Soms gaat de pijn vanzelf over; dan is de tandzenuw waarschijnlijk afgestorven. Het gevolg hiervan is dat u soms tijden geen pijn meer heeft. Na enige tijd kan de kies of tand toch opnieuw gevoelig worden.
De napijn ontstaat als het gevolg van het verwijderen van de zenuw en de irritatie van de omliggende weefsels. Vier tot zeven dagen is geen uitzondering. Gedurende deze periode zult u het ongemak met pijnstillers moeten onderdrukken. Als de pijn langer aanhoudt dient u contact met u tandarts op te nemen.
Neem een pijnstiller om de pijn te verlichten, zoals paracetamol of ibuprofen. Houd een ice-pack tegen het pijnlijke gebied aan om het tijdelijk te verdoven. Spoel de mond met warm, licht gezouten water of met kruidenthee. Neem kruidnagel in de mond en kauw hierop om de pijn aan tanden of kiezen tijdelijk te verdoven.
De meeste patiënten hebben geen last van een ontsteking aan de wortelpunt. Zo'n ontsteking gaat echter niet vanzelf over. Klachten treden meestal pas op wanneer uw weerstand afneemt. De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn, die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies.
Symptomen van een zenuwontsteking
Is de pijn scherp en stekend van aard en straalt hij uit naar andere tanden, dan kan dit ook duiden op een zenuwontsteking van de tand. Enkele andere symptomen van een zenuwontsteking zijn: Toenemende pijn bij warm eten of drinken. Afnemende pijn bij koud eten of drinken.
Soms gaat kiespijn ook vanzelf weer over. Al gebeurt dit niet vaak. Mocht u om wat voor reden dan ook kiespijn hebben, wacht niet te lang en ga op tijd naar de tandarts voor een controle. U zult altijd zien dat uw kiespijn weer terugkomt of juist verergert wanneer u er niet op zit te wachten.
De meest voorkomende oorzaken van kiespijn zijn gaatjes, ontstoken tandvlees, doorkomende verstandskiezen, scheefgroeiende verstandskiezen, een ontsteking van de wortel, een kaakholte ontsteking, tanderosie, blootliggende tandhalzen of een abces. Ook kan kiespijn na het vullen van een gaatje ontstaan.
Ervaar je een scherpe en stekende pijn die uitstraalt naar andere tanden? Dan wijst dit mogelijk op een zenuwontsteking. Bij een zenuwontsteking ontstaat er een hevige afweerreactie van de bloedvaten in een kies. Dit komt door een bacteriële infectie van de zenuwen in een kies.
Vaak is er sprake van pijn en/of roodheid van de huid en/of verminderd gevoel van de lip/kin.Op een röntgenfoto kunnen we de ontsteking zien. Soms doen we hierbij nog aanvullend bloedonderzoek, nemen een stukje bot weg of maken een botscan.
Bij een lichte ontsteking van de zenuw kan deze zich soms herstellen en hoeft er geen wortelkanaalbehandeling gedaan te worden. Soms kan de zenuw ook ontstoken zijn geraakt of zelfs afsterven zonder tand/kiespijn veroorzaakt te hebben, in deze gevallen zal ook een wortelkanaalbehandeling moeten worden uitgevoerd.
Kruidnagel is een huismiddeltje die al sinds de middeleeuwen gebruikt wordt bij kies- of tandpijn. De belangrijkste werkzame stof in deze specerij: eugenol.
Als je te maken krijgt met acute tandpijn, wil je natuurlijk niet wachten op een reguliere tandartsafspraak. Een spoed tandarts kan je direct helpen, zelfs 's avonds of in het weekend, om de pijn te verlichten en de oorzaak van het probleem aan te pakken.
Een alternatief voor de klassieke wortelkanaalbehandeling is de zogenaamde 'Depotphorese'. Met deze behandeling wordt het totale wortelkanaal blijvend steriel.
Pijnstiller kiespijn
Ibuprofen heeft daarnaast ook een ontstekingsremmende functie, wat met het oog op een mogelijke ontsteking in de kies een goede mogelijkheid is. Indien beide pijnstillers geen verlichting opleveren kunt u ook gebruik maken van pijnstillers met naproxen.
Wanneer de ontsteking langer blijft bestaan dan sterft het tandweefsel af. De ontsteking breidt zich dan naar het kaakbot uit. Dit heeft tot gevolg dat kaakbot verdwijnt waardoor tanden of kiezen uitvallen.
Het belangrijkste voordeel van een wortelkanaalbehandeling is dat het trekken van een tand of kies kan worden voorkomen. Een wortelkanaalbehandeling heeft ook een laag risico op complicaties, waardoor het voor veel mensen een aantrekkelijke optie is.
Echte klachten van een wortelpuntontsteking zijn hevige kiespijn of tandpijn, vaak verergert dit wanneer de kies of tand wordt aangeraakt. Zoals eerder genoemd wanneer de ontsteking naar buiten toe breekt, kan er een fistel ontstaan met pusuitvloed. Er ontstaat dan een vieze smaak in de mond.
Röntgenfoto's bij de tandarts
Problemen aan het gebit zijn niet altijd aan de buitenkant te zien. Daarom maken we met enige regelmaat röntgenfoto's van uw gebit. Zo kan uw tandarts precies zien of er ontstekingen en gaatjes zijn, hoe het kaakbot eruitziet en of er bijvoorbeeld verstandskiezen in de kaak aanwezig zijn.
Een val, lekkende vulling of tandbederf kunnen leiden tot een ontsteking aan de wortel. De tandarts ontdekt een ontsteking met behulp van een röntgenfoto. Met een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts de ontsteking.
Indien je aanhoudende kiespijn hebt, moet je zo snel mogelijk contact op te nemen met je tandarts. Totdat je geholpen wordt, kun je de pijn verzachten met paracetamol 500mg en/of ibuprofen 400mg. Let op dat u de maximale dosseringen niet overschrijdt.
Veelgestelde vragen over kiespijn
We adviseren ibuprofen, omdat deze pijnstiller een ontstekingsremmend effect heeft. U kunt de pijnstiller ook gecombineerd gebruiken met paracetamol voor een versterkend effect. Houd hierbij wel altijd het advies in de bijsluiter aan!
Bij een acute ontsteking kunt u ziek worden en is koorts ook mogelijk. Indien er klachten ontstaan, is het natuurlijk verstandig om een tandarts om raad te vragen. In sommige gevallen, kunnen de ontstekinsprodukten via een afvoergang eindigend op het tandvlees naar buiten komen.
Bij een niet tijdig behandeld gaatje in tand of kies kan er een wortelpuntontsteking ontstaan. Hierbij zitten de bacteriën heel diep in de wortel van de kies of tand. Dit veroorzaakt een kloppende en uitstralende pijn die je niet kunt missen. De pijn neemt toe bij warmte en kou.
Als de pijn meer dan een paar dagen aanhoudt, is het waarschijnlijk een goed idee advies in te winnen van een arts. Hoewel de kaakpijn soms vanzelf weer over gaat, kan het zijn veroorzaakt door problemen met je gewrichten, zenuwen, gebit of iets anders.