Het is een misvatting om te denken dat bier ALTIJD in de koelkast moet worden bewaard. Natuurlijk is een koud biertje lekkerder, maar als je het vandaag niet drinkt hoeft het echt niet per se in de koelkast. Je kunt bier een week of twee op kamertemperatuur bewaren zonder een merkbaar verschil te proeven.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen.
Bij te hoge temperaturen gaat een bier oxideren, het zal dan naar karton gaan smaken. De stabiliteit van de temperatuur is ook belangrijk.
De klassieke pils heeft een biertemperatuur van 3 tot 5 graden Celsius. Plaats een pils achteraan of onderaan in de koelkast waar het lekker koel is. Meer en meer wordt een pils ook rond het vriespunt gedronken. Drink de pils niet té koud, want dan blijft er niets meer over van de smaak.
Belangrijk bij het drinken van een lekker bier is temperatuurschommelingen te voorkomen. Heerlijke aroma's en de gist in je bier kunnen hierdoor snel aan kwaliteit gaan verliezen. En dat wil je natuurlijk liever niet. Bewaar het bier dan ook altijd op een plaats met een stabiele temperatuur.
De temperatuur van bier heeft veel invloed op de smaak ervan. Net als bij eten en bij andere dranken geldt: hoe kouder het wordt genuttigd, hoe minder aroma's vrijkomen. En laten die vluchtige aroma's nou essentieel zijn voor de smaakbeleving van bier. De meeste bieren worden geserveerd rond de vijf graden Celsius.
"Door warmte in de zon neemt de bloedtoevoer wel toe. Alcohol wordt daardoor sneller opgenomen in het bloed en het komt sneller in de hersenen. Je voelt het effect van de alcohol dan sneller.
Ondergistende bieren, zoals pilsener, drink je tussen de ca. 3 en 8 graden Celsius. De ideale drinktemperatuur van bovengistende begint, afhankelijk van het biertype, bij ca. 6 graden Celsius en kan oplopen tot kamertemperatuur.
Doe de ijsblokjes in de kom (of koelemmer), giet er wat water bij en strooi er flink wat zout doorheen. Nadat je alles door elkaar hebt geroerd leg je je fles(sen) drank in het ijswater. Dankzij het zout vindt er een chemische reactie plaats, waardoor het koelproces wordt versneld.
Hoeveel flesjes bier kun je in een koelkast stoppen? A: Gemiddeld kun je 12 tot 16 flesjes of blikjes in een koelkast stoppen. Dit is afhankelijk van het formaat van de flesjes en blikjes.
Zoals het flesje al zegt is het belangrijk het bier koel en donker te bewaren. Zonlicht is namelijk een van de grootste dooddoeners voor bier. UV -straling beïnvloedt de zuren die aanwezig zijn in hop, waardoor de smaak van het bier sterk kan veranderen.
Bier bewaren
Bier is een natuurproduct en niet onbeperkt houdbaar. Bewaar het altijd op een koele en donkere plek, op een constante temperatuur tussen de 10°C en 15°C. Een kelder of een donkere kast zijn ideaal. Door zonlicht verandert bier van smaak of wordt het troebel.
Bier kun je prima een dag bewaren na openen. Door zuurstof verliest het bier echter smaak en is er kans op oxidatie. Laat het daarom niet te lang open staan en sluit het goed af. Mits het niet muf ruikt, proeft of er vreemd uitziet, kun je bier na openen prima drinken.
Maak een keukenpapiertje of wat toiletpapier nat, wikkel je bier daarin en leg het in de vriezer. Na 10 minuten is je bier lekker koel! Deze tips werken prima met bierflessen, maar het beste met bier in blik. Blik neemt namelijk sneller de koude temperatuur over.
Het klinkt misschien raar, maar bevroren bier kun je wanneer dit ontdooid is gewoon drinken. Wel is het zo dat door het bevriezen de structuur en daarmee de smaak van bier iets verandert. Door bier geleidelijk te ontdooien en temperatuurschommelingen te vermijden, blijft de smaak van bier ook na ontdooien lekker.
De beste (gemiddelde) temperatuur om bier te drinken is tussen de 7 en 10 graden. Dan heeft het bier het meeste smaak. Als je het bier te koud serveer verliest het juist wat van de smaak. Bier op de juiste temperatuur geeft je de juiste smaak, in plaats van verdoofde smaak pupillen bijna bij bevroren dranken.
Een tripel biertje drink je net als veel andere speciaalbieren uit een kelkglas. In dit glas schenk je je hele flesje in een vloeiende beweging leeg. De bolle kant van het glas geleidt de warmte van je hand. Hierdoor worden de aroma's van het bier versterkt.
De meest eenvoudige manier om je bier koud te krijgen is door ze in de vriezer te zetten. In ongeveer een uur tijd zijn ze dan wel op temperatuur. Maar vergeet niet om ze er ook weer uit te halen.
Blikjes bier kun je gemakkelijker invriezen. Het blikje zet wel uit, maar kan daarna weer gemakkelijker ontdooid worden. Bier invriezen kan ook in een glazen diepvriesbakje. Vul het bakje met bier uit een flesje of blikje en onthoud dat je het diepvriesbakje niet helemaal vol giet met bier.
Vul een ijsemmer met ijs en wat koud water. Voeg er daarna een flinke snuif zout aan toe. Het zout zal de warmte van je fles onttrekken, waardoor die sneller koud wordt. Maar het zout zorgt er natuurlijk ook voor dat je ijs sneller smelt.
Mensen die geregeld veel drinken, eten daarbij doorgaans slecht. Ze krijgen hierdoor weinig voedingsstoffen binnen. De voedingswaarde van alcoholhoudende dranken is namelijk te verwaarlozen. De calorieën die in alcohol zitten, noemen ze ook wel 'lege calorieën'.
Je reactiesnelheid neemt sterk af en je lichaamscoördinatie verslechtert. Het praten gaat moeizamer, je struikelt soms over je woorden. Je gezicht kan rood worden en je pupillen worden wijder. De vrolijke stemming wordt uitbundigheid, of slaat om in neerslachtigheid of kwaadheid.
Over het algemeen kun je stellen dat alcohol te ruiken is zolang het afbraakproces aan de gang is. Een standaardglas alcohol heeft ongeveer anderhalf uur nodig om afgebroken te worden. Dus wanneer men één glas alcohol gedronken heeft, zou men dit in principe binnen de anderhalf nog kunnen ruiken.