Appels, peren, bananen of avocado's, ze zijn er allemaal gevoelig voor: hoe langer je het fruit aan lucht blootstelt, hoe bruiner het wordt. Maar er is hoop, dankzij deze trucs kleurt het fruit een stuk minder snel bruin.
Sommige soorten fruit, zoals appels, peren, bananen, worden snel bruin nadat ze ergens tegenaan zijn gestoten of nadat je ze hebt gesneden.
Een appel verkleurt nauwelijks als je hem gesneden bewaard in een goed afgesloten bakje. Hij droogt hooguit een beetje uit wanneer je hem niet insmeert met citroensap.
Gesneden fruit bewaar je best in een luchtdicht bakje of in een plastic zakje dat afgesloten kan worden. Zo blijven de stukjes fruit drie tot vijf dagen goed in de koelkast. Als je veel fruit in één keer wil bereiden, kan je ook aparte porties invriezen die tot een jaar lang kunt gebruiken.
In het fruit zitten onder andere de stoffen polyfenolen en enzymen. Wanneer je een appel snijdt mengen deze twee stoffen zich met zuurstof en daardoor ontstaat de bruine kleur. Dit wordt ook wel oxideren genoemd. Je appel is als het ware aan het roesten.
Het is het beste om bananen op kamertemperatuur te houden tot ze rijp zijn, maar je kunt ze in de koelkast of de vriezer gooien om het rijpen en bruin worden te vertragen. Dit geldt vooral als je een overgebleven banaan hebt: wikkel hem in, dit keer om oxidatie te voorkomen en mik in de koelkast.
Banaan, appel, peer, mandarijn, druiven, bramen en blauwe bessen zijn handige fruitsoorten om mee te nemen. Snijd ze bijvoorbeeld vast in stukjes zodat de kinderen de stukjes fruit gemakkelijk als snack kunnen eten.
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
Het keukenpapier zorgt ervoor dat je fruit niet vochtig wordt, waardoor je het tot wel drie dagen goed kunt houden. Ook kiwi's, druiven en voorgesneden fruit bewaar je het best in de koelkast.
Bananen. Bananen bewaar je gewoon in een fruitmand, waar ze een paar dagen in overleven. Wil je maar een halve banaan, snij ze dan doormidden voor je de schil eraf haalt. Bedek het stukje banaan waar geen schil rond zit met plasticfolie en bewaar in de koelkast.
Zout water
Simpel, effectief, én goedkoop, en daarom was dit volgens The Kitchn de winnende methode om het verkleuren van gesneden appels tegen te gaan. Een halve theelepel zout opgelost in 240 ml water (op kamertemperatuur), waar de appelschijfjes 5 minuten in lagen te badderen alvorens afgespoeld te worden.
Bewaartip voor dit product. Bewaar stukjes geschilde appel afgedekt in de koelkast. Het toevoegen van een beetje citroensap voorkomt verkleuring.
Ook kunt u geschilde stukjes afgesloten in de koelkast bewaren. Door een beetje citroensap toe te voegen, voorkomt u dat de appel melig wordt en een bruine kleur krijgt. Wanneer u de geschilde stukjes op dezelfde manier invriest, kunt u de appels wel 8 tot 12 maanden bewaren.
In de koelkast: 4-6 weken. Gesneden: 3-5 dagen in de koelkast, 8 maanden in de vriezer. Appelmoes: 7-10 dagen in de koelkast, 2 maanden in de vriezer.
Druiven, bramen, frambozen, meloen, aardbeien, kiwi (appel en dergelijke had ik al opgenoemd) en zelfs sinaasappel gaat gewoon mee. Net als de kiwi snijd ik door midden en een lepel erbij, meloen vorkje, en sinaasappel, snijd in partjes (in de schil), eten ze zo op als een watermeloen.
Zo ga je te werk:
Leg je appelschijfjes of -partjes in het zoute water en laat ze 5 à 10 minuten weken. Giet en spoel de appels goed af in een zeef. Gaan ze direct in de brooddoos? Sluit de brooddoos goed af, want: hoe minder zuurstof er aan je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt.
Steenvruchten – denk aan nectarines, perziken en kersen – bewaar je best niet in de koelkast. De koude zorgt ervoor dat ze smaak verliezen, melig worden en hun heerlijke zoete smaak verdwijnt.
Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie.
Zacht fruit zoals aardbeien, bessen, frambozen en bramen berg je het beste op in de groentelade van de koelkast. Laat een zakje openstaan. Fruit uit warme landen, zoals ananas, mango en citrusfruit kun je meestal prima buiten de koelkast bewaren. Bananen leg je ook niet in de koelkast, ze worden dan van buiten bruin.
Bananen en ander fruit
Bananen produceren ethyleen, een stofje dat ervoor zorgt dat ander fruit sneller rijpt (en bederft). Kijk dus uit met bananen in de fruitschaal. Al kun je het ook in je voordeel gebruiken door een banaan naast een vrucht die sneller moet rijpen te leggen.
Bij beschimmeld zacht fruit, zoals een framboos of pruim, geldt dat niet. Door het hoge vochtgehalte in zacht fruit verspreidt schimmel zich daar razendsnel.
Als je een kind hebt dat naar de basisschool gaat, is er op school ieder dag een eetmoment in de ochtend, het 10-uurtje. Als je dat eetmoment weet in te vullen met een gezonde snack leg je al een hele mooie basis voor een gezond eetpatroon van de rest van de dag.
Bruine of volkorenboterhammen, volkoren knäckebröd: 6-8 boterhammen voor een jongen, 4-5 boterhammen voor een meisje. Volkorenpasta, zilvervliesrijst, aardappelen: 6 opscheplepels pasta of rijst of aardappelen voor een jongen, 4-5 voor een meisje.
Mag je eten meenemen in het vliegtuig? Ja dat mag. Let wel op met eten in verpakkingen die onder de vloeistofregels vallen, zoals bijvoorbeeld een pot of tube yoghurt, mayonaise, pindakaas of chocopasta.