Veel mensen die parkieten houden raden aan om een mannetje en een pop samen te houden, als u het bij twee vogels wilt houden. Ze zullen in harmonie samenleven. Wel moet u weten dat hun gedachten op den duur gericht zullen zijn op het zich voortplanten.
Meer ruimte is voor de dieren prettiger, kies dus liever voor een grotere kooi voor tenminste twee parkieten. Het is namelijk niet aan te raden om een groepsdier als de grasparkiet alleen te houden. Zet de kooi niet in de directe zon maar wel op een lichte, tochtvrije plek.
Dit sociale kenmerk maakt de parkiet ook zo geschikt als huisdier. Grasparkieten zijn relatief makkelijk om te verzorgen. Het beste is om twee grasparkieten te nemen, zodat ze een maatje hebben en niet alleen zijn. Een mannetjes grasparkiet en een vrouwtjes grasparkiet zien er hetzelfde uit, op de neusdop na.
Als zo'n kleine energiebundel elke dag meerdere uren alleen moet zijn, verliest hij snel zijn levensvreugde. Hij zal stil op zijn stok zitten en voor zich uit staren. Als je toch geen tweede soortgenoot wilt houden, is het erg belangrijk dat er de meeste tijd iemand thuis is.
Om thuis parkieten te houden is een groep van twee, vier of zelfs zes vogels aan te raden. Dit moeten voor de helft mannetjes (hanen) en de andere helft vrouwtjes (hennen) zijn. In het algemeen kunnen hanen goed met elkaar overweg maar hennen hebben onderling vaak ruzie zonder mannelijke soortgenoten.
Ons advies is dus om de kooi zo leuk en uitdagend mogelijk in te richten. Ook is het ons advies om een grasparkiet niet in zijn eentje te houden. Twee mannelijke grasparkieten zijn goed samen te houden. Ook een koppeltje grasparkieten (een man en pop samen) werkt over het algemeen goed.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Het is zeker waar dat een vogel die alleen wordt gehouden beter zal horen wat u te zeggen heeft. Maar een vogel die alleen is zal altijd het gezelschap van een soortgenoot missen, tenzij u hem constant aandacht kunt geven.
Vogels kunnen ook echt niet alleen leven en hebben behoefte aan een maatje van hun eigen soort. Bij vogels moet je erop letten wat de normale groepssamenstelling is. Je ziet bij de mannetjes vaak dat ze competitief gedrag vertonen om de vrouwen en om het territorium.
De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen.
Kies vogels met dezelfde voedings- en huisvestigingseisen. Parkieten en papegaaien moet je in paartjes plaatsen, uitgezonderd de valk-, bourke-, en elegantparkiet. Parkieten houden minder van kanaries, zebravinken, Australische en Afrikaanse prachtvinken, vrucht- en insectenetende vogels en Europese Vogels.
Een parkiet heeft een paar dagen nodig om te wennen aan de nieuwe kooi en omgeving. Wen de vogel vervolgens aan uw hand door lekkere dingen te geven. Door dit vaak te doen, tegen de parkiet te praten en heel rustig te blijven, kunt u langzaam steeds meer van de vogel vragen.
Over het algemeen geldt dat hoe groter de vogel, hoe groter de kooi moet zijn. Zo hebben parkieten en kanaries bijvoorbeeld minimaal een kooi nodig van 50 x 30 x 50 cm (l x b x h), terwijl papegaaien een kooi nodig hebben van minimaal 1,5 x 1 x 2 meter (l x b x h).
Ze hebben een hoge intelligentie (afhankelijk van de soort is het vergelijkbaar met de intelligentie van kleuters). Dit maakt dat ze veel aandacht, afwisseling en een goede opvoeding nodig hebben.
Mannetjes parkieten kunnen vreedzaam samenleven
Toch is er van te voren niet te zeggen of twee mannetjes overeen zullen komen. Als u een parkiet uitkiest bij een kweker of dierenwinkel is de kans groot dat hij een kooi deelde met meerdere andere vogels. Deze situatie zal verschillen met de kooi die u thuis heeft.
Wat verzorging betreft hebben grasparkieten iedere dag vers voer nodig, water en een schoon bad. De bodembedekking moet een keer per week helemaal vervangen worden. Ontlasting en natte plekken kunt u het beste dagelijks weghalen.
Een parkiet heeft een paar dagen nodig om te wennen aan de nieuwe kooi en omgeving. Wen de vogel vervolgens aan uw hand door lekkere dingen te geven. Door dit vaak te doen, tegen de parkiet te praten en heel rustig te blijven, kunt u langzaam steeds meer van de vogel vragen.
Hoeveel kost een parkiet? De prijs van een parkiet hangt af van de soort en kleur. De prijzen variëren van 7 tot 250 euro. Een kleine kooi met een nestkast, water- en voerbak, verschillende zitstokken en speelgoed, kost minstens 120 euro.
Grasparkieten worden gemiddeld 5-10 jaar oud.Maar als je jouw grasparkiet goed verzorgt met goede voeding, klimaat, UV-licht, enzovoorts, dan kunnen ze zelfs wel tot maximaal 15 a 20 jaar oud worden.
Uw parkieten horen voortdurend mensen praten, in het echt maar ook bijvoorbeeld op tv. Dit is de basis voor het leren praten van een parkiet. Het geluid van stemmen zal een vogel soms vanzelf oppikken, als het altijd deel heeft uitgemaakt van zijn omgeving.
Als een vogel zijn veren dicht tegen zijn lichaam houdt en zich kleiner maakt, dan is hij bang of gestrest. Als een vogel met zijn vleugels slaat of ze uitspreidt, is dit ook een teken dat het dier zeer ontevreden over iets is. Als hij er bijzit zoals anders, met zijn veren licht opgezet, dan is het dier gelukkig.
Wanneer je vogel met zijn snavel tegen je aan zit en deze open en dicht doet, maar je niet bijt, betekent dit dat jouw vogel je leuk vindt. Wanneer je vogel eten voor jou ophoest is dit een teken van genegenheid. Wanneer je vogel, net zoals een mens, geeuwt is hij waarschijnlijk moe.
Als de vogels thuis blijven moet er minstens elke dag iemand bij hen komen om vers water, voer en aandacht te geven, liefst twee maal per dag. Die moet ook kijken of ze zich normaal gedragen, goed eten en of alles in orde is.