Aluminium buizen kunnen wij buigen tot en met een diameter van 168,3 mm. Bij het buigen van aluminium moet u denken aan verhoogde moeilijkheidsfactoren ten opzichte van staal of roestvaststaal. Het aluminium kent namelijk een natuurlijke veroudering, waardoor het materiaal hard wordt na verloop van tijd.
Aluminium buigen is moeilijker in vergelijking met andere materialen zoals staal of roestvaststaal. Dit komt doordat aluminium een natuurlijke veroudering kent. Hierdoor wordt het materiaal na verloop van tijd hard en is het moeilijk buigbaar. Aluminium buigen zonder breken gaat dus het beste met nieuw materiaal.
De dikwandige aluminium buizen zijn sterk, maar toch licht van gewicht. Aluminium is bestand tegen alle weersinvloeden en kan binnen en buiten gebruikt worden. In vergelijking met de stalen buis is de aluminium buis minder sterk en minder stijf.
Aluminium is een bijzonder metaal met een aantal unieke eigenschappen. Zo is een Aluminium koker onder andere drie keer zo licht als staal, erg sterk en in overvloed aanwezig.
Dunwandig 22mm rvs buis kun je met de hand buigen , bijv. om een ronde houten paal. wel langzaam buigen anders wordt het rvs ter plaatse te heet en kan bros worden. maar zo erg als bij aluminium is dat effect niet.
Als u een RVS buis buigen wilt, is het van belang om dit middels koud doornbuigen te doen. Vaak wordt metaal verhit om het te kunnen buigen. Het verwarmen van roestvast staal heeft echter veel nadelen en dient dus voorkomen te worden.
Hoe werkt het plooien of zetten van metalen? Plooien (of zetten) is het plastisch vervormen van een plaat door middel van een stempel die past in een matrijs. Door een grote perskracht uit te oefenen op de stempel buigt het plaatwerk in de matrijs tot de gewenste vorm.
Staal is sterk en minder waarschijnlijk te vervormen of buigen onder gewicht, kracht of warmte. Toch is de kracht van staal dat het veel zwaarder/compacter is dan aluminium. Staal is doorgaans 2,5 keer compacter dan aluminium.
Licht, sterk én goed bewerkbaar
Aluminium is een licht metaal met een dichtheid van 2,7 kg per dm3. In verhouding is aluminium daarmee ongeveer drie keer lichter dan staal. Toch is aluminium voor zijn lage dichtheid en lichte gewicht een sterk, taai en elastisch materiaal.
De vierkante buis heeft een betere plasticiteit, hardheid, weerstand tegen vermoeiing, slagsterkte en sterkte dan ronde buizen in dezelfde dimensie. Door zijn grote dwarsdoorsnede en buig- en torsieweerstand kan hij het gewicht verminderen en staal besparen. Dus het is populairder in praktische toepassingen.
Nadeel aluminium
Er moet bij aluminium goed rekening worden gehouden met de temperatuur. Bij een temperatuur van ongeveer 100 ⁰C of hoger, neemt de sterkte van de meeste aluminiumkwaliteiten namelijk drastisch af.
De gloeitemperatuur voor alle aluminium materialen, die gewoonlijk worden verwerkt, ligt tussen 300 en 450°C.
Zonder koolstof is ijzer zacht en buigzaam, en wordt het smeedijzer genoemd. Met koolstof wordt het harder en taaier. Staal mag maar voor maximaal 2% uit koolstof bestaan.
1: Kracht en gewicht
Aluminium is een minder sterk materiaal dan staal. Dit brengt een aantal eigenschappen met zich mee. Het materiaal is flexibeler en breekt eerder.
Nadelen van aluminium
De productie en recycling van aluminium kost veel energie. Lage sterkte bij hoge temperaturen. Laag smeltpunt (bijvoorbeeld bij brand in een gebouw zal het al snel vervormen) Vermoeiing of veroudering, waardoor het eerder breekt.
Het aluminium wordt verzacht door het toepassen van wrijvingswarmte en mechanische druk, en de stukken worden met elkaar verbonden door het creëren van een nieuw metaal dat een combinatie is van het staal en het aluminium (een intermetallische verbinding).
Aluminium ten opzichte van staal is zo'n 3x duurder per kg. Echter een goede aluminium constructie is gemiddeld 40% lichter. In aanschaf is de aluminium materiaalprijs dus nog steeds duurder maar geen 3x meer. Als we aluminium vergelijken met RVS is RVS zo'n 2x duurder, per kg.
Hout is sterker dan aluminium en dus ook zeer stabiel. Veilig. Isolatiewaarde tot Uw 0,78 W/m²K voor houten kozijnen en tot Uw 0,66 W/m²K voor houten buitendeuren.
Aluminium heeft een veel betere warmtegeleider dan roestvrij staal, waardoor het wordt gebruikt voor autoradiatoren en airconditioningseenheden. Aluminium is een zeer goede geleider van elektriciteit in vergelijking met roestvrij staal. Qua sterkte is roestvrij staal sterker dan aluminium.
Hoe herken ik het verschil tussen ijzer, rvs en aluminium? Indien u het verschil tussen ijzer, rvs en aluminium niet zo goed ziet, kunt u een magneetje gebruiken. Deze zal wel aan het ijzer blijven plakken, maar niet aan het rvs en aluminium. Verder is het rvs zwaarder dan aluminium en ook donkerder van kleur.
Bij het zetten van aluminium wordt uw aluminium plaatwerk in iedere gewenste hoek vervormd. Dit wordt ook wel het plooien of zetten van aluminium genoemd. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van een kantbank. Dit is een pers met een bovenmatrijs en ondermatrijs.
De buigveer in de elektrabuis duwen
Duw de buigveer in de buis, tot op de plek waar je de buis wilt buigen. Laat de veer 5 cm uitsteken. Zorg ervoor dat de elektrabuizen, voor je deze buigt, op kamertemperatuur zijn. Onder de 18 graden kunnen de buizen breken.
De buigmachine kan RVS, staal, aluminium, koper en messing van 3 mm tot en met 15 mm dik buigen. In tegenstelling tot het walsen van buizen wordt voor het buigen van rondstaf een buigmachine gebruikt. Rondstaf is van binnen massief waardoor het minder snel knikt in vergelijking met metalen buizen.
Verkopen jullie gebogen buizen en kan ik het zelf buigen? Wij verkopen geen gebogen buizen. Steigerbuizen buigen is vrij lastig om te doen, we adviseren om dit te laten doen door een ervaren partij met professioneel apparatuur.
De metaalsoort aluminium is een lichter soort metaal dan staal. Doordat aluminium lichter is wordt het vaak gebruikt voor vliegtuigen en boten. Aluminium wordt gemaakt van aluminiumoxide, dit is een wit poeder wat oorspronkelijk uit de aardkorst wordt gehaald.