Goud is zeer goed bestand tegen chemicaliën, maar de andere metalen in goudlegeringen kunnen worden verzwakt door chloor. Zwemmen in de zee is ook niet ideaal voor sieraden, omdat het een zoute laag kan achterlaten, waardoor de gouden glans dof wordt.
De meeste witgouden ringen zijn namelijk gerodineerd om ze extra te beschermen en hun kenmerkende witte glans te geven. Het laagje rodium is kwetsbaar: pas dus op met schuurmiddelen en ruwe oppervlakken. Bovendien reageert het niet zo goed op make-up, alcohol en andere corrosieve reinigingsmiddelen.
En ook van zeewater worden je gouden sieraden niet blij. Het bijtende zout kan namelijk ook het materiaal van je ring, armband, oorbellen of ketting aantasten. Zeker als je sieraden gesoldeerde onderdelen hebben, bijvoorbeeld steentjes, kan dit door het verzwakte materiaal sneller loslaten.
Een verfrissende duik in het zwembad nemen met je gouden of zilveren is niet aan te raden. Niet alleen zilver maar ook goud kan gaan oxideren en daarmee richt je blijvende schade aan. Wanneer gouden sieraden bijvoorbeeld al licht beschadigd zijn dan zijn ze extra gevoelig voor agressieve stoffen zoals chloor en zout.
Witgoud verkleurt niet als er geen Rodiumlaagje op aangebracht is, is dit wel het geval dan kan uw ring gelig of grijzig kleuren na enige tijd.
Het goud in het wit goud is gewoon hetzelfde als al het andere goud, voor de waarde maakt het dus niets uit. 14 karaat wit goud is zoals de naam het al zegt nog steeds 14 karaat goud. Of het nou geel of wit is, de waarde van 14 karaat veranderd dus niet. Het misverstand ontstaat bij de aanschaf.
Zuiver goud zal nooit aangetast worden door chloor omdat het een edelmetaal is dat niet of amper reageert met andere chemische stoffen. Maar het is een vrij zacht metaal. Dus om er gouden juwelen van te kunnen maken, worden andere edelmetalen aan het goud toegevoegd.
Zeewater: je zou denken dat hier sieraden met parels genoemd worden, maar helaas door het gebruik van zonnebrand, zand en veel zon worden parels dof en verliezen ze hun mooie glans. Sieraden vinden het strand over het algemeen niet zo fijn. Wil je toch wat in of om? Kies dan voor gouden sieraden zonder stenen.
Bij langdurige blootstelling is zoutwater schadelijk voor de edelmetalen zelf, maar kan een gesoldeerde sieraad ook verzwakken, waardoor losse onderdelen zoals steentjes en knopjes kunnen loslaten. Let ook zeker op met gelijmde oorbellen of hangers.
Niet alleen chloor is schadelijk voor uw gouden juwelen met diamant, ook zout water kan uw juwelen aantasten. Zout leidt tot erosie van de gesoldeerde delen van goud, zilver of platina. Op die plaatsen verzwakt het edelmetaal en kan uw juweel breken. Ook de diamant kan aangetast worden door zout.
Doe je sieraden af als je gaat zwemmen en sporten. Zweet, zeewater of chloor kunnen een negatief effect hebben op je sieraad. Als je per ongeluk met je sieraad hebt gesport of gezwommen, spoel het daarna dan goed af met water. Berg je sieraden netjes op.
Het verkleuren van goud komt door het oxideren van het materiaal waarmee het vermengt is, of in het geval van vergulde sieraden door het oxideren van het materiaal dat eronder zit. Het goud kan daardoor doffer worden of verkleuren.
Is het rhodium aangebracht op een verlaagd deel van de ring? Dan kan rhodium levenslang blijven zitten. Om rhodium zo lang mogelijk goed te houden, raden we je aan je ring zo nu en dan enkele minuten in heet water te leggen om schoon te worden. Gebruik hiervoor geen schoonmaakmiddelen.
Een witgouden sieraad kan in aanschaf wel duurder zijn, omdat het meer handelingen vergt om het te maken en ook wegens de relatief hoge prijs (wisselkoers) van het gebruikte palladium. Dat, in tegenstelling tot het in rood en geelgoud gebruikte koper en zilver, dat veel goedkoper is dan palladium.
Zwemmen. Goud is zeer goed bestand tegen chemicaliën, maar de andere metalen in goudlegeringen kunnen worden verzwakt door chloor. Zwemmen in de zee is ook niet ideaal voor sieraden, omdat het een zoute laag kan achterlaten, waardoor de gouden glans dof wordt.
Doe je sieraden pas om als je je parfum, make-up en andere verzorgingsproducten al op hebt gedaan. Doe je sieraden als je gaat slapen af, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid. Douche of zwem niet met je sieraden om.
Stainless Steel zorgt ervoor dat de gouden plating heel erg goed hecht en dat de gouden kleur super lang mooi blijft. Bij Finaste maken we alleen gebruik van de beste plating, waardoor de kleur van jouw gouden sieraden praktisch niet verkleurt.
Niet met sieraden slapen
In je slaap kun je zo bewegen dat een ketting, oorbel of armband klem komt te zitten, verbuigt of breekt. Niet zo'n fijn idee, dus doe ze lekker af voordat je in bed stapt.
Daarnaast is het belangrijk om uw sieraden niet nat te laten worden. Douchen, afwassen, zwemmen met uw armband of ketting om is af te raden.
Ja, helaas. Zelfs bij een dagelijkse bezigheid als douchen kun je de trouwring beter even afdoen! Enerzijds omdat deze onverwachts van je vinger kan glijden en in het putje kan verdwijnen. Maar ook shampoo, douchegel en bodyscrubs hebben een negatief effect op de kwaliteit van je trouw- of verlovingsring.
Wat is duurder zilver of witgoud? Witgoud is duurder dan zilver. Witgoud is namelijk een legering tussen goud en palladium (vroeger nikkel). Over het algemeen is de goudprijs altijd hoger als de zilverprijs.
Sleep je gouden voorwerp over een keramieken bord (of ander voorwerp) zonder een glazuurlaag erop. Als het voorwerp een zwarte streep achterlaat heb je waarschijnlijk te maken met nepgoud, maar als het voorwerp een gouden streep achterlaat heb je waarschijnlijk te maken met echt goud.
De meeste juwelen in witgoud worden gemaakt in 18 karaat. Deze legering bestaat uit 75% puur goud en 25% andere metalen. Witgouden juwelen worden gerodineerd, wat het juweel haar heldere kleur geeft. Witgoud herkent u aan de uitgesproken zilveren schittering, terwijl platina meer naar grijs neigt.