Het is technisch niet mogelijk een simkaart te hacken en op andermans kosten te bellen. Wel is het zo dat smartphones tegenwoordig dezelfde mogelijkheden hebben als 'gewone' computers. Helaas betekent dat ook dat ze slachtoffer kunnen worden van kwaadaardige software (malware), net als 'gewone' computers.
Het is onwaarschijnlijk dat iemand uw telefoon rechtstreeks kan hacken door u te bellen (hoewel ze kunnen proberen om informatie te krijgen).
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Hoe kun je spyware detecteren op een Android-telefoon? Als je in Instellingen kijkt, zie je een instelling waarmee wordt toegestaan apps te downloaden en installeren die niet in de Google Play Store staan. Als dit is ingeschakeld, is dit een teken dat er per ongeluk potentiële spyware is geïnstalleerd.
Je kunt malware op je telefoon opsporen met antivirus-apps. Goede gratis varianten die dat doen zijn de apps van AVG, Kaspersky, Avast en Bitdefender. Deze scannen je telefoon op verdachte apps en programma's. Perfect om malware en virussen op je telefoon op te sporen.
IPhone en Android traceren
U kunt hem traceren met behulp van uw Apple ID (iPhone) of Google account (Android). Deze optie moet u vooraf wel activeren. Met een iPhone werkt dit via instellingen > icloud.com > zoek mijn iPhone. Op een Android toestel werkt het via Google instellingen en de app apparaatbeheer.
Apple-gebruikers krijgen meer beveiligingsupdates, iOS is geslotener dan Android (en daarmee veiliger) en het Apple-platform is minder vaak het slachtoffer van virussen. Maar, ook een iPhone kan gehackt worden.
U krijgt te horen dat anderen gebeld worden vanaf uw nummer maar u weet zelf van niets. Iemand anders misbruikt dus hoogstwaarschijnlijk uw nummer, meestal met kwade bedoelingen. Dit verschijnsel wordt spoofing genoemd.
De oplichter heeft vaak toegang tot privégegevens van slachtoffers. Mogelijk zijn deze gegevens illegaal verhandeld op internet of via een datalek in handen van de crimineel gekomen. De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels.
Sommige websites of apps maken het mogelijk om via je telefoonnummer het wachtwoord van accounts te resetten. Als iemand dan dus toegang heeft tot je telefoonnummer door simswapping of je simkaart te stelen, kan iemand op die manier dus ook toegang krijgen tot dat soort accounts.
Wat willen hackers bereiken? Hackers willen toegang tot uw gegevens of bestanden. Het liefst gegevens waar zij ook iets mee kunnen zoals bank- of inloggegevens. Met deze gegevens willen zij toegang dat uw data om te kijken of er waardevolle informatie tussen zit of juist toegang tot bankgegevens om geld weg te sluizen.
De iPhone van Apple is de meest veilige mobiele telefoon en we denken vaak dat een iPhone niet gehackt kan worden. Dit is helaas niet waar. Ieder jaar geeft Apple veel geld uit aan onderzoek voor hun beveiligingssoftware. Ze betalen zelfs de ethische hackers, de goede hackers, om bugs te vinden in hun beveiliging.
Het korte antwoord is nee. De meeste Apple-gebruikers hebben geen aanvullende virusscanner nodig, omdat het systeem van zichzelf al goed beveiligd is. Dit komt omdat Apple de touwtjes strak in handen houdt, en daardoor veel controle heeft.
' Samenvattend: is het nodig om de telefoon van je camera af te plakken? Voor de meeste mensen is het antwoord nee. Voordat hackers toegang krijgen tot je camera moet je smartphone eerst geïnfecteerd worden met een virus, zoals malware.
Ja, iPhones kunnen gehackt worden (vooral een jailbroken apparaat). Apple-apparaten hebben een uitstekende ingebouwde beveiliging, wat voornamelijk door 'sandboxing' komt. Dit betekent dat apps geen toegang kunnen krijgen tot andere apps of wijzigingen aan kunnen brengen aan je iPhone zonder je toestemming.
iPhones met een viercijferige code kraken was in Nederland geen probleem meer, zo vertelde een bron aan Crimesite in 2014. Volgens de New York Times duurt echter het raden van een 6-cijferige iPhone-toegangscode nu gemiddeld ongeveer 11 uur. Maar een een 10-cijferige code zou met dezelfde rekenkracht 12,5 jaar duren.
Als je iemand toegang geeft tot jouw Apple ID, verlies je de toegang tot je eigen apparaten, jouw data, je aanmeldingen, etc. Maar er zijn vaak vragen over waarom je nooit de Apple ID van iemand anders op je iPhone of iPad moet toelaten.
De Nokia 8210 stamt uit 1999, heeft geen WiFi, Bluetooth of near field-verbinding, waardoor niemand je kan volgen. Wel zit er infrarood op, waardoor je vliegensvlug al je contacten over kan zetten naar een ander toestel.
Ze zoeken naar het adressen, geboortedata, telefoonnummers en alle mogelijke informatie die ze kunnen vinden. Dat gebeurt via sociale media, of in gegevens uit datalekken waarin persoonlijke gegevens staan.