Je kunt kapucijners ook invriezen. Bij minimaal -18°C zijn gare of ca. 4 minuten geblancheerde kapucijners tot 12 maanden te bewaren. Bewaar ze in een goed gesloten plastic zakje of bakje.
Je kunt kapucijners ook in de diepvries bewaren. Bij minimaal -18°C zijn gare kapucijners in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden te bewaren. Verse kapucijners moeten ca. 4 minuten geblancheerd worden voor het invriezen.
Doe de kapucijners samen met het vocht in een pannetje. Verwarm de pan op de laagste stand met deksel. Laat de kapucijners niet koken, dus blijf erbij en af en toe even roeren. Als er damp van de kapucijners komt zet je de hittebron uit en laat je ze nog een paar minuten staan.
Kapucijners zijn van belang omdat ze boordevol ijzer, calcium, fosfor en vitamine B zitten. Evenals alle andere peulvruchten vormen ze samen met granen volwaardige eiwitten. Het is belangrijk om de kapucijners voor het eten eerst te koken of te stomen.
Drogen: Je kunt kapucijners ook drogen. Dat doe je gewoon aan de plant. Laat ze zo lang mogelijk hangen, tot ze bruin en hard zijn. Dop de peulen, spreid de zaden uit in de zon of een droge ruimte en laat ze drogen.
Je hebt ongeveer 75 tot 10 gram gedroogde kapucijners per persoon nodig, of 200 tot 250 gram gekookte of geweekte kapucijners.
In de oud-Hollandse keuken werden kapucijners gekookt of gestoofd, idem doperwten. Opgediend werden/worden ze met boter of jus, naast gekookte aardappels en komkommer. Recentelijk is het gebruikelijk op ze te eten met gebakken spek, in blokjes of dunne plakjes, waarbij ook nog wel eens stroop geserveerd wordt.
De varianten in potten en blikken zijn al reeds gekookt en kun je dus wel ” koud en rauw” eten. Let er bij de gedroogde varianten en pot/blik varianten op dat deze goed op datum zijn. Je kunt ze dan lang bewaren. Verse peulen hou je in een groentelade in de koelkast ongeveer 4 dagen houdbaar.
Net als veel andere peulvruchten zijn erwten een grote bron van vezels en eiwitten. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat de vezels en het eiwit in erwten, die ook als supplement kunnen worden gebruikt, een aantal gezondheidsvoordelen bieden.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Grauwe erwten worden door hun uiterlijk ook wel rozijnerwten genoemd. Grauwe erwten worden vooral in de Noordelijke provincies geteeld en gegeten. De grauwe erwt werd verdrongen door de kapucijner, omdat die meer opbrengt. Sommigen vinden de smaak van de grauwe erwt beter dan die van de kapucijner.
Van kapucijners heb je voor een hoofdgerecht ongeveer 250 gram per persoon nodig; voor een voor- of bijgerecht de helft. Let op bij verse (ongedopte) exemplaren: de peulen zijn veel – overtollig – gewicht. Na het doppen van 1 kilo heb je ongeveer 250 tot 350 gram erwten over.
Bewaren. In een open plastic zak kun je verse kapucijners 4 dagen in de koelkast bewaren. Op een koele plaats (12-14°C) zijn ze ca. 2 dagen houdbaar.
Velderwten zijn jonge kapucijners, maar HAK noemt ze al jarenlang Veldertjes. Wist je dat Veldertjes, in tegenstelling tot kapucijners, niet onder peulvruchten vallen, maar onder groenten? Ze worden namelijk niet gedroogd, maar direct na de oogst vers verwerkt.
Peulvruchten bevatten dus relatief veel eiwitten. In zo'n pot en blik lekken wat van die eiwitten langzaam in het vocht. Je krijgt dan een soort 'eiwitwater'. Het afspoelen zorgt ervoor dat het eiwitwater een soort opgeklopt wordt.
De naam kapucijner verwijst naar de franciscaner kloosterorde van de kapucijnen, vanwege de grauwe kleur.
Het verschil zit 'm erin dat de bruine kapucijners in de peulen aan de plant gedroogd worden. Tijdens het drogen verkleuren ze van groen naar bruin. Jonge kapucijners worden geoogst als de kapucijners nog niet helemaal (of net) volgroeid zijn. De peulen en de kapucijners die er in zitten zijn dan nog groen.
Er was een duidelijke hiërarchie waarin de bemanning lang houdbaar voedsel aten en waar de kapitein daarentegen een luxe maaltijd kreeg – gemaakt van dure producten zoals spek, kapucijners en mosterd. Vandaar dus die naam: Captain's dinner!
Op veel schepen, onder andere op de schepen van de Holland Amerika lijn, was het tijdens een transatlantische oversteek de traditie dat er op de eerste en op de laatste avond van de tocht een Captain's dinner werd georganiseerd. Op deze avonden dineerde de kapitein tussen de gasten in de eetzaal.