Voor koi komt deze privacy uit op ongeveer 70 cm vis op 1000 liter (1 KUB ) vijverwater. Bij een koivijver van 10 kubieke meter is het maximale aantal koi dat er gezond en met een optimale ontwikkeling in kan rondzwemmen 7 meter.
Er zijn een paar stelregels:
Bij watertemperaturen tussen de 6 en 10 graden 1 maal per twee dagen met licht verteerbaar voer. Bij watertemperaturen tussen de 10 en 15 graden 1 maal per dag met licht verteerbaar voer. Bij watertemperaturen tussen de 15 en 20 graden meerdere malen per dag.
Daphnia of watervlooien voeren aan baby Koi
Ze zorgen voor groen water en zweefalgen in de mudponds, daar leeft zoöplankton op, waar vervolgens weer fijn organisme op af komt. Watervlooien zijn er daar één van en zijn perfecte voeding voor kleine babykoi. Dit kun je eigenlijk blijven voeren vanaf klein tot groot.
Wanneer de vissen in een natuurlijke vijver zwemmen, is er veel natuurlijk voedsel aanwezig. Deze vissen hoef je enkel bij te voeren. Welk koivoer je hiervoor kunt gebruiken, is bijvoorbeeld Sanikoi. Dit is een wat goedkoper kwaliteitsvoer, maar het beste voer voor koi wanneer het om bijvoeren gaat.
Maar hoeveel moet u uw koi eigenlijk voeren? En hoe vaak moet u uw koi voeren? Bij een watertemperatuur van boven de 18 graden kunt u uw koi ongeveer 2% van hun lichaamsgewicht aan voer geven. Hierbij is het belangrijk dat u dit niet in één keer geeft, maar dat u kiest voor zo veel mogelijk voedermomenten per dag.
De koi mag in principe alles eten wat de mens ook eet, gebruik echter altijd een kwalitatief goed zomervoer als basis. Dit kunt U aanvullen met b.v Pasta voeders, kleur versterkende voeders, levend voer, bruinbrood, groente, fruit. Voer de koi echter niet meer dan dat ze in circa 5 minuten opeten.
Conclusie: Wel of niet brood voeren aan Koi? Het is prima om brood te voeren aan Koi. Houdt er rekening mee dat brood voornamelijk bestaat uit koolhydraten, wat niet geschikt is als hoofdvoeding voor Koi. Gebruik brood als tussendoortje of extra als aanvulling op een goed Koivoer.
Bij jonge Tosai (Koi in eerste levensjaar) mag je een groei verwachten onder optimale omstandigheden van zeker 2 tot 3 cm per maand. Dit gaat dan om het eerste levensjaar. Koi zullen snel minderen met het groeitempo wanneer ze ouder worden. Vanaf het tweede en derde jaar is dit al goed merkbaar.
Koi zijn echte alleseters, ze zijn dol op zowel dierlijke als plantaardige voeding, zoals waterplanten, algen, muggenlarven, watervlooien, kreeftjes en mosselen.
Koi zijn geen kogelvissen en ze zijn op geen enkele manier giftig. Hun vlees bevat ook geen giftige stoffen. Dus in die zin zijn koi volkomen veilig om te eten, hoewel het een heel ander verhaal is of je het echt wilt of niet.
Het kan heel lang! Er zijn er die een voerstop houden van 4 a 5 maanden en stoppen al bij een watertemperatuur van 12 graden.....
Een koivijver moet eigenlijk minimaal anderhalve meter diep zijn. De voorkeur heeft zelfs twee meter diepte. Dit is niet alleen om de koi voldoende ruimte te geven, Natuurlijk is het niet mooi om uw vijver anderhalve meter boven de grond uit te laten komen; er moet dus een flink gat gegraven worden.
Ongeveer 0,2 tot 0,3% is voldoende. Dat komt neer op 2 tot 3 kg zout per 1.000 liter vijverwater.
Koi worden ongeveer 70 tot 80 centimeter lang. De koivijver moet daarom voldoende groot zijn voor deze vissen. Stelregel is één koi per 1000 liter water. Afhankelijk van de grootte en gebruikte materialen van de koivijver kunnen de investeringen hoog oplopen.
Naast dat de Koi door zijn leven heen van kleur verandert, kan de Koi ook nog eens door de seizoenen heen van kleur veranderen. Zo zul je zien dat als het zeer koud is in de winter, de kleuren van de Koi iets zullen vervagen… een effect dat ook als het heel warm is in de zomer op kan treden.
Jong Koi die uit het eitje komen, zien er uit als een zeer klein streepje met iets verdikte kop. Je kunt ze met moeite zien, niet groter dan een mm of 3 tot 5. Ze zwemmen dan ook nog niet vrij rond, maar laten zich vasthangen tegen de wand of het materiaal aanwezig in de bak.
Hun vinnen zijn puntiger en kleiner. Daarbij zijn de vinnen ook niet zo doorzichtig. Koi kenners beoordelen het geslacht ook aan de hand van het 'achterwerk'. Is de aarsopening wat minder roze en rond, dan is het een mannetje.
Re: Koi samen met goudvis? Alles kan maar eisen aan een koivijver zijn van een heel andere aard als die aan een goudvisvijver. Houd ook rekening met het feit dat een koi een enorme groeipotentie heeft tov een goudvis. Dus het is erg afhankelijk van de situatie wat mogelijk is en wat af te raden is.
Visbroed, kreeften, slakjes, mosselen, insecten en insectenlarven worden volop gegeten. De karpers zoeken de insecten(larven) niet alleen op de bodem en tussen de waterplanten, maar ook in de waterkolom. Daar zuigen ze slokken water naar binnen en filteren ze de muggenlarven en andere kleine organismen eruit.
Slecht voor de vissen én het water
In brood zitten veel voedingsstoffen waar algen goed op gedijen en algen onttrekken zuurstof aan het water. Daardoor wordt de waterkwaliteit slechter en kunnen vissen overlijden.
In Tsjechië en Slowakije is een kerstavond zonder karper bijna ondenkbaar, en ook in Polen, Roemenië en Hongarije komt de vis veelvuldig op tafel. Karper heeft stevig vlees met een karakteristieke aardse smaak, die goed samengaat met stevige smaakmakers als mierikswortel, uien en knoflook.
In bijgevoegde tekeningen kan je dus zien, dat 42 tosai met een bodyshape van 1,7 en een lengte van gemiddeld 15 cm, 120 gram voer nodig hebben per dag. Groeien ze naar 25 cm, dan zie je dat ze naar 500 gram voer per dag over moeten schakelen.
Per dag heeft een karper maar ongeveer 1 a 2 procent van zijn lichaamsgewicht aan voer nodig. Dus helemaal niet zoveel als de meeste vissers denken want dan poept de vis het gewoon onverteerd uit.