Het eten van overmatige hoeveelheden zeewier kan maagklachten, krampen en/of diarree veroorzaken. Je zou het kunnen classificeren als een overmatige zeewierintolerantie.
Zeewier voor een gezonde darmflora
Zeewier bevat hoge concentraties mineralen, vitamines, proteïne en essentiële aminozuren. Door het hoge vezelgehalte zijn ze een goede voedingsbron voor je darmen. Deze vezels zijn weer onderverdeeld in fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare voedingsvezels.
Het Voedingscentrum raadt aan terughoudend te zijn met vaak (gedroogd) zeewier als vleesvervanger of groente te eten. Zeewieren kunnen namelijk sterk variëren in de hoeveelheid zware metalen, jodium, ijzer, vitamine B1 en zout en het is niet altijd duidelijk hoeveel er daarvan inzit.
Er zijn veel verschillende soorten zeewieren en algen. Beide zijn een goede bron voor eiwitten en ijzer. Daarnaast bevatten algen ook vitamine B1 en visvetzuren en zijn zeewieren een bron van jodium, calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en vitamine B. Zeewieren zijn beperkt houdbaar.
En je hebt niet veel nodig om optimaal resultaat te halen bij het eten van zeewier: 5-7 gram gedroogd wier per dag (50-70g vers) is al voldoende.
Mensen met een jodiumtekort of een schildklierafwijking zijn extra gevoelig voor een hoge jodiuminname. Een te hoge jodiuminname komt slechts bij hoge uitzondering voor bij mensen die veel zeewier eten. Klachten die kunnen ontstaan zijn diarree, gewichtsverlies bij goede eetlust, hartkloppingen en nervositeit.
Zeewier is bovendien een echt eiwitbommetje. Vooral alle zogenaamde bruinwieren en soorten als nori zijn rijk aan licht verteerbare eiwitten, die nuttig zijn bij de opbouw en het herstel van je spieren.
zeewier beschermt en verbetert de functie van de lever en de nieren.
Kalium in zeewier
Kalium bevordert een gezond zuur-base evenwicht en is belangrijk voor een goede hartspier werking en een evenwichtig zenuw- en endocrien systeem. Het verbetert de cardiovasculaire gezondheid, helpt bij de reiniging van de nieren en vermindert geestelijke spanningen en nervositeit.
Zeewier bevat geen B12
Deze B12 is niet bruikbaar voor de mens. Zeewieren zijn wel om andere redenen een goede keuze voor vegetariërs. Als ze niet vervuild zijn, zijn ze een duurzame bron van eiwit en mineralen.
Van nature hoge niveaus van jodium in bruin zeewier betekenen dat mensen ziek kunnen worden als ze een grote hoeveelheid van dit type zeewier consumeren . Vanwege de potentie om ziekte te veroorzaken adviseert FSANZ zwangere en zogende vrouwen; en kinderen, om niet meer dan één portie bruin zeewier per week te eten.
Zeewier is ongelofelijk goed voor de gezondheid! Het is zeer geschikt voor mensen die willen afvallen, want het bevat allerlei gezonde vitamines en mineralen, zonder dat daar veel calorieën tegenover staan.
De hoeveelheid jodium in kelp varieert sterk. Teveel jodium kan schadelijk zijn voor mensen met en zonder een schildklieraandoening. Door teveel jodium kan de schildklierontsteking of de ziekte van Hashimoto verergeren. Teveel jodium kan in sommige gevallen hyperthyreoïdie veroorzaken.
Onderzoek uit 2020 suggereert dat het hoge vezelgehalte van zeewier ervoor zorgt dat het als een natuurlijk laxeermiddel werkt. Het kan ook de gezondheid van de darmen verbeteren en de spijsvertering verbeteren . Het is ook belangrijk om op te merken dat onoplosbare vezels meer geassocieerd worden met het verlichten van constipatie. Algen bevatten zowel onoplosbare vezels, maar de meeste zijn oplosbaar.
Daarnaast heeft zeewier een stimulerende werking op het herstellen van huidweefsel en vitaliteit van de huid. Zo voorkomt zeewier uitdroging van de huid en stimuleert zeewier het collageen in de huid wat helpt tegen veroudering.
Wakame is niet hetzelfde als zeewier. Wakame is namelijk een soort zeewier, net zoals bijvoorbeeld kombu, zeekraal of kelp dat zijn. Er zijn in totaal zo'n 500 verschillende eetbare soorten zeewieren. Deze zijn onderverdeeld in verschillende groepen, zo heb je roodwieren, groenwieren en bruinwieren.
Zeewier-SPS beschermt en herstelt de niercellen door de beschadigingsroutes te blokkeren of te remmen en de antioxiderende capaciteit van cellen te vergroten. Dit voorkomt op zijn beurt de binding en/of aggregaten van CaOx-kristallen aan de epitheelcelbekleding van de nieren en de retentie van kristallen in het nierweefsel.
Eetbare zeewieren (macroalgen) kunnen een rijke en duurzame bron van macronutriënten en micronutriënten vormen voor het menselijk dieet , met name in regio's waar zeewier een belangrijke bijdrage levert aan de dagelijkse maaltijden, zoals in Japan, waar ongeveer een vijfde van de maaltijden zeewier bevat.
Volgens preklinisch en klinisch bewijs verbeteren bruine zeewieren de leverfunctie en verminderen ze metabolisch-geassocieerde risicofactoren, dankzij de hoge hoeveelheden bioactieve verbindingen. Bovendien kan chroom, een essentieel mineraal, de glucosehomeostase en insulineresistentie verbeteren.
Zeewier, rijk aan vezels en prebiotica, kan een regelmatige stoelgang bevorderen, de spijsvertering bevorderen en maag-darmklachten bij honden verzachten. Zeewier draagt bij aan een evenwichtige darmmicrobiota, die op zijn beurt het immuunsysteem versterkt en beschermt tegen ziekteverwekkers en ontstekingen.
Zeewier hydrateert de maag waardoor je je vol voelt en minder snel gaat snacken. Het wordt steeds gebruikelijker om in januari geen alcohol te drinken. Het is nu bekend dat zeewier geweldig is voor een lichaamsdetox , maar wist je dat zeewier ook geweldig is voor de leverontgifting. van het spijsverteringskanaal.
Zeewier bevat ook vezels, maar menselijke darmbacteriën kunnen deze niet afbreken , omdat de chemische structuur ervan duidelijk verschilt van die van plantaardige vezels. Daarom is het normaal dat mensen zeewier niet kunnen verteren. Maar zeewier wordt al millennia lang gegeten in Korea, Japan en kustgebieden van China.
Rode wieren worden vaak door de mens gegeten, denk bijvoorbeeld maar eens aan Nori die gebruikt wordt om sushi te bereiden. Om Nori te krijgen worden rode algen en porphyra zeewiersoorten geteeld en na iets meer dan veertig dagen geoogst.
Er wordt ook gedacht dat zeewier bijdraagt aan de lange levensverwachting van mensen in Japan, omdat het weinig calorieën bevat en rijk is aan vitaminen, mineralen en vezels . Kombu-maki, een klassiek nieuwjaarsgerecht in Japan, staat voor gezondheid en een lang leven.