Filter en condensor schoonmaken
Een verstopte pluizenfilter kan een reden zijn van een slecht droogresultaat omdat de lucht geblokkeerd wordt. Maak daarom het filter regelmatig schoon voor het goed drogen van je was. Daarnaast is het ook belangrijk om de condensor van de wasdroger te controleren en schoon te maken.
Schoon filter en condensor
Wanneer de condensor vies is, kan het vocht niet uit de warme lucht worden gehaald. Dit zorgt ervoor dat je was niet meer goed wordt gedroogd. Een slechter droogresultaat kan ook ontstaan door een verstopt pluizenfilter, doordat de lucht niet vrij door het filter kan stromen.
Wanneer de condensor of de condensorruimte vervuild is , kan er onvoldoende lucht door de condensor en kunnen er pluizen in de trommelruimte terecht komen. Wanneer de luchtafvoer slang dubbelgevouwen is, kan de lucht niet naar buiten en kunnen er pluizen in de trommelruimte terecht komen.
Meestal zit de condensor links onderin de droger. Open de klep door de sluitingen open te draaien.Nu kun je de condensor met de douchekop schoonspoelen. Vergeet niet de ruimte waar de condensor uit komt goed schoon te maken met de stofzuiger en een vochtige doek voor je de condensor terug plaatst.
Vaak is dit zelf te verhelpen door het pluizenfilter, de condensor of de sensoren te reinigen. Hoe en of je de condensor en afvoerslang schoonmaakt, hangt af van je automaat. In dit artikel lees je alles over wat je moet doen wanneer je droger niet goed droogt.
Maak bij condensdrogers en warmtepompdrogers de condensor (ook: warmtewisselaar) regelmatig schoon. Sommige wasdrogers geven met een lampje aan wanneer dit moet gebeuren. Maak de condensor ieder geval elke 20 droogbeurten schoon. Raadpleeg de handleiding voor de beste manier voor het reinigen van de condensor.
Kies dan bollen van wol of vilt. Deze zijn ook een stuk stiller dan de plastic variant. De ballen zullen tijdens het drogen wat van vorm veranderen, omdat ze het vocht opnemen. Het droogproces versnelt zo een stuk.
Een droger die niet warm wordt, wordt in veel gevallen veroorzaakt door een verstopte pluizenfilter of condensor. Als de pluizenfilter verstopt is, laat hij geen warme lucht door en wordt de was niet goed droog. Bovendien vormt een verstopte pluizenfilter een brandrisico: maak hem dus regelmatig schoon!
De consumentenbond schat de gemiddelde levensduur van een wasdroger tussen de 5 en 10 jaar. Hierbij geldt dat wasdrogers tot 500 euro een gemiddelde levensduur van 5 jaar hebben en wasdrogers van meer dan 500 euro een gemiddelde levensduur van 10 jaar hebben.
Als de ventilatieopening van de droger verstopt of geblokkeerd is, duurt het langer om je wasgoed te drogen. Het geselecteerde programma heeft mogelijk functies die extra tijd in beslag nemen. Selecteer het juiste programma voor het type wasgoed en gebruik de extra functies alleen als het nodig is.
Dankzij zijn hogere droogtemperatuur droogt een condensdroger sneller dan een warmtepompdroger. 8 kg wasgoed is in een condensdroger gemiddeld een half uur eerder droog. Waar een warmtepompdroger er 2 uur en 45 minuten over doet, is een condensdroger in 2 uur en 15 minuten klaar.
Heb je een condensdroger, maak dan de condensor (meestal links onderin de droger) af en toe goed schoon met de douchekop. Bij een warmtepompdroger maak je de condensor schoon met een wasdrogerborstel. Hiermee haal je het meeste stof los. Zuig daarna het stof op met de stofzuiger.
De condensor vind je links onderin je wasdroger, verscholen achter een klep. Door deze open te draaien, kun je hem verwijderen.
De Blokker Drogerballen zijn gemaakt van 100% wol en verpakt per set van 2. De drogerballen zijn eenvoudig in gebruik: voeg één drogerbal toe aan de natte kleding in je droger. Voor standaard wasbeurten is één drogerbal voldoende, maar bij grotere ladingen of zwaardere stoffen kun je twee gebruiken.
In de droger
Kies hiervoor het aller, allerlangzaamste programma en een lage temperatuur. Belangrijk is om tijdens dit droogprogramma ook 3 tot 5 tennisballen bij je jas in de droger te stoppen. Deze tennisballen zorgen er namelijk voor dat het dons losgeklopt wordt en de veertjes niet aan elkaar gaan kleven.
Ga een 'potje tennissen'
Geloof het of niet, maar wanneer je het beddengoed in de droger gooit, doe er dan een paar tennisballen bij. Deze gaan stuiterend de droogbeurt door en voorkomen dat je verse was verstrikt raakt.
Kosten van een wasdroger per keer
Zo bedragen de kosten van het laten draaien van een condensdroger of luchtdroger per keer ongeveer € 1,31. Een warmtepompdroger gebruikt slechts 50% van de energie die een condensdroger of luchtdroger gebruikt, wat neerkomt op ongeveer € 0,65-, per droogbeurt.
Wasverzachter is slecht voor de droger! Als je het gewassen wasgoed wilt drogen in de wasdroger, dan is het af te raden om te wassen met wasverzachter. Door de wasverzachter ontstaat er een vetlaagje op de sensor die meet hoe vochtig het wasgoed is, waardoor de droger niet goed kan meten of de was droog is.
Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Drie droogballen per droogbeurt is voldoende voor een volle zachte en snelle was. Als je de droger voor de helft hebt gevuld, gebruik je twee droogballen. Je kunt afwisselen met de aantallen en uitproberen hoeveel droogballen het beste bij de machine past. Hoeveel ballen je in de droger stopt, varieert dus.