Je kunt ze uit de vriezer halen en zo opeten. Maar als je wat inventiever wilt zijn, kun je deze manieren proberen om je bevroren druiven te eten: Gebruik ze als ijsblokjes in een verfrissend glas water, of als decoratie in een cocktail. Doe ze in de yoghurt.
Op een koele plek kun je druiven 2 tot 4 dagen bewaren. In de koelkast zijn ze een week houdbaar. Leg ze daar bij voorkeur onafgedekt op een bord. In de diepvries kun je druiven in een goed afgesloten plastic zakje of bakje 8-10 maanden bewaren (minimaal -18°C).
Of bevries het gedeeltelijk voor een romige slushie… Druiven kunnen natuurlijk niet ontbreken in het rijtje. Stop ze een paar uur in de vriezer om ze vervolgens los te eten of om als ijsblokjes te gebruiken. Zodra je gummyberen een aantal uur in de vriezer legt wordt het een hard koud snoepje.
Hoe weet ik of de druiven niet goed meer zijn? De druiven zijn beschimmeld, verkleurd of slap. Dit bederf herken je snel door te kijken of ruiken. Voor gebruik in salades kun je ze eerst met een mesje halveren om daarna de pitten eruit te wippen.
Bewaar druiven in een papieren zak, de verpakking of leg ze op een bord. Druiven kun je langer bewaren door ze aan de tros te laten zitten. Zorg dat ze niet vochtig worden. Druiven kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje, verwijder wel mogelijke pitten voor invriezen.
Druiven leveren weinig vitamine C, maar wel veel voedingsvezel en kalium. Druiven staan net zoals ander fruit in de Schijf van Vijf. Fruit geeft veel voordelen voor de gezondheid. Er zijn druiven verkrijgbaar met de duurzaamheidstopkeurmerken Europees biologisch, EKO, Demeter en On the way tot PlanetProof.
Druiven kun je op een koele plek 2 tot 4 dagen bewaren. De in de koelkast zijn de vruchten een week houdbaar. Je kunt de druiven dan het beste op een bord leggen.
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om zeep of schoonmaakmiddel te gebruiken.
Druiven. Druiven groeien ook in gematigde gebieden en kunnen het best heel koud bewaard worden. Ze blijven in de koelkast 7 dagen goed, in plaats van 3 tot 4 dagen er buiten. Bewaar ze in een papieren zak of leg ze op een bord.
Vanaf half september tot half oktober zullen de meeste druiven klaar zijn om geoogst te worden. Wanneer je gezond wil oogsten moet je dit bij droog en zonnig weer doen. Verwijder dan ook direct de aangetaste en opengebarsten druiven. De goede druiven kan je plukken met een snoeischaar of bloemenschaar.
Je kunt druiven niet alleen los eten, maar ook verwerken in allerlei heerlijke recepten.
Ze groeien in trossen aan een wijnstok. Bijna 90% van de totale druivenoogst is bestemd voor het maken van wijn. Wijndruiven zijn niet zo geschikt om te eten. Tafeldruiven wel omdat ze veel zoeter zijn.
Het water geleidt kou beter en gelijkmatiger over de fles. Plaats je ingepakte fles wijn in de vriezer. Na 15 minuten is je wijn klaar om te drinken! Vergeet een fles wijn niet uit de vriezer te halen, want bij te lang invriezen kan het zijn dat de fles knapt door het uitzetten van de vloeistof!
Kiwi invriezen kan, maar je moet wel alleen verse en rijpe kiwi's gebruiken om in te vriezen. De textuur kan door het invriezen wel ietwat veranderen, maar de vrucht is prima te gebruiken in smoothies, in ijs, en ga zo maar door.
Wil je blauwe bessen invriezen? Leg ze dan eerst verspreid op een bord in de vriezer. Als de blauwe bessen bevroren zijn kan je ze in een gesloten zakje of bakje doen. Blauwe bessen zijn in de vriezer een paar maanden houdbaar.
Doe de gewassen en losse druiven in een sapcentrifuge en bewaar het sap in afgesloten gesteriliseerde flessen (zie de werkwijze voor het maken van druivenjam) voor een lange periode. Buiten de koelkast te bewaren. Je hebt 2,5 kg druiven nodig voor 0,5 lt druivensap.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
bevroren fruit kun je ongeveer 3-4 maanden in de diepvries bewaren. vries fruit dat je hebt laten ontdooien, niet weer in maar gebruik het meteen. plak een etiketje met de datum op het zakje/bakje met fruit. gebruik ziplock zakjes of plastic bakjes om het fruit in in te vriezen in plaats van boterhamzakjes.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Je kunt het er niet even met wat water afspoelen. Houkema: "De stoffen dringen door tot in het product." Wel krijg je meer binnen door fruit mét schil te eten (bijvoorbeeld aardbeien en druiven) dan fruit zonder schil (bijvoorbeeld mandarijnen of sinaasappels). "In de schil zitten de meeste bestrijdingsmiddelen."
2) Wassen zelfs als je de schil niet gaat eten
De schil hiervan heeft een zachte, poreuze structuur, wat een perfecte schuilplaats is voor microben. Je kunt deze volgens Sanja verwijderen door de schil onder de kraan schoon te schrobben met een plastic borstel. Let op: dit moet natuurlijk wel voor het snijden!
Moet je druiven wassen voordat je ze eet? In het algemeen moet je fruit/groenten altijd afspoelen voordat je ze eet. Spoel ze niet af en bewaar ze dan, want als je de witte waslaag verwijdert, zullen ze door de blootstelling aan vocht en lucht sneller gaan rotten.
In de koelkast: Ja, wie bananen op de goede manier wil bewaren, kan ze rustig in de koelkast leggen. Dat moeten dan wel rijpe vruchten zijn omdat ze in zo'n koele omgeving niet meer verder rijpen.
Tomaten. Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Het is natuurlijk fantastisch om heerlijke druiven uit je eigen tuin te kunnen oogsten. Om direct op te eten, om jam en gelei van te maken of zelfs wijn. Het handvormige blad is heel decoratief, dus ook als het u niet om de druivenoogst gaat is Vitis vinifera een prachtige klimplant.