Puree op voorhand maken en daarna weer opwarmen is geen enkel probleem hoor. Er zijn verschillende manieren. Wat ik persoonlijk het makkelijkst vind is een beetje melk opwarmen in een steelpannetje en daar de koude puree bijdoen. Warm de puree op een zacht vuurtje voorzichtig op, en vergeet niet geregeld te roeren.
bereidingstip:Puree kun je van tevoren bereiden. Koel de puree dan af in een ingevette ovenschaal. Verdeel er, voordat je de puree in de oven opwarmt, klontjes roomboter over en bestrooi met wat paneermeel. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 185 °C.
Zo verwarm je aardappelpuree het best in de magnetron
Bedek strak met magnetronfolie, zet de magnetron op de helft van zijn vermogen en zet 'm aan voor 1 minuut. Roer de puree om, test hoe warm hij nu is, en herhaal dit met elke keer zestig seconden op vijftig procent van het vermogen.
Zet de aardappelpuree in de oven.
Roer een kleine hoeveelheid room door de puree om hem weer vochtig te maken. Doe het deksel op de schaal of dek de schaal af met aluminiumfolie. Wanneer de oven op temperatuur is zet je de schaal erin. Verwarm de aardappelpuree ongeveer een half uur.
Aardappelpuree kun je, afgekoeld, ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt aardappelpuree ook invriezen en ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.
Hoe lang kun je aardappelpuree bewaren? Ingevroren aardappelpuree kun je ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren. Verse, net gemaakte, aardappelpuree kun je maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast. Buiten de koelkast slechts enkele uren.
Gebakken aardappelen kun je goed opwarmen in de magnetron. Aardappelpuree in de magnetron, maar wel om de dertig seconden roeren. Patat kun je heel kort in de pan opbakken met een klein beetje boter.
Het beste aan een ovenschotel zijn de restjes voor de volgende dag, toch? Ikzelf dek de schotel af met aluminiumfolie en warm ze op in de oven, op 160°C. Een halfuurtje is voldoende. De aluminiumfolie zorgt ervoor dat de ovenschotel niet uitdroogt én dat de kaas niet verbrandt.
De puree terug opwarmen
Ideaal is om de puree een dag op voorhand al in de koelkast te zetten zodat hij kan ontdooien. Warm de dag zelf een beetje melk op in een steelpannetje en doe hier de puree bij. Laat alles opwarmen op een zacht vuur en roer er geregeld door.
Puree kun je perfect in porties invriezen! Ook ontdooien en terug opwarmen gaat gemakkelijk. Haal de puree de avond voordien uit de diepvries en laat hem in de koelkast ontdooien.
Bereidingen zoals een aardappelpuree, rijst,gestoofde groenten, sauzen enz kan je een tijdje warm houden in een pot met gesloten deksel op een zeer zacht vuur, zodat er geen kans bestaat dat de bereiding aanbrandt. Je kan de potten ook in een voorverwarmde oven van 50°C plaatsen, of maak gebruik van een bain marie.
Bewaartip voor dit product. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Aardappel(puree)poeder heeft een Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT), maar is mits kurkdroog vrijwel onbeperkt houdbaar. Op aardappelprodukten uit de koeling staat een Te Gebruiken Tot-datum (TGT): mits gekoeld kun je ze tot dan veilig eten, daarna niet meer. Tenzij je ze meteen invriest.
Afgedekte aardappelpuree in de koelkast blijft ongeveer 2 dagen houdbaar.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.
Wil je de maaltijd liever langer bewaren? In de vriezer blijft stamppot tot twee maanden goed. Een handige tip: schrijf op een etiket wanneer je de stamppot hebt ingevroren.
Rijst invriezen ...
Of wil je grote hoeveelheden bewaren? Dan kun je natuurlijk ook je rijst invriezen. Laat het afkoelen, doe het in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18°C. Op die manier blijft het wel 3 maanden bruikbaar.
Laat hem niet helemaal gaar worden, anders wordt hij te zacht, wanneer je hem weer opwarmt. Verwarm de oven voor op 160 °C. Verdeel een paar klontjes boter bovenop de gratin. Droogt hij wat uit bij het opwarmen, giet er dan nog een beetje room of melk over.
Om een afgekoelde ovenschotel vanbinnen door en door te verwarmen en de bovenkant goudbruin te krijgen, bak je de ovenschotel circa 40 tot 45 minuten in de oven. Als de bovenkant te donker wordt, maar de binnenkant nog niet warm is, dek je de bovenkant af met aluminiumfolie.
De meeste ovens doen er zo'n 10 tot 15 minuten over voordat ze voorverwarmd zijn maar er zijn uitzonderingen, sommige ovens doen er namelijk 30 (!) minuten over voordat ze verwarmd zijn! In deze minuten verspil je veel energie en dat is natuurlijk zonde.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.