Parijs. In Parijs is de service vaak al compris, dus inclusief, terug te vinden op de rekening. Parijzenaren zelf geven daar boven op geen fooi.
In Frankrijk komt het geven van fooi zonder enige reden over als overdreven. In restaurants zult u op de rekening de zin 'service compris' zien staan. Dit is de 15% aan servicekosten die de Franse wet bovenop de rekening rekent.
In Europese vakantielanden als Frankrijk, Griekenland, Spanje en Turkije kun je ook een fooi tussen de 5 en 10 procent aanhouden. Ook daar hebben horecamedewerkers er overigens geen problemen mee als je géén fooi geeft.
De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau. ,,En bij een hotel is de fooi meegerekend in de prijs.
In sommige landen kun je beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kun je je geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waarderen het namelijk niet als je wat extra's geeft en kunnen dit zelfs als beledigend opvatten.
In Nederland heb je vrije keuze om wel of niet fooi te geven. Wel kan het in met name luxere restaurants krenterig overkomen als je het niet doet. Over het algemeen kun je dus zelf bepalen of je het horecapersoneel iets extra's betaalt. Vaak geef je fooi als je tevreden bent over de service en over het eten.
Werknemers die fooien voor zichzelf houden, kunnen worden ontslagen onder de noemer diefstal op het werk.
Bij twijfel: 10 procent
Doorgaans is 10% de veiligste keuze. En in o.m. Duitsland, België, Scandinavië en Spanje ben je al met 5% even goede vrienden. Maar omdat fooien ook ter plaatse nogal kunnen verschillen, blijft de beste tip: vraag het een local!
Via pinnen of betalen met een creditcard wordt fooi ook vaak digitaal afgerekend. Dan ontvangt niet de werknemer, maar de ondernemer het extra geld. In de wet is vastgelegd dat ook deze fooien buiten de met btw te belasten vergoeding blijft, mits de bedragen door de ondernemer worden doorbetaald aan zijn medewerker(s).
Geef je de kapper dan een fooi? En zo ja, hoeveel? "Nee, een kapper geef je geen fooi. In de persoonlijke dienstverlening geef je geen fooien.
Is Frankrijk een duur land? Frankrijk is over het algemeen geen duur vakantieland, maar uit eten gaan of ergens iets drinken is vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Ook prijzen in de supermarkt zijn redelijk vergelijkbaar.
Uit eten gaan kost gemiddeld € 15,- per persoon. De kosten van boodschappen zijn vergelijkbaar met de Nederlandse prijzen.
In de meeste landen in het Midden-Oosten is het gebruikelijk om tussen de 10% en 15% fooi te geven. In sommige restaurants verrekenen ze het er al bij als servicekosten. Wanneer dit gebeurd, is het nog wel gebruikelijk om 5% à 6% erbij te geven. Taxichauffeurs krijgen meestal geen fooi.
Waar laat je de tip
In principe laten kamermeisjes dat geld liggen, tenzij je er een briefje bijlegt waarin je aangeeft dat de tip voor hen is. Je kunt het geld ook op of onder je hoofdkussen leggen. Leg het op een tissue of stukje toiletpapier want geld is niet zo fris.
In Amerika is het heel normaal om fooi te geven. Vaak heb je de keuze om zelf het bedrag te bepalen, maar geen fooi geven is eigenlijk niet toegestaan. Bijna in elke situatie gelden ongeschreven regels omtrent fooi: in de taxi, in een restaurant en zelfs bij de kapper.
In tegenstelling tot Frankrijk wordt de fooi nooit verplicht in rekening gebracht en is dus nooit inclusief. In een enkel geval is de IVA (BTW; 10% bij eten en drinken, 21% op luxe goederen) nog wel eens exclusief.
Ga alleen niet direct pinnen als je je koffers van de bagageband hebt getrokken. Wisselkantoren op luchthavens rekenen vaak hogere tarieven dan 'gewone' pinautomaten. Net zoals een broodje kaas op Schiphol duurder is dan in de stad, is ook geld opnemen op luchthavens prijziger.
Kosten bij de bank
Bij de bank betaal je transactiekosten. Die zijn gemiddeld tussen de € 0,05 en 0,25 cent per transactie. Dat zijn de kosten die de bank maakt om het geld te verwerken en op je rekening te storten.
Onderling afspraken maken voorkomt conflicten. In de horeca is het gebruikelijk dat gasten fooi geven. Een fooi is een extra betaling als beloning voor de kwaliteit van de service.
De gewoonte om fooi te geven in de horeca bestaat al eeuwen. Het heeft zijn oorsprong in het 'neem er zelf ook eentje', in het 'afkopen van je schuldgevoel' voor het feit dat je zelf plezier hebt, terwijl de barman aan het zwoegen is. Later werd het ook gewoon om bedienden af en toe een extraatje te geven.
Net als in Nederland en België is een fooi in Polen een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Meestal is een fooi bij een restaurant in Polen op de rekening inbegrepen. Is de fooi niet inbegrepen, dan is 10% gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
Regels over fooi
Er bestaan ook geen wettelijke regels voor. Wel zijn er eerdere uitspraken vanuit de Hoge Raad die vaststellen dat de fooien die ontvangen worden door medewerkers ook van die medewerkers zijn. Als werkgever mag je dus nooit fooi inhouden. Geef je werknemers in ieder geval waar ze recht op hebben.
In principe mag u de fooi dus zelf houden.Maar let op: de fooien van de gasten moeten dan wel voor uzelf bestemd zijn! Zoals gezegd, zijn fooien geen loon want u ontvangt fooi ook niet van de werkgever, maar van de klant of gast op uw werk. De werkgever kan dus ook nimmer een bedrag inhouden op deze fooi.
Hotels: De portier geef je 1 tot 2 euro per koffer, de schoonmaakster iedere ochtend 1 of 2 euro. Als je roomservice bestelt, geef je 1 tot 3 euro (zelfs als er al servicekosten op het bonnetje staan), en als een baliemedewerker een taxi voor je bestelt, geef je 1 tot 2 euro fooi.