Babi ketjap kun je goed invriezen.
In de koeling bij 4°C is de babi pangang ongeopend 5 dagen houdbaar na aankoop. In de vriezer bij -18°C is de babi pangang maximaal 1 maand houdbaar na aankoop/ontvangst. Zorg dat u het vlees meteen na aankoop/ontvangst invriest.
Restjes kunnen langer bewaard worden, maar dan wel in de vriezer. Ingevroren kunnen producten tot drie maanden worden opgeslagen.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Op ketjap en vissaus staat vaak 'koel en droog bewaren', wat betekent dat ze op hun best blijven in je keukenkastje. Maar ook mayonaise en ketchup blijven goed buiten de koelkast. Zelfgemaakte sauzen zijn een stuk minder lang houdbaar en blijven het best als ze gekoeld staan.
De ketjap blijft twee maanden na THT en mogelijk langer goed (Als het er nog goed uitziet). Als er geen datum vermeld is, dan blijft de kwaliteit na de aankoopdatum ongeveer drie jaar goed. Daarna verslechtert deze langzaam, maar de kans op echt bederven is klein.
Je kunt de ketchup natuurlijk ook invriezen. Dan blijft hij maandenlang goed.
Instructies. De nasi, de bami of de nasi goreng af laten koelen tot op kamertemperatuur. Doe de nasi in porties in een diepvriesbak of diepvrieszak.
Kun je klaargemaakte bami invriezen? Absoluut. De meningen zijn wel verdeeld over de smaak en textuur van bami na het invriezen. Wij adviseren om extra ingrediënten als groenten en vlees separaat in te vriezen en de bami op de dag zelf te bereiden.
Het Voedingscentrum adviseert om gerechten van Chinees-Indische restaurants nooit opnieuw op te warmen. De kans bestaat namelijk dat deze de bacterie Bacillus cereus bevat. De bacterie kan via veel soorten eten voor besmettingen zorgen, maar het gebeurt relatief vaak door gerechten uit Chinees-Indische restaurants.
Foeyonghai invriezen: kan dat? Foe yong hai kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Gebakken eieren worden rubberachtig van textuur als je ze invriest, daarom kun je de eieren beter vers bakken als je Foe yong hai wilt eten.
Doe het eten in een (voor de magnetron geschikt) bakje en dek dit af met magnetronfolie, prik met een vork een paar gaatjes in de folie. Zet het bakje in de magnetron en laat dit op vol vermogen 5 minuten opwarmen. Roer het eten goed door, controleer of het heet is en anders herhaal je de vorige stap.
Het advies is om gerechten van Chinees-Indische restaurants niet nogmaals op te warmen. Ook als je de rijst invriest is het belangrijk het eerst goed af te koelen. Je kunt het daarna 3 maanden in de vriezer bewaren.
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Rijst invriezen ...
Of wil je grote hoeveelheden bewaren? Dan kun je natuurlijk ook je rijst invriezen. Laat het afkoelen, doe het in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18°C. Op die manier blijft het wel 3 maanden bruikbaar.
Zelfgemaakte pindasaus kun je het beste maar kort bewaren: in de koelkast maximaal enkele dagen. Als je het langer wilt bewaren is invriezen een uitstekende optie. Het blijft dan tot zes maanden goed.
Als je chilipeper en vissaus op tafel zet kan iedereen dan zijn eigen Pad Thai perfect op smaak brengen. De vissaus zal erg sterk ruiken, maar geloof me, het smaakt wel erg lekker! Je zult trouwens niet alle saus opmaken, maar je kunt het goed bewaren in de koelkast (tot een maand) of in de vriezer.
In de vriezer kun je nasi goreng maar liefst drie maanden vers houden. Ook voor de vriezer geldt: zorg voor een goede, luchtdichte verpakking en zet de restjes binnen twee uur in de vriezer, maar laat ze wel goed afkoelen.
Kliekjes kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Je kunt niet alle restjes invriezen, maar wel veel. Denk eens aan: brood (o.a. afbakbroodjes), soep, pastasaus, nasi, restjes ovenschotel, lasagne, punten hartige taart of quiche en stamppotten.
Je kunt nasi in een goed afgesloten bak ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Invriezen kan ook. In een luchtdichte bak of diepvrieszak is nasi in de vriezer maximaal 3 maanden houdbaar.
5. Mayonaise. Romige sauzen als bijvoorbeeld mayonaise kun je beter niet in de vriezer bewaren. Room ontbindt als het ingevroren wordt, waardoor je dus absoluut geen lekkere romige saus meer hebt als je het eenmaal ontdooit.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Mogelijk gaan na die datum de smaak, geur of kleur achteruit, maar eten kan in principe prima. Bij twijfel, zegt Devlieghere, geldt 'kijken, ruiken, proeven'. Een dichte ketchupfles kun je volgens het Voedingscentrum heel lang bewaren, omdat het product voldoende verhit is geweest en er geen bacteriën bij kunnen komen.