Magnetron: Doe de witte bonen met tomatensaus in een magnetron geschikt bakje met deksel. Verwarm de witte bonen in de magnetron op half vermogen voor zo'n 25 seconden. Roer alles even door elkaar en verwarm de bonen nogmaals zo'n 25 seconden, herhalen tot gewenste temperatuur is bereikt.
Soep opwarmen in de magnetron is ook heel makkelijk, mits je natuurlijk niet het soepblik in het apparaat zet (want: metaal!).
Tomatensaus. Door de pectine en vezels die in tomaten zitten, houdt een tomatensaus (of puree) de groeiende stoombellen een poosje vast waarna hij plotseling zijn verzet opgeeft en de stoom met een explosie vrijgeeft. Dat wordt poetsen of een brandblaar koelen.
Ze zitten vol eiwit en ijzer en bevatten (in tegenstelling tot vlees) geen cholesterol en verzadigd vet. Als extra bonus zitten ze ook nog eens vol vezels, vitaminen en mineralen. Dit maakt ze dan ook een hele goede voedzame toevoeging aan je maaltijd.
Kun je witte bonen in tomatensaus koud eten? Peulvruchten in blik, pot of zak zijn klaar voor gebruik. Je hoeft ze alleen maar op te warmen. Je kunt ze ook koud eten.
Peulvruchten bevatten dus relatief veel eiwitten. In zo'n pot en blik lekken wat van die eiwitten langzaam in het vocht. Je krijgt dan een soort 'eiwitwater'. Het afspoelen zorgt ervoor dat het eiwitwater een soort opgeklopt wordt.
Bonen en koolsoorten
Het is algemeen bekend dat bonen een uitwerking kunnen hebben op de darmen en winderigheid kunnen veroorzaken. Dit komt omdat de boon veel koolhydraten (vezels) die niet worden verteerd in onze darmen.
Nog een reden om vaker een portie bonen te eten. Volgens de onderzoeksresultaten van het Canadese Li Ka Shing Knowledge Institute staat een dagelijkse portie van 130 gram bonen, erwten, kikkererwten of linzen gelijk aan een bescheiden gewichtsverlies van 340 gram in zes weken tijd.
Witte bonen in tomatensaus zijn erg gezond, met name als je ze zelf maakt. Dan zitten er geen onndodige conserveermiddelen, suiker en smaakstoffen in de tomatensaus. Witte bonen behoren tot de peulvruchten, die bekend staan als de meest gezonde en milieuvriendelijke bron van eiwitten.
Marinebonen bevatten de meeste vezels van elke boon, namelijk 10,5 gram per portie van 100 gram. Ook bevatten marinebonen heel veel kalium. De boon heeft dan ook een bloeddrukverlagende werking. Deze welbekende peulvrucht is ontzettend goed voor mensen met diabetes type 2.
1) Tomaten ontvellen
Maak het je gemakkelijk! Doe de tomaten in een kom water en zet deze gedurende 45 seconden in de microgolf. Je kan het vel nu heel gemakkelijk verwijderen.
Water in een glas, mok of kop. Hoe je het ook verpakt, het is gevaarlijk. Water zal in de magnetron namelijk té warm worden. Wanneer je het vastpakt en beweegt zal het 'uitbarsten' en al kokend over je heen spatten.
Rozijnen
Dit kan niet in de magnetron! Droge rozijnen kunnen in de brand vliegen in de magnetron! Leg ze liever in heet water.
Sommige materialen mogen niet in de magnetron worden gebruikt: Porselein en keramiek. Deze materialen zijn niet hittebestendig genoeg. Papier, textiel en hout.
Een plastic bakje dat geschikt is om te verwarmen heeft meestal de tekst 'microwave-safe' onderop staan. Het is ook te herkennen aan een vierkant icoon met golflijntjes. Niet alle plastic bakjes worden echter getest, waardoor je niet altijd zeker weet of een bakje veilig is om eten in te verwarmen.
groente, aardappelen, vis, kipfilet en gehakt. Ook erg handig voor het opwarmen van kliekjes, kant-en-klaargerechten en het ontdooien van diepvriesproducten. In een magnetron kun je het beste glas, geglazuurd aardewerk, porselein of eventueel bepaalde soorten kunststof, karton en papier gebruiken.
Doe de witte bonen met tomatensaus in een magnetron geschikt bakje met deksel. Verwarm de witte bonen in de magnetron op half vermogen voor zo'n 25 seconden. Roer alles even door elkaar en verwarm de bonen nogmaals zo'n 25 seconden, herhalen tot gewenste temperatuur is bereikt.
Maak met witte bonen een lekkere maaltijd? Alle peulvruchten zijn gezond, ze zitten boordevol vezels, vitaminen en mineralen zoals kalium, ijzer, magnesium en vitamine B. Ideaal dus om deze wat vaker in een gerecht toe te voegen of als een gerecht mee te maken. Lekker en voedzaam.
Koop daarom het liefst gedroogde witte bonen. Het is niet zo dat witte bonen minder gezond zijn dan bruine bonen, zoals je dat bij volkorenbrood of –pasta zou denken. Witte bonen bevatten zelfs meer vezels dan bruine bonen [9].
Waar het voedingscentrum je adviseert om eenmaal per week peulvruchten te eten, ziet dokter Greger liever iedere dag drie porties bonen, linzen of kikkererwten op je bord. Het klinkt wat veel, maar drie ruime eetlepels hummus tellen al als een portie.
Bonen en peulvruchten
Daarom passen ze uitstekend in een koolhydraatbeperkt dieet, maar binnen een koolhydraatarm eetpatroon zou ik het even laten. Ik heb het daarbij vooral over bruine bonen, kapucijners, kikkererwten en linzen. De volgende bonen kunnen wel: Peultjes.
Daan Kromhout, oud-hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek aan de Wageningen Universiteit vertelt: “Bonen zitten boordevol eiwitten, ijzer en vitaminen en zijn een rijke voedingsbron. Van bonen is overtuigend aangetoond dat ze het cholesterol verlagen.” Ook zijn peulvruchten, dus ook bonen, een goede vleesvervanger.
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Bonen zitten vol met de natuurlijke suikers raffinose, stachyose, en verbascose. Die kunnen onze darmen niet opnemen. Daarom gaan de bacteriën in de darmen de suikers eten. Daarbij produceren ze gas, dat jij op je beurt laat ontsnappen.