Gesloten fles whisky: er is geen specifieke houdbaarheidsdatum voor een gesloten fles whisky. Open fles whisky: drink een fles whisky na openen binnen 1 tot 2 jaar.
Er is geen officiële houdbaarheidsdatum voor geopende flessen whisky, maar doorgaans zal een halfvolle fles minimaal 1-3 jaar op kwaliteit blijven. Afhankelijk van de whisky en hoe je deze bewaart. Hij is daarna ook nog te drinken, maar de kwaliteit zal zeker minder zijn.
Als je je ooit zorgen maakt dat je whisky geoxideerd is of bedorven, kun je het het beste testen door het te ruiken voordat je het probeert. Als het naar azijn ruikt, of iets anders dan whisky, kun je het waarschijnlijk het beste weggooien. Meestal is het net zo lekker als de dag dat je het kocht.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De drank smaakt minder sterk, is bitter of zuur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Hoewel whisky niet per se verloopt, begint het wel smaak en elementen te verliezen nadat het is geopend . Een ongeopende fles whisky is onbeperkt houdbaar als deze in de juiste staat wordt bewaard. Nadat u een fles whisky hebt geopend, heeft u twee jaar of zes maanden of minder om deze op te drinken voordat deze bederft.
Gesloten fles whisky: er is geen specifieke houdbaarheidsdatum voor een gesloten fles whisky. Open fles whisky: drink een fles whisky na openen binnen 1 tot 2 jaar.
Sommige alcohol, zoals wijn, wordt beter in de fles na verloop van tijd, maar dit geldt niet voor alle soorten drank, inclusief whisky. Ongeopende whisky kan oneindig lang meegaan, maar een fles die is geopend, zal uiteindelijk verlopen vanwege oxidatie .
Onbeperkt houdbaar
Een houdbaarheidsdatum is alleen verplicht bij drank met minder dan 10 procent alcohol. Goed afgesloten sterke drank is onbeperkt houdbaar. 'Sterker' nog, om port, whisky en cognac te laten rijpen, moeten deze dranken jarenlang bewaard worden voor ze de fles in gaan.
Off-flavors in bourbon verwijzen naar de ongewenste smaken en aroma's die aanwezig kunnen zijn in de whisky. Deze smaken kunnen variëren van muf en funky tot ronduit onaangenaam . Het is alsof je een beschimmelde sandwich in je picknickmand vindt of ontdekt dat je favoriete spijkerbroek is aangevreten door de hond van je buurman.
De smaak kan achteruit gaan, er kan bezinksel ontstaan en de drank kan troebel worden. Heldere alcoholische dranken en vooral die met een hoog alcohol percentage zijn bijna onbeperkt houdbaar. En sommige dranken, bijvoorbeeld wijn en cognac, gaan na verloop van jaren juist beter smaken.
Whisky heeft geen houdbaarheidsdatum, dus je wordt niet ziek van het drinken van whisky die al een paar jaar open is - tenzij je te veel drinkt! Als een fles ongeopend is en goed bewaard, is hij onbeperkt houdbaar .
Studies hebben aangetoond dat een klein glas whisky per dag het risico op hartaandoeningen kan verminderen omdat het hoge niveaus van antioxidanten en een type 'goed' cholesterol bevat. Single malt, van hogere kwaliteit dan blended whisky, bevat meer antioxidanten dan andere soorten.
Het simpele antwoord is dat whisky, zolang het ongeopend en op de juiste manier wordt bewaard, geen houdbaarheidsdatum heeft en onbeperkt houdbaar is.
De drank smaakt minder sterk, is bitter of zuur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Hoe meer whisky, hoe langer het meegaat, maar ik zou nog steeds niet verwachten dat het langer dan een week of twee meegaat. Als het een neutrale drank is zoals water of frisdrank, dan zou het net zo lang mee moeten gaan als de whisky zelf, zolang er maar geen onzuiverheden in zitten .
Whisky in de vriezer leggen wordt afgeraden omdat het de smaken en aroma's van de whisky kan dof maken. Koude temperaturen kunnen de vluchtige stoffen die whisky zijn unieke smaak en aroma geven onderdrukken, wat de algehele drinkervaring beïnvloedt.
Een jonge whisky heeft doorgaans een traditionele spiritsmaak, die ruwer en eendimensionaal kan zijn . Whisky's die langer in het vat rijpen, verliezen deze ruwere smaak en worden complexer van smaak, omdat ze voller zijn en een langere afdronk hebben.
Enkele veelgebruikte termen om het aroma aan te duiden zijn: licht, fris, zwaar, vol, fruitig, bloemachtig, kruidig, rokerig, turfachtig, etc. U zult merken dat uw eerste snuif vol alcohol zit, de tweede zoeter en fruitiger zal zijn en de derde een rokerige warmte uitstraalt.
Hoe lang kun je whisky in een heupfles bewaren? Over het algemeen wordt gezegd dat het bewaren van je alcohol langer dan 3 dagen in je heupfles kan resulteren in het veranderen van de smaak van je drankje .
Technisch gezien kan whisky nooit echt bederven of 'slecht worden' - zoals in, je wordt niet ziek omdat je een dram hebt durven drinken die vorig jaar met Kerstmis is geopend! Maar zodra de fles open is en je een paar drankjes hebt ingeschonken, is er een risico op iets dat 'flavour drift' wordt genoemd.
De smaak van de whisky wordt namelijk aangetast door de zuurstof. Een fles open whisky kan nog tussen 1,5 jaar en 3 jaar gedronken worden. Een fles ongeopende whisky kan meerdere generaties meegaan.
MERKEN WHISKY OM IN TE BELEGGEN
Macallan stijgt ruimschoots uit boven de andere distilleerderijen met de hoogste stijging in waarde, gevolgd door Ardbeg. Voor Japanse merken is duidelijk Karuizawa de waardevolste whisky, met Hanyu en Yoichi opeenvolgend. Dus met Macallan, Karuizawa of Ardbeg kom je goed uit de voeten.
50 jaar oude whisky is bijna de heilige graal in termen van sterke drank. Er zijn maar weinig vaten whisky die 50 jaar oud worden en nog drinkbaar zijn, wat neerkomt op een piepkleine fractie van een procent. Verschillende 50 jaar oude whisky's worden verkocht voor meer dan £ 5.000 , en er een vinden voor minder dan £ 1.000 is tegenwoordig een zeldzaamheid!
Dat komt omdat gedistilleerde dranken van 40% ABV (alcoholgehalte per volume) niet echt slecht worden of verlopen. Een volle fles ongeopende whisky kan 20 jaar nadat deze is gebotteld nog net zo lekker smaken als de dag dat deze is gemaakt.
40 jaar oude single malt whisky
Je typische smaken zijn de zoete, graanachtige mouttonen van de gerst, maar ook dingen als honing, een beetje kruiden, soms rook of turf, misschien een beetje leer en koffie . Het kan ook ongelooflijk fruitig of zelfs bloemig zijn.