart snoeien. Ook hier geldt: niet met vorst. Bijsnoeien, voor een mooie vorm van de boom, kan je doen in de zomer (juni, juli en augustus).
Steenfruit zoals pruimen, kersen, krieken, perzik- en abrikozenbomen worden indien nodig rond eind juli gesnoeid. Dit kan ook nog tot uiterlijk eind augustus.
In juni begint de zomer, waarbij het een mooi moment kan zijn om die ene boom of struik te snoeien. In deze maand gaat het vaak om een tweede snoeibeurt van specifieke bomen en struiken, die eerder in het jaar al gesnoeid zijn.
Dat is het moment om de laatste voorjaarsbloeiende struiken te snoeien, zoals boerenjasmijn (Philadelphus) en bruidsbloem (Deutzia). Verder is het nog niet te laat om forsythia, rode ribes en weigelia te snoeien. Doe dat wel zo snel mogelijk.
Snoei maximaal 20% van de blad dragende takken weg. Door meer weg te snoeien wordt de groei van de boom belemmerd, omdat de boom dan te weinig bladeren heeft. Snoei een tak altijd aan de basis.
Dat is vrij makkelijk te onthouden. Maar let op, want er zijn ook bomen die je juist niet mag snoeien in de winter. Het betreffen de zogeheten ABC-bomen: de esdoorn (Acer), berk (Betulus) en haagbeuk (Carpinus).Ook de notelaar (Juglans regia) en verschillende druivensoorten (Vitis) behoren tot de ABC-bomen.
Gesnoeide bomen herstellen sneller en laten een gezonder beeld zien dan bomen die in de eerste jaren niet gesnoeid zijn. Het blad is dikker, de boomkroon wordt voller en ook de groei van de stamdikte is beter. Daarnaast groeit de boom met deze begeleidingssnoei uit tot de boom die jij in gedachte hebt.
In de zomer snoei je de appelboom om hem in vorm te houden. Dit noem je ook wel vormsnoei. Hierbij gaat het erom dat je een deel van de waterloten snoeit waardoor de energie van de boom niet in de bladeren gaat zitten maar naar de appels gaat.
In feite is snoeien in de zomer zelfs beter dan snoeien in de winter. Dit komt omdat de planten nu namelijk volledig volgroeid en op kracht zijn, waardoor de snoeiwonden sneller herstellen. Daarnaast hebben bacteriën en schimmels in de zomer minder kans dan in de winter.
Wanneer een olijfboom snoeien? De beste periode om je olijfboom te snoeien is na de winter, in maart en april. Maar ook later in het voorjaar en ook in de zomer kun je olijfboompjes nog snoeien, mocht je het in het voorjaar zijn vergeten.
Snoei elk jaar de jonge, verticaal groeiende scheuten uit de hoofdtakken af. Snoei dit type bomen tussen november en maart. De bladeren zijn dan afgevallen en je bent nog op tijd voordat de nieuwe takken uitlopen. Door de afwezigheid van het blad kun je de structuur van de boom en de takken goed zien.
Planten in de vrije natuur worden nooit gesnoeid maar kunnen uitgroeien, bloeien, vrucht zetten en uiteindelijk sterft de plant weer af.
Je kunt lavendel meteen na de bloei snoeien.Wacht liever niet tot oktober. Eventuele nachtvorst kan je net gesnoeide plant beschadigen. Je knipt de uitgebloeide bloemen en het bovenste stuk van het groen af.
De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout, voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei is het aan te raden de vlinderstruik elk voorjaar (maart) sterk terug te snoeien. U kunt alle takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter van de grond afzagen, het liefst vlak boven een zijscheutje.
De beste snoeitijd is mei/juni, en in september een tweede maal. Niet later snoeien dan september anders krijgt de haag te weinig tijd om zich te herstellen voordat hij de winter ingaat. Houdt u van strakke hagen of heeft u een snelgroeiende conifeer? Dan kunt u gerust vaker snoeien.
Het beste moment waarop je Magnolia kunt snoeien is in het voorjaar/begin mei, net na de bloei. Snoei deze boom alleen als het echt nodig is. En snoei nooit in het najaar. De nieuwe knoppen van Magnolia verschijnen al rond september/oktober aan de boom.
Wij adviseren om de lavendel tweemaal per jaar te snoeien. De eerste keer na de bloei, waarbij je alleen de uitgebloeide bloemtakken wegsnoeit. De tweede keer na de winter (begin maart), waarbij de 1-jarige scheuten van vorig jaar tot bijna op het oude hout teruggesnoeid mogen worden.