In Rotterdam woonden in 1940 (inclusief de in 1941 geannexeerde gebieden) 620.000 inwoners dus zo'n 2,1 % van de Rotterdamse bevolking was van Joodse afkomst. Aanmerkelijk minder dan de 10% in Amsterdam. Het begin van de oorlog in Rotterdam wordt gekenmerkt door het lafhartige bombardement van 14 mei 1940.
Sinds de negende eeuw lag op de plaats van het huidige stadscentrum van Rotterdam de nederzetting Rotta. Deze werd in de twaalfde eeuw onbewoonbaar door overstromingen van de rivier Rotte. Omstreeks 1270 werd in de Rotte een dam gelegd op de plek waar de Hoogstraat de Rotte kruist. Hieraan ontleent Rotterdam zijn naam.
Rotterdam is de minst dichtbevolkte stad van de vier maar is met 2959 Rotterdammers op een vierkante kilometer nog steeds een stuk dichtbevolkter vergeleken met het Nederlandse gemiddelde.
Het aandeel Marokkanen is binnen Rotterdam met 19 pro- cent het hoogst in de buurt Spangen.
Recente CBS-cijfers tonen dat in 2025 261472 allochtonen in Rotterdam te wonen, zo'n 42 procent.
Begin 2021 woonden er bijna 17,5 miljoen mensen in Nederland. Dat zullen er naar verwachting 18,9 miljoen zijn in 2035 en 19,6 miljoen in 2050.
Op 1 januari 2023 woonden volgens het CBS 4,7 miljoen personen met een migratieachtergrond in Nederland. Dat was 26,4 procent van de Nederlandse bevolking. Zij hebben ten minste één ouder die in het buitenland is geboren. Driekwart van de Nederlanders (73,6%) heeft volgens deze definitie geen migratieachtergrond.
Amsterdam draagt positief bij aan 'ons' inkomen dankzij de financiële sector en de aanwezigheid van de beurs in de stad. Zonder Amsterdam zou het gemiddelde inkomen per Nederlander 4,8 procent lager liggen. Hoe zit het dan met Rotterdam, waar dankzij de Haven ook veel van ons nationale inkomen verdiend wordt?
Nederland telde op 31 December 1938 (volgens de bevolkings- registers en gebaseerd op de volkstelling van 1930) 8.728.5691 inwoners, met een meerderheid van 22813 vrouwen, onder dien verstande dat deze meerderheid zich het sterkste openbaart in de groote steden en dat de gemeenten met minder dan 20000 inwoners meer ...
"Rotterdam bestond toen al, maar kreeg pas stadsrechten in 1299 (die werden ingetrokken), 1328 en 1340. Pas na 1424 werd Rotterdam belangrijker. Amsterdam was in de 14-de eeuw ook al een stad, maar kwam pas echt op in de 16-de eeuw."
Hoewel de steden qua inwonertal vergelijkbaar zijn, is Rotterdam ongeveer 100 km2 groter in omvang dan Amsterdam, wat betekent dat het minder dichtbevolkt is. Rotterdam heeft een uitgesproken stadsgevoel, terwijl Amsterdam meer een stad is.
Vanwege de belangrijke brugverbindingen over de grootste rivieren en vanwege de zeer belangrijke haven. Door Rotterdam te immobiliseren hadden de Duitsers een belangrijke troef in handen. Geallieerden konden letterlijk geen kant meer op in Nederland en de haven van Rotterdam garandeerde aanvoer voor de Duitsers.
Een stad die met 800.000 inwoners in de jaren 1940-1945 weinig afwijkt van het aantal Amsterdammers dat de stad vandaag de dag telt. Maar de Amsterdammers van toen woonden vrijwel allen op een klein grondgebied binnen de huidige stadsring.
De Duitsers hebben als doel Frankrijk te verslaan. Via Nederland en België willen ze de Franse verdedigingslinie aan de oostgrens omzeilen. Door Nederland te bezetten kunnen de nazi's bovendien voorkomen dat Engeland een uitvalsbasis op het Europese vasteland opzet.
Begin 2007 telde Nederland 2,9 miljoen inwoners die voor 1945 zijn geboren en dus de oorlogsjaren hebben meegemaakt. Dit komt neer op een op de zes Nederlanders. Hierbij moet echter worden opgemerkt dat een deel van deze mensen destijds niet in Nederland woonde, maar elders.
In welke gemeenten wonen veel ouderen? Het percentage ouderen verschilt sterk per gemeente. In 2023 was Bergen (NH ) met 33,4 procent 65-plussers de meest vergrijsde gemeente, en Urk met 10,1 procent de minste.
De regio met het grootste aandeel 65-plussers is Zeeuws-Vlaanderen, met ruim 24 procent. Ook in andere regio's aan de randen van het land is de bevolking relatief sterk vergrijsd: in grote delen van Groningen, Drenthe, de Achterhoek, Limburg en Zeeland is meer dan 21 procent van de bevolking 65 jaar of ouder.
Dertien procent van de bevolking in Rotterdam is moslim (80.000 mensen). De grootste van deze gemeenschappen zijn voornamelijk van Turkse en Marokkaanse achter- gronden (75 procent) en circa tweederde van deze groepen zijn Nederlandse staatsburgers.
Van de 16,8 miljoen mensen in Nederland is 11,7 procent 'niet-Westerse allochtoon', 9,4 procent 'Westerse allochtoon' en 78,9 procent 'autochtoon'. Het CBS definieert Westerse allochtonen als mensen met een herkomst uit Europa (exclusief Turkije), Noord-Amerika, Oceanië, Indonesië of Japan.
De Marokkanen wonen vooral in Utrecht en Amsterdam, waar ze in beide gevallen 8,7 procent van de bevolking uitmaken. Binnen de grote steden wonen allochtonen geconcentreerd in een aantal wijken en buurten, en die concentratie is de afgelopen jaren toegenomen.