Koud waterWarm water verdampt namelijk sneller en dat zorgt ervoor dat zeepresten strepen op de vloer veroorzaken. Op een schone, pas geboende vloer wil je dat natuurlijk niet hebben. Gebruik dus de volgende keer dat je de vloer gaat dweilen gewoon koud water.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
“De meest gemaakte fout tijdens het schoonmaken is het dweilen met warm water”, vertelt Anoesjka Imambaks, eigenaresse van huishoudservice 'Maid at Home'. Waarom? Eigenlijk is het heel simpel. “Wanneer het water warm is, verdampt het sneller en blijven de zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer.
Je zal het misschien niet zo snel verwachten, maar je kunt het beste dweilen met koud water. Als warm water namelijk verdampt, blijven er zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Dit zorgt voor strepen én een plakkende vloer. Dweil daarom met koud water.
De frequentie van het dweilen hangt af van het soort vloer en hoeveel verkeer deze krijgt. Over het algemeen moet een vloer ten minste een keer per week worden gedweild. Voor vloeren in drukke gebieden, zoals de keuken of gang, kan het nodig zijn om dit vaker te doen.
Gemiddeld zou je twee keer per week moeten dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Er wordt vaak gezegd dat je het best kunt schoonmaken met warm of zelfs heet water. Dat is ook zeker niet gelogen, want aangekoekte resten en ander vuil verwijder je sneller met warm dan met koud water. Toch zijn er ook schoonmaakklussen waarbij je beter voor koud water kunt gaan.
Allereerst is het belangrijk om te weten dat u geen kletsnatte dweil dient te gebruiken, aangezien te veel vocht de vloer kan beschadigen. Gebruik daarom een licht vochtige, goed uitgewrongen dweil bij het schoonmaken. Voor de meest effectieve reiniging voegt u een scheutje witte azijn toe aan het dweilwater.
In warm water gaat alles sneller dan in koud water. In ijs staan de waterdeeltjes helemaal stil, dan kan je onmogelijk afwassen. Bij 100 graden Celsius gaan de waterdeeltjes zo snel dat ze uit je afwasteiltje verdwijnen en waterdamp worden, dan kan je ook niet afwassen, je zou je handen verbranden.
Een goede hygiëne vertaalt zich in lichamelijke hygiëne door je handen te wassen en te douchen, maar ook een schone omgeving draagt hier aan bij. Denk hierbij aan het schoonmaken van je keuken, stofzuigen en dweilen in huis en het desinfecteren van voorwerpen en oppervlakken.
Het bevat componenten zoals cinnamaldehyde die helpen bij het bestrijden van bacteriën, schimmels en zelfs sommige virussen. Door kaneel aan het water voor het schoonmaken toe te voegen, kun je op een natuurlijke manier de hoeveelheid ziekteverwekkers verminderen.
Een dweil bestaat uit een stok met daaraan een wisser, al dan niet met een doek eromheen. Moppen worden gebruikt voor het volledig nat reinigen van oppervlakken, dweilen voor het bevochtigd of droog reinigen.
Good Housekeeping raadt aan om wekelijks je bed te verschonen, je vloeren en meubels te stofzuigen en de keuken- en badkamervloer te dweilen. Ook zou je elke week je spiegels schoon moeten maken en de binnenkant van de magnetron ontsmetten.
Gebruik geen zeephoudende producten zoals groene zeep, dreft of allesreiniger. Eigenlijk alle producten waarin zeep of olie zijn verwerkt, moeten vermeden worden bij keramische tegels schoonmaken. Ook je keramische vloer reinigen met ammoniak is geen goed idee.
Zeker agressieve middelen zoals bleek en chloor maar ook azijn raden wij af. Daarbij lees je ook wel eens dat wasverzachter voor een goed resultaat zorgt, waarschijnlijk ruikt de vloer dan lekker, maar schoon is het zeker niet. Uiteindelijk is goed boenen met een goede dweil en stok, de beste oplossing.
Stofzuigen en dweilen is niet altijd genoeg om ook de voegen tussen de tegels schoon te maken. Je kan de voegen in een keramische vloer reinigen met zuiveringszout en azijn.
Nadat uw vloer is afgewerkt met een (kleur)olie zult u 24 tot 36 uur geduld moeten hebben voordat u de vloer met een gerust hart kunt belopen zonder schade toe te brengen. Het is zelfs zo dat tot 6 weken na de afwerking niet met meubels geschoven mag worden. Een kleed kunt u pas na 6 weken op de vloer leggen.
Desinfectie van vloeren
Zichtbare besmetting door bijvoorbeeld bloed of pus moet onmiddellijk worden verwijderd met een in oppervlaktedesinfectiemiddel gedrenkte depper of tissue. Vervolgens wordt nagewist met een met ontsmettingsmiddel bevochtigde doek.
In tegenstelling tot warm water, zorgt koud water ervoor dat je huid minder snel uitdroogt. Je poriën blijven ook beter gesloten dankzij het koude water. En vuil kan lastig in gesloten poriën trekken. Voeg koud douchen dus vooral toe aan je skincare routine.
Om strepen te voorkomen moet je na de vloer dweilen, de vloer altijd drogen, drogen, drogen. Dus de tweede oorzaak van die doffe vloer met strepen is: we drogen niet na! We laten het water meestal opdrogen, terwijl dat dus niet goed is voor de vloer. We drogen vanaf nu na met een schone, droge doek.
Methodes voor ontvetten van vloeren
Lauwwarm water met zeep is vaak al voldoende. Bij sterke vervuiling kan ammoniak worden gebruikt. Denk dan wel aan de ventilatie, want werken in ammoniak is hoogst onprettig en kan schadelijk zijn. Het is ook mogelijk om een gespecialiseerd reinigingsmiddel te gebruiken.
2 á 3 keer per jaar doe je een grote schoonmaak. Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen. Als je een harde vloer hebt in de slaapkamer, dweil je deze. Zet wat planten neer en doe elke dag een raampje open voor frisse lucht en vochtregulatie.
Het wekelijkse onderhoud
Heb jij een lichte tegelvloer, dan kan je de poetsbeurt al eens een weekje overslaan, maar bij een donkere tegelvloer is elke week een dweiltje slaan echt wel aan te raden. Zeker in combinatie met grote ramen en open ruimtes zie je op een donkere vloer veel sneller vlekken en strepen.