Ja, je kunt meerdere eieren tegelijk koken. Zorg ervoor dat de eieren in een enkele laag in de pan liggen en dat ze allemaal volledig onder water staan. Het koken van meerdere eieren kan invloed hebben op de kooktijd, afhankelijk van de grootte van de pan en de hoeveelheid water.
Ongeacht het gewenste resultaat, begin met het vullen van een grote pan met genoeg water om de eieren volledig te bedekken. Er is geen limiet aan het aantal eieren dat u tegelijk kunt koken , zolang elk ei volledig onder water staat tijdens het koken.
Voor een half zachtgekookt ei houd je bij een klein ei 7-8 minuten aan, voor een gemiddeld ei 8-9 minuten en voor een groot ei 8-10 minuten. Een hardgekookt ei heeft 9 minuten nodig bij een klein ei, 10 minuten bij een gemiddeld ei en 11 minuten voor een groot ei.
Voor één tot vier eieren, breng het water aan de kook, doe het deksel op de pan en zet het vuur op de laagste stand gedurende 12-14 minuten. Voor vijf tot acht eieren, kook gedurende 15 tot 18 minuten. Voor negen tot een dozijn eieren, kook gedurende 20 minuten . Na het koken, doe je de eieren in een kom met ijswater.
Voor een perfect zachtgekookt eitje, kook ik de eieren graag zo'n 4 tot 5 minuten.Voor een medium gekookt ei, houd ik 5 tot 7 minuten aan, en voor een hardgekookt ei 8 á 9 minuten. Ieder eitje is natuurlijk anders, dus is het helemaal niet gek als het soms mislukt.
Rekening houdend met de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad en het feit dat ook nog andere dierlijke producten en met ei bereide voedingsmiddelen wat cholesterol aanbrengen, is er in een gezonde voeding ruimte voor zo'n zes eieren per week. Dat is het advies van het Vlaams Instituut Gezond Leven.
Manieren om met eieren te koken:
Gekookt, roerei (zacht of hard), gepocheerd, gebakken, gemarineerd, gefrituurd, gesmokt, gepekeld (zoals kwarteleitjes) en gebruikt om omeletten, quiche, frittata's en soufflés te maken . Eieren worden gebruikt in cakebeslag, quiches, ontbijtburrito's, toads-in-a-hole en om mayonaise en hollandaise te maken.
Laat ze na het koken schrikken door ze met koud water af te spoelen. Anders gaat het kookproces nog enkele minuten door. Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen.
Zet op het fornuis op hoog vuur en breng aan de kook. Zodra het kookt, haal van het vuur. Draai het vuur laag en laat de pan 1 minuut sudderen. Haal van het vuur en doe het deksel op de pan voor 12 minuten.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Doe een beetje azijn of zout of azijn in het water. Breekt het ei toch, dan stolt het eiwit sneller. Bye, witte draden.
Als je zout aan het kookwater toevoegt stolt het eventueel ontsnappende eiwit sneller, zodat het ei weer verzegeld is en het niet leeg kan lopen. En dat komt dan weer doordat zout water een hoger kookpunt heeft dan water zonder zout. De temperatuur van het kokende water is dus hoger, waardoor eiwitten sneller stollen.
Koud en kokend water
Reken zodra de eieren in het water liggen voor een zacht ei vier en halve minuut, voor een ei waarbij het wit gestold is en het geel zacht is zes minuten en voor een hard gekookt ei acht minuten.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Hoe je het ook wendt of keert, we hebben ontdekt dat 3 grote eieren de ideale hoeveelheid roerei vormen voor twee volwassenen ; voel je vrij om dit naar behoefte aan te passen. Snel en heet roerei: eieren snel koken op hoog vuur levert een luchtig roerei op met knapperige randen en een zachte binnenkant.
Verlaag de kooktemperatuur naar medium-laag en kook eieren gedurende 15 minuten . Haal van het vuur en spoel eieren onder koud water. Hoe hoger je in de bergen komt, voeg 1 minuut kooktijd toe voor elke 1000 voet. Dus op 10000 voet duurt het ongeveer 20 minuten om een ei te koken.
Laat de eieren 10-12 minuten in het hete water liggen, afhankelijk van hoe u uw eieren wilt hebben. De 10-minuten eieren hebben levendige, romige dooiers, terwijl de 12-minuten dooiers bleker en ondoorzichtig zijn, met een krijtachtige textuur. Doe ze ten slotte in een ijsbad.
Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Zes hele eieren zouden perfect hardgekookt moeten zijn na ongeveer 14 minuten in zacht kokend water met azijn en zout.
" Wanneer een ei te lang en/of op een te hoge temperatuur wordt gekookt, verbindt de zwavel in het eiwit zich met het ijzer in de dooier en ontstaat er ijzersulfide, dat een groene tint heeft ", legt ze uit.
Hardgekookte eieren kunnen tot zeven dagen in de koelkast worden bewaard , in hun schaal of gepeld. Zorg ervoor dat eieren binnen twee uur na het koken in de koelkast worden gezet en laat gekoelde gekookte eieren niet langer dan twee uur op kamertemperatuur staan.
Bij het koken van een ei in kokend water bestaat er een kans dat het ei barst. Deze kans is bij kokend water groter dan wanneer je het ei opzet met koud water. Om te voorkomen dat het eitje barst doe je een snufje zout in het water.
De truc is om een muffinvorm te gebruiken . Ik gebruik liever een jumbo muffinvorm omdat ik de uiteindelijke grootte van de eieren mooier vind dan die van een standaardvorm, maar beide werken. TIP: Gebruik een antiaanbak muffinvorm en wrijf een beetje boter rond de binnenkant van elk kuiltje.
Het verhaal gaat dat de 100 vouwen in een koksmuts de 100 manieren voorstellen om een ei te koken, maar is dit waar? Nou, laten we eens kijken... er is roerei, over easy, over medium, over hard, gepocheerd, geplooid, zachtgekookt, hardgekookt, gepekeld, gebakken, spiegelei; in een omelet, quiche of frittata ; etc, etc, etc.