Afwaswater… … gaat meestal direct de put in, zonde. Je kunt het zeker gebruiken om vaste planten en wortelgewassen mee te besproeien.
zolang het gewone, natuurlijke zeep is zonder synthetische geur/kleurstoffen, en zeker geen detergenten, dan kan het geen kwaad.
Deze chemische verbindingen hebben natuurlijk schadelijke effecten op het waterleven. Fosfaten in was- en afwasmiddelen hebben een bemestend effect. Ze activeren dus de wijdverspreide groei van algen, die de zuurstof van het water wegsappen. Dit leidt tot vermindering van de biodiversiteit.
Een ander belangrijk voordeel van groene zeep: in tegenstelling tot schoonmaakazijn, is groene zeep niet schadelijk voor de bloemen en planten in de tuin. Groene zeep is biologisch afbreekbaar en dus het een heel milieuvriendelijk middel om je terras mee schoon te maken.
Over het algemeen vinden planten kraanwater prima, maar worden ze extra gelukkig van regenwater. Dat komt omdat er in ons kraanwater allemaal extra mineralen zitten die niet in regenwater voorkomen. Een mineraal dat in hoge mate in kraanwater zit is bijvoorbeeld kalk.
Water dat je hebt gekookt, bevat minder kalk. Het water is dus minder hard. Dit komt ten goede aan je (kamer)planten. Wij koken er niet speciaal water voor, maar er blijft toch best vaak water achter in de waterkoker.
Regenwater is beter voor planten omdat het minder kalk en mineralen bevat. Regenwater bevat van nature nauwelijks opgeloste stoffen, waardoor meststoffen beter in het water oplossen en de plant ze beter kan benutten.
Groene zeep is een fantastisch alternatief afwasmiddel. Maak een sopje met een dopje van de vloeibare variant en warm water en was borden en pannen af zoals je gewend bent. Glazen en kopjes worden prachtig streeploos schoon.
Door het baksodawater over de plant te sproeien geeft het vollere en gezondere bloemen. Voorbeelden van planten waarbij dit zeer goed werkt, zijn: clematis, ridderspoor (delphinium) en anjers (dianthus), begonia, geranium en hortensia (hydrangea). Voeg 1 mespuntje baksoda toe aan het water van de snijbloemen.
Soda is buitengewoon schadelijk voor bomen, planten, gras, algen en mos. Fysieke inspanning noodzakelijk voor de verwijdering van groene aanslag, korstmossen, mos en meer. Je brengt schade aan op het terras!
Bij normaal gebruik is afwasmiddel met CMI/MI veilig. De chemische stof kan je huid irriteren. Mensen die veel in aanraking komen met CMI/MI kunnen overgevoelig worden voor de stof en last van bijvoorbeeld eczeem krijgen. Je kunt ervoor kiezen om handschoenen te dragen tijdens het afwassen.
De doorzichtige flessen van Dreft (400ml, 450ml, 650ml, 800ml, 900ml) zijn gemaakt van 100% gerecycleerd plastic (uitgezonderd de dop en het etiket) en zijn recycleerbaar. Ook de Dreft Platinum Plus capsules zijn ontworpen om het milieu te beschermen.
Ga je naar een plek waar geen wasmachine voorhanden is, dan kan je kiezen voor een veelzijdige zeep zoals Dr. Bronner's 18-in-1 zeep. Deze natuurlijke en biologisch afbreekbare Castille zeep kan je voor de was gebruiken, maar ook voor de afwas, als douche zeep, om je handen te wassen enz.
Waarschijnlijk heb je de ingrediënten al in je keukenkastje staan. Verder heb je alleen nog een plantenspuit nodig. Maak een oplossing van 1 liter water, een borrelglaasje spiritus en 1 eetlepel groene zeep. Bladluizen op je planten verdwijnen in rap tempo als je ze besproeit met dit mengsel.
Water van bad en douche kan je inderdaad hergebruiken. Een voor de hand liggende toepassing is het doorspoelen van het toilet, omdat het daar niet uitmaakt of er nog resten zeep en shampoo overblijven. Het nadeel is uiteraard dat je dan in de weer moet met emmers.
De gemakkelijkste en wellicht ook beste manier om van bladluis af te komen is door gebruik te maken van water met azijn met groene zeep. Je neemt een emmertje water en voegt (niet teveel) azijn toe. Doe vervolgens ook een kleine hoeveelheid groene zeep bij in het emmertje.
Groene aanslag verwijderen met biotex kan erg gevaarlijk zijn. Er wordt vaak niet of nauwelijks stil gestaan bij het feit dat het aanbrengen van biotex ervoor zorgt dat tegels en met name hout enorm glad worden, met alle gevolgen van dien.
Laat de Biotex links liggen
Let op met Biotex. Dit kan namelijk erg gevaarlijk zijn. Dit komt doordat je tegels, en dan met name hout, spekglad worden. Behalve dat er ongelukken kunnen gebeuren, is dit middel ook niet goed voor je planten.
Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.
Er zijn verschillende soorten groene zeep te koop, allereerst heb je natuurlijk het bekendste merk genaamd Driehoek. Daarnaast heb je ook Tricel, Dylon en Sunlight.
Groene zeep wordt ook aangeduid als bruine zeep (vrij algemeen in Vlaanderen), als 'Goudzeep' (merk Tricel), of als Zachte Zeep (merk Driehoek).
Hoe langer je weggaat, hoe meer je planten je zullen missen. Althans, de meeste van hen. Vetplanten vinden het bijvoorbeeld prima als je langer dan een week weggaat, maar bloeiende planten zullen daar minder blij mee zijn. Die kunnen namelijk echt niet langer een/twee weken zonder verzorging.
Een plant die te weinig water krijgt, ziet er treurig uit. Op plekken waar de stengels en het blad dun zijn, gaat de plant vaak slap hangen.
De belangrijkste tip voor de meeste kamerplanten is: wacht tot de potgrond droog is voordat je water geeft. Zet de plant op een grote schotel of in de gootsteen, zodat het water kan weglopen. Geef water totdat alle potgrond vochtig is. Zet de plant terug in de sierpot wanneer er geen water meer onder uit de pot komt.