De grens tussen Duitsland en Oostenrijk gaat open. Dat werd vanochtend vroeg bekendgemaakt door de Oostenrijkse regering. Al vanaf 15 juni is vrij reizen weer mogelijk bij de grens Duitsland – Oostenrijk.
Voor Oostenrijk is een geldige identiteitskaart voldoende om mee te reizen. Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf. Voor Oostenrijk heeft u geen visum nodig.
'Sinds mei, controleren restaurants niet langer op der Grüner Pass. Ook bij aankomst in Oostenrijk heb je geen QR-code meer nodig. In ziekenhuizen, apotheken en zorginstellingen zijn FFP2-mondmaskers nog wel verplicht. En ook in de tram en bus in Wenen moet je een mondkapje dragen.
Tijdens de coronapandemie voerden veel Schengenlanden grenscontroles in om zo de verspreiding van het virus tegen te gaan. Niet lang geleden lieten de meeste landen deze controles weer los, maar inmiddels hebben Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Zweden ze heringevoerd.
De grens tussen Duitsland en Oostenrijk strekt zich uit over 784 km , ten noordwesten van Oostenrijk en ten zuidoosten van Duitsland. Het scheidt de enige Duitse deelstaat van Bavaria uit vier Oostenrijkse deelstaten ( Vorarlberg , Tirol , Salzburg en Opper-Oostenrijk ).
Wanneer je via Duitsland naar Oostenrijk rijdt, heb je de keuze uit drie hoofdroutes: Rechtsrheinisch (via Arnhem en de A3) Linksrheinisch (via Venlo en de A61) De Sauerlandroute (via Dortmund en de A45)
Ernstige bedreiging van openbare order of binnenlandse veiligheid zijn voorbeelden van uitzonderlijke situaties. Het herinvoeren van grenscontroles is gevolg van het vermoeden dat er risico bestaat dat wapens en/of personen de EU binnenkomen die een bedreiging kunnen vormen.
De Duitse Bundespolizei controleert Nederlandse automobilisten sinds vandaag aan de grens op de geldigheid van coronatests. Steekproefsgewijs worden Nederlandse auto's van de weg gehaald om te controleren of de coronapapieren in orde zijn.
Grenscontroles zijn opgeheven tussen landen die lid zijn van Schengen. Lidstaten mogen alleen in specifieke gevallen tijdelijke grenscontroles instellen. Zo stelden landen grenscontroles in tijdens de coronacrisis. Controles worden uitgevoerd bij de buitengrens van de Schengenzone.
Duitsland ligt in de westelijke helft van Centraal-Europa, in het noorden grenzend aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië, in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland en in het westen aan Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland.
Binnenkomst in Oostenrijk
Enkel de binnenkomst vanuit een land of regio met zeer hoog epidemiologisch risico vormt hierop een uitzondering. In dat geval is de 3G-regel (gevaccineerd, genezen of getest) van toepassing, en zijn registratie en een quarantaine van 10 dagen verplicht.
In Duitsland zijn de meeste coronamaatregelen op 20 maart 2022 komen te vervallen. In het openbaar vervoer en tot 1 oktober ook in vliegtuigen is het dragen van een medisch mondkapje, zoals een FFP2-masker, verplicht. Ook bij de dokter en in het ziekenhuis of verzorgingshuis is een FFP2-mondkapje verplicht.
U hoeft geen coronabewijs meer te laten zien als u naar Duitsland reist.
Veruit het duurste land is Oostenrijk, waar de prijzen voor eten gemiddeld 27 procent boven gemiddeld liggen. Frankrijk is gemiddeld 16 procent duurder, Italië 13 procent en Duitsland 2 procent. Ter vergelijking: in Nederland is eten gemiddeld 1 procent duurder dan in de rest van de Europese Unie.
€ 134,95 - € 159,95 per test
Download je testuitslag in de CoronaCheck-app!
In Oostenrijk hebben voertuigen met een maximaal toegestaan gewicht tot 3,5 ton een vignet nodig om op autosnelwegen en autowegen te mogen rijden. Het vignet moet naar behoren worden aangebracht of online worden gekocht voordat u de snelweg oprijdt, anders kun je hoge vervangende tolgelden moeten betalen.
Als burger van de EU geniet u het recht van vrij verkeer. Dit betekent dat u naar een ander EU-land mag reizen, en dat u daar mag werken en wonen. Als u burger bent van een Schengenland — de meeste EU-landen zijn ook Schengenlanden — mag u bovendien vrij en zonder grenscontroles naar andere Schengenlanden reizen.
Er zijn 26 Europese landen die vallen onder het Schengengebied. Dit zijn de zogeheten Schengenlanden. Binnen deze landen mag u als inwoner van de Europese Unie (EU) vrij reizen. De controle van personen gebeurt aan de buitengrenzen van het Schengengebied.
Een Schengenvisumsticker in je paspoort geeft toegang tot de 26 Schengen lidstaten in Europa. Je kan met een Schengenvisum door een groot deel van Europa reizen zonder voor ieder land afzonderlijk een visum aan te hoeven vragen. Een visum is een sticker die in het reisdocument (paspoort) wordt geplakt.
De meest recente inenting moet minstens 14 dagen oud zijn, maar mag niet ouder dan 270 dagen zijn. Na 270 dagen is een boostervaccinatie nodig voor een geldig vaccinatiebewijs. Vanaf 1 oktober 2022 geldt iemand pas na drie vaccinaties als volledig gevaccineerd.
In het Duitse landelijke openbaar vervoer (Fernverkehr) geldt een FFP2-mondkapjesplicht voor iedereen ouder dan 14 jaar. Voor 6 tot 14-jarigen volstaat een chirurgisch mondkapje. De deelstaten hebben afgesproken dat ook in het regionale openbaar vervoer een medisch mondkapje verplicht is.
Vlak over de grens in Duitsland heb je in winkelsteden zoals Bad Bentheim, Münster, Aachen, Nordhorn, Bocholt, Emlichheim, Lingen en Ahaus een groot aanbod van te gekke winkels. Net even iets anders dan je gewend bent.
Oostenrijk: In Oostenrijk zijn de A12/A13 Kufstein-Brennerpas en de snelweg A10 van Salzburg naar Villach de drukste trajecten. Voorbij Villach kan ook bij de De Karawankentunnel op de grens van Slovenië en Oostenrijk het oponthoud groot zijn. De drukte in Oostenrijk geldt ook voor alle weekeinden in de zomervakantie.
Een vignet is in Oostenrijk verplicht
Er is een gewoon tolvignet en een digitaal tolvignet. Het gewone plak je op de voorruit; het digitale vignet wordt online gekoppeld aan je kenteken, waardoor plakken niet meer nodig is. De prijs en de geldigheidsduur van de gewone en de digitale tolvignetten zijn hetzelfde.
De Brennerpass (Duits) of Passo del Brennero (Italiaans) is een bergpas in de Alpen, gelegen op de grens van Oostenrijk en Italië. De 1.370 meter hoge bergpas is één van de belangrijkste Alpenkruisingen voor wegen en spoorwegen.