Bevroren: 800W: plaats de ballen op een bord naast een schaal met water.Verhitten ± 6,5 minuten voor 2 ballen. Ontdooid 800W: plaats de ballen op een bord naast een schaal met water. Verhitten ± 5,5 minuut voor 2 ballen.
Doe de bevroren gehaktballen in een hersluitbare zak en bewaar ze tot 3 maanden in de vriezer. We raden aan om de gehaktballen direct vanuit de vriezer in de saus te koken, omdat ze een beetje zacht kunnen worden als je ze ontdooit voordat je ze kookt .
De veiligste manier om vlees te ontdooien is in ijswater. Daarnaast is het ook nog eens sneller dan de koelkastmethode, het heeft alleen een beetje meer aandacht nodig. Dompel het stuk vlees in een luchtdichte verpakking, zoals bijvoorbeeld een diepvrieszakje, in een kom met koud (ijs)water en zet het in de koelkast.
Je kunt ze prima vanuit bevroren toestand bakken. Let op de hitte. Gebruik een middelmatig/laag vuur, anders verbrandt de buitenkant terwijl de binnenkant nog rauw/gedeeltelijk bevroren is. Het kost wat geduld, ze zullen niet zo snel gaar zijn als een burger die niet bevroren is.
Aan de slag
Heb je wat minder tijd? Leg het bevroren gehakt dan in een pan met kraanwater, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten (!) is het dan ontdooid.
Eigenlijk kan gehakt worden gekookt vanuit de diepvries en het is vrijwel hetzelfde als het koken vanuit verse toestand! Doe je bevroren gehakt gewoon in een pan en blijf het op een lage temperatuur roeren terwijl het begint te ontdooien en uit elkaar te vallen. Zodra je gehakt uit elkaar is gevallen, kun je het vuur hoger zetten en het gehakt blijven roeren totdat het gelijkmatig is gekookt.
Ja, absoluut.Je legt het gewoon in de pan en bakt het. Je moet het wel breken en een paar keer omdraaien, maar ik heb het vrijwel altijd bevroren gebakken.
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
Kortom, ja, het is volkomen veilig om burgers te bereiden vanuit hun bevroren staat op een BBQ, grill of open vuur . Hoewel het veilig is om gegrilde bevroren burgers te consumeren, kunnen ze hun smaak, textuur en rokerigheid verliezen ten opzichte van hun verse tegenhanger als ze niet met zorg worden ingevroren (niet alle bevroren burgers zijn slecht).
Bevroren: ± 6 minuten. Ontdooid: ± 4 minuten. Scheutje olie in de pan, middelmatig vuur en product regelmatig keren.
Ontdooien in de koelkast zorgt ook voor voedselveiligheid, omdat het de groei van schadelijke bacteriën voorkomt . Het enige nadeel van het ontdooien van gehaktballen in de koelkast is hoe lang het duurt. Je hebt minstens 12 uur nodig om het vlees te laten ontdooien, dus het is het beste om gehaktballen een dag van tevoren in de koelkast te leggen.
Leg 4 gehaktballen op een bord en dek af met een papieren handdoek. Magnetron op hoog: BEVROREN: 2 minuten of tot het helemaal warm is; ONTDOOID: 70-75 seconden of tot het helemaal warm is . Laat 1 minuut staan voordat u het eet.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid. Hou daarbij rekening dat dit gepaard kan gaan met enig vochtverlies, waardoor de kwaliteit ook iets minder wordt.
Gehaktballen zijn geweldige diepvriesmaaltijden. Ze kunnen zowel gekookt als ongekookt worden ingevroren en blijven tot wel 2 maanden goed. Voor superhandige en tijdbesparende maaltijden maakt u gewoon een dubbele portie gehaktballen en vriest u de extra in!
Het aantal gehaktballen dat nodig is voor 100 personen hangt af van hun grootte en de manier waarop ze worden geserveerd. Een standaard hoofdgerecht is 6 ounces vlees per gast, of ongeveer 600 1-ounce gehaktballen, 400 1 1/2-ounce gehaktballen, 300 2-ounce gehaktballen en 200 3-ounce gehaktballen .
Gehakt van rund, kalkoen, lam of kalf blijft bevroren drie tot vier maanden goed. Dat geldt natuurlijk ook voor hamburgers en gehaktballetjes.
De beste resultaten worden bereikt wanneer burgers volledig ontdooid zijn. U kunt echter bevroren burgers in de pan bakken door deze stappen te volgen. Voeg bevroren burgers toe aan de pan, dek af en bak 8-10 minuten aan de eerste kant. Haal de deksel eraf en bak 8-10 minuten aan de tweede kant of totdat de burgers de gewenste gaarheid hebben bereikt .
In een kom water (15 à 30 minuten)
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Maak je meteen wat extra hamburgers, dan kan je ze ook eenvoudig invriezen. Zo heb je altijd wat over voor een makkelijke maaltijd, die toch extra lekker smaakt. In de vriezer bewaar je de burgers dan zo'n drie maanden.
Ontdooien van gehakt moet, in tegenstelling tot invriezen, juist langzaam. Leg het gehakt één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren.
Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden. Wil je dat niet, dan is een slim alternatief om je (ontdooide) vlees toch te bereiden. Als je het daarna goed laat afkoelen en goed verpakt, kun je het gewoon (snel) invriezen.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je vergeet om het vlees uit de vriezer te halen. Leg het vlees dan in een bak en voeg lauwwarm water hieraan toe.Op het laatst kun je nog wat warmer water toevoegen. Na 15 tot 20 minuten zal het vlees ontdooid zijn.
Koekenpan: verhit boter en/of olie en bak de bevroren hamburgers in ca 9 minuten bruin en gaar (ontdooid: ca 5 minuten), regelmatig keren.
Vlees en vis kun je ook bevroren in de oven of pan bereiden op een temperatuur van minimaal 70 °C, maar het duurt dan ongeveer 50% langer dan de normale bereidingstijd.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.