Een vrouw kan namelijk alleen zwanger raken als je ovuleert, ofwel als er een eitje vrijkomt. Die eisprong vindt meestal 14 dagen voor de menstruatie plaats. De gemiddelde cyclus duurt 28 dagen.
Het is mogelijk om op elke dag van de maand zwanger te worden. Om zwanger te worden, moet je seks hebben op de dagen vóór en rond je ovulatie.
Je kan ongeveer 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong zwanger worden. Regelmatige cyclus van 23 dagen: de eisprong komt rond dag 9 van je cyclus. Je kan ongeveer 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong zwanger worden.
Na meer dan 24 uur na de eisprong is de kans op een zwangerschap al afgenomen. Een eicel blijft gemiddeld een etmaal in leven. Betekent dit dat je slechts een paar uur de tijd hebt om te vrijen?
Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad. Daardoor kunnen je eileiders dicht zitten. Problemen met vrijen kun je met je partner en de huisarts bespreken.
De eisprong voelt als wat pijn in je onderbuik: een stekend gevoel ter hoogte van een van de twee eierstokken. Je voelt het dus laag onderin je buik, en de pijn of het gevoel is te vergelijken met wanneer je ongesteld moet worden.
Gemiddeld bedraagt de zwangerschapskans ongeveer 15% per cyclus. Een goede eicel heeft in goede omstandigheden zo'n 70% kans om bevrucht te raken. Eenmaal bevrucht heeft de eicel opnieuw zo'n 70% kans om voldoende verder te ontwikkelen zodat een innesteling mogelijk wordt.
De kans op een zwangerschap is het grootst als er vlak voor of op de dag van de eisprong gevrijd wordt. Een eicel kan worden bevrucht gedurende 12 tot 24 uur na de eisprong. Zaadcellen kunnen tot 5 dagen overleven in de vagina en de baarmoeder.
Je hoeft niet elke dag te vrijen rond je eisprong. Voor de zaadkwaliteit kan het juist beter zijn om niet elke dag te vrijen. Eén keer in de twee tot drie dagen is genoeg. Vaker mag wel, maar hoeft niet.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig. De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Een onderzoek uit 2016 onder 500 vrouwen die intra-uteriene inseminatie ondergingen, toonde aan dat er geen verschil was in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die direct opstonden na het vrijen of 15 minuten met de benen omhoog lagen [1].
Sommige vrouwen ervaren een innestelingsbloeding. Dit komt door het raken van een bloedvaatje bij de innesteling. Dit gaat gepaard met een lichte bloeding van een helderrode, bruine of roze kleur bloed. Ook zijn er vrouwen die de innesteling wel voelen en omschrijven dit als een krampachtig gevoel in de baarmoeder.
Van alle stellen die proberen zwanger te worden is:
30% binnen 1 maand zwanger. 59% binnen 3 maanden zwanger. 80% binnen 6 maanden zwanger. 85% is binnen het jaar zwanger.
Tip 8: Vrij op het juiste moment. De grootste kans om zwanger te worden, heb je rond de eisprong. Menstrueer je regelmatig, dan is de eisprong ongeveer 14 dagen voordat je ongesteld wordt. Dan ben je dus vruchtbaar en heb je de meeste kans om zwanger te raken als je seks hebt.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert.
De kans op zwangerschap is het grootst als je vrijt in de dagen voor de eisprong (ovulatie). Dat kan wel tot vijf dagen voor de eisprong zijn, omdat de zaadcellen ongeveer drie tot vijf dagen in leven blijven. De eisprong is meestal twee weken voor de menstruatie.
Hoewel er bij een zaadlozing miljoenen zaadcellen vrijkomen, zal slechts 10% de eileider bereiken. Daarvan zal maar één zaadcel de eicel ook daadwerkelijk kunnen bevruchten.
Het transport van de eicel vanuit de eierstok naar het middelste, bredere deel van de eileider (ampulla) gebeurt in minder dan zeven uur. Nadien blijft de eicel ongeveer 72 uur in de ampulla en is gedurende 24 uur na de eisprong bevruchtbaar.
Dit slijm is helder en glanzend, als rauw eiwit, en soms ook draderig. Dan ben je vruchtbaar. Als de vruchtbare dagen voorbij zijn, verandert het slijm weer en wordt het heldere slijm witter en dikker. De slijmverandering duurt drie tot vier dagen.
In de vagina, baarmoeder en eileiders kunnen zaadcellen nog zo'n drie dagen overleven. Zaadcellen blijven na de zaadlozing nog ongeveer 48 uur vruchtbaar. Heb je dus een dag voor je meest vruchtbare dagen gevreeën, dan kan je alsnog zwanger worden.
Je man moet proberen zijn penis tijdens de zaadlozing zo diep mogelijk in de vagina te houden, zodat er zoveel mogelijk zaad op de goede plek terechtkomt. Blijf na de zaadlozing nog even liggen, zodat het zaad niet meteen uit je vagina loopt.
Om de kans op een zwangerschap te vergroten, is het natuurlijk van belang dat je op het juiste moment vrijt. Hier lees je hoe je je vruchtbare periode kunt bepalen. Als je ongeveer vier keer per week gemeenschap hebt, is de kans op conceptie vier tot vijf keer groter dan bij één keer of minder per week.