Wat is baking soda? Baking soda is een fijn wit poeder dat zowel te gebruiken is als schoonmaakmiddel als geschikt is voor menselijke consumptie, bijvoorbeeld als bestanddeel van bakpoeder voor het laten rijzen van deeg. Het kan ook gebruikt worden in brandblussers en in maagtabletten tegen brandend maagzuur.
Het is ook gekend onder volgende benamingen : baking soda, kooksoda, baksoda, natriumbicarbonaat en zuiveringszout. Het is niet giftig en wordt als maagzout gebruikt. Het heeft dezelfde werking als soda maar is beter geschikt voor kwetsbare oppervlakten.
Zuiveringszout (natriumbicarbonaat, baking soda, maagzout) heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Het werkt zuiverend, ontzurend, ontstekingsremmend, ontgiftend, pijnstillend, bacteriedodend, ontspannend, verzachtend, enz.
Het drinken van Baking Soda kan de gezondheid verhogen
Los een halve theelepel baking soda op in een half glas water en neem dit iedere twee uur. Maximaal 7 halve theelepels in 24 uur. Voor mensen boven de 60 jaar maximaal 3 halve theelepels in 24 uur.
Baking soda is goed voor de algehele gezondheid
Een van de belangrijkste redenen waarom baking soda zo gezond is voor je gezondheid, is omdat het alkalisch is. Wanneer de pH van je lichaam uit balans is, zoals wanneer je last hebt van brandend maagzuur, kan baking soda helpen dit tegen te gaan.
Het is niet waar dat natriumbicarbonaat essentieel is bij de behandeling van kanker. Wanttoknow presenteert baking soda als een wondermiddel en daar is geen wetenschappelijke onderbouwing voor. Hetzelfde geldt voor nierziekten. Dat natriumbicarbonaat een op zichzelf staand medicijn is met helende krachten klopt niet.
Overbodig gebruik van baking soda veroorzaakt buikpijn door overtollig gas en heeft invloed op de aanmaak van maagzuur, wat maag- darmklachten kan opleveren. De reactie tussen baking soda en maagzuur maakt echter wel korte metten met brandend maagzuur, wat meteen de belangrijkste medische toepassing van dit middel is.
Tandenpoetsen met baking soda is een andere veelgebruikte methode. Het neutraliseert de zuren in de mond waardoor het een reinigend effect heeft. Daarnaast schuurt het poeder lichtjes zodat de grauwe aanslag wordt weggepoetst. Het is wel verstandig om dit baking soda maximaal één keer per twee weken te gebruiken.
Spoel ook de intieme delen goed af met warm water en 2 lepels zuiveringszout per liter water. Dit kan je doen bij een beginnende blaasontsteking. Mocht dit niet werken, neem dan altijd contact op met je huisarts.
Bijwerkingen. Gemeld is: metabole alkalose, met name bij hoge dosering en met name bij patiënten met een gestoorde nierfunctie of hypocalciëmie; deze kan gepaard gaan met een verhoogde spiertonus, spierspasmen en tetanie. Hypokaliëmie, hypernatriëmie. In hoge dosering: cardiale depressie met verlaagde calciumspiegels.
Ook daar is het erg zuur, waardoor bacteriën snel de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Om een infectie aan de urinewegen te bestrijden, kun je dagelijks een glas water met een half theelepeltje zuiveringszout drinken.
Baking soda (zuiveringszout, natriumbicarbonaat, dubbelkoolzure soda) is een natuurlijke, minerale stof (E500, een carbonaat). Het werkt alleen als er ook een zuur wordt gebruikt (wat in samengesteld bakpoeder al standaard zit). Denk daarbij aan karnemelk, yoghurt, azijn of citroen (sap of rasp).
De Baking Soda wordt in contact met de lucht ook meer en meer klonterig door het vocht. Nadat de volledige inhoud is omgezet door de chemische reacties, is de Baking Soda uitgewerkt en niet meer voor een tweede keer als zodanig bruikbaar.
Bakpoeder en bicarbonaat lijken op elkaar.
Ze doen hetzelfde maar zijn niet inwisselbaar. Zuiveringszout heeft een bepaalde hoeveelheid zuur nodig om een deeg te doen rijzen. Zit er niet genoeg zuur in het deeg, dan is enkel bicarbonaat onvoldoende. Het deeg zal niet goed rijzen en krijgt het een metaalachtige smaak.
Baking Soda heeft behalve de scheikundige naam natriumbicarbonaat nog tal van andere namen, zoals maagzout, zuiveringszout, bakzout, baksoda, steenzout e.d. Als je bij natriumbicarbonaat de 'bi' weglaat, krijg je namelijk opeens een heel ander product.
Maar, is Baking Soda wel zo goed voor je huid en haar? Het korte en simpele antwoord is nee en dit heeft alles met de pH te maken. Een pH schaal loopt van 0 – 14 en pH 7 betekent dus neutraal. Alles met een pH lager dan 7 noemt men zuur (acidic) en alles met een pH hoger dan 7 noemt met basisch (alkaline).
Baking soda Kruidvat samenvattend
Bij Kruidvat kun je nu ook terecht voor zuiveringszout oftewel baking soda, maar je bent goedkoper uit met een pak Arm and Hammer bij Jumbo of Albert Heijn. Je kunt het in een Kruidvat winkel kopen, maar ook online bestellen.
Afwachten: bij de helft van de vrouwen gaat blaasontsteking binnen 1 week vanzelf over. Als u weinig of kort klachten heeft, kunt u 1 week afwachten. Zo nodig kunt u een paar dagen een pijnstiller slikken. Bijvoorbeeld paracetamol: 3 tot 4 keer per dag 2 pillen van 500 mg tegelijk.
Op haar instagram deelt Farah het trucje, en je hebt ervoor alleen maar een theelepel kokosolie en een snufje kurkuma (geelwortel) nodig. Dit meng je door elkaar, om het vervolgens met een tandenborstel op je tanden aan te brengen. Laat het goedje vijf minuten inwerken, en spoel je mond daarna grondig met water.
Al verkleurde tanden kun je poetsen met een witmakende tandpasta. Pas echter op dat je geen sterk schurende producten gebruikt, omdat die het tandglazuur kunnen beschadigen. Tandartsen raden het gebruik van natron, actieve kool en vrij verkrijgbare bleekoplossingen af.
Baking Soda is effectief tegen maagzuur en indigestie. Het neutraliseert zuren en is hetzelfde als maagzout. Baking Soda is dus het zelfde als maagzout, maar dan stukken goedkoper dan die van Gimborn en net zo veilig en effectief!
Zuiveringszout is veilig en veelzijdig; het is niet alleen handig voor het bakken, maar ook voor talloze medicinale en huishoudelijke doeleinden. Het innemen van zuiveringszout helpt de pH-balans van het bloed (het zuur-base-evenwicht) te handhaven.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.