Kun je bevroren broccoli eten? Broccoli invriezen – Rauwe broccoli kun je daarnaast invriezen als je het voor een langere tijd wil bewaren. In de vriezer blijft de broccoli tot een jaar goed. Voordat je de rauwe broccoli invriest moet je 'm kort blancheren in water.
Magnetron (700W): verwarm 200 gram bevroren broccoliroosjes met een laagje water 5 minuten in een afgedekte schaal. Doorroeren en nogmaals 5 minuten verwarmen. Steelpan: breng water aan de kook, voeg de bevroren broccoliroosjes toe en kook in 4 minuten beetgaar.
Wat kun je ermee? Broccoli kun je ook op allerlei manieren klaarmaken en komt zo in allerlei gerechten wel van pas. Je kunt deze groente verwerken in wokgerechten en ovenschotels, in plakjes roosteren in de oven of zelfs rauw eten in salades.
Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe broccoli eerst 2-4 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Kun je een stronk (rauwe) broccoli invriezen? Dat is mogelijk, maar het beste is om de broccoli in roosjes te snijden en even te blancheren. Blancheren is een kooktechniek dat bacteriën dood om zo de groene kleur, smaak en textuur te behouden. Het blancheren zorgt er dus ook voor dat je broccoli langer houdbaar blijft.
Het verschil. Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Blancheren. Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.
Sommige mensen hebben er al last van als ze spruitjes gekookt eten, en rauw is het nog veel erger: van rauwe kool zoals boerenkool, broccoli, bloemkool en spruitjes ga je enorm scheten laten. Dat komt door specifieke suikers in de kool, die je darmen maar moeilijk kunnen verteren. Wees gewaarschuwd!
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
De diepvriesgroenten kun je direct in bevroren toestand bereiden. Roerbak ze in een koekenpan of wok, verwarm ze in een afgedekte schaal in de magnetron of kook ze in ruim kokend water. Kijk op de verpakking voor de bereidingstijden van jouw product.
Door broccoli te eten, raakt je darmflora beter in balans dankzij het feit dat darmbacteriën zich voeden op de grote hoeveelheid vezels uit deze groentesoort. 'Deze beestjes maken vervolgens korte-keten vetzuren aan, die weer gunstig zijn voor je algehele darmgezondheid,' stelt Chatterjee.
Het Voedingscentrum raadt sterk af om je ingevroren groenten of restjes te ontdooien op het aanrecht, aangezien ziekmakende bacteriën bij kamertemperatuur snel kunnen vermenigvuldigen. Lees hier waarom het zo belangrijk is om groenten te eten.
Diepvriesgroenten maak je best zo snel mogelijk klaar. Hoe korter de ontdooitijd, hoe kleiner de kans op kwaliteitsverlies of bederf. Breng het water dus eerst flink aan de kook, en voeg ze dan meteen toe.Haal de groenten pas op het laatste moment uit de diepvries.
Broccoli kun je ook invriezen
Broccoli kun je na 2-4 minuten blancheren ook in de diepvries bewaren. In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.
Diepvriesgroenten kunnen in de diepvries goed worden bewaard. Deze groenten worden meteen na de oogst geblancheerd en ingevroren waardoor veel voedingsstoffen bewaard blijven.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Stronk broccoli eten
Zeker wel! De stronk is heel erg voedzaam zelfs meer dan de roosjes en erg lekker. Schil en snij de stronk in blokjes en voeg toe aan je gerecht er zijn genoeg manieren om de stronk van de broccoli wél te eten, denk aan knapperige broccolirijst.
Kolen zoals spruitjes, broccoli, bloemkool en andere kruisbloemige groenten zijn voor de meeste mensen met mate prima rauw te eten.
Eet wel alles van de broccoli en niet alleen de bloemknopjes. Ook de steel smaakt prima en bevat net zoveel vitamines en mineralen. Eet broccoli, gekookte, gewokt, gestoomd en ook rauw. En je kunt broccoli ook heel fijn malen tot broccoli-rijst, een lekker koolhydratarm alternatief voor gewone rijst.
Bloemkool bereiden & bewaren
Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Blancheer de broccoli
Breng om te beginnen water aan de kook in een grote kookpan en zet een grote pan of schaal met ijswater klaar. Snijd de broccoli in roosjes en leg ze in het kokende water om ze te blancheren. Ze hoeven niet lang te koken — ongeveer 2 -4 minuten is genoeg.
Groenten Ontdooien
Ontdooi de groente niet te snel om bacteriën of een daling in de kwaliteit te voorkomen. Haal daarom de groenten de avond van tevoren of vroeg in de ochtend uit de vriezer, en laat deze afgedekt in de koelkast ontdooien. Laat de groente nooit op kamertemperatuur ontdooien.