De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen. Houden de klachten langer dan drie dagen aan? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
Maar dan, een half uur na het eten komt het: je begint te zweten, wordt misselijk en moet overgeven. Drie dagen lang voel je je ontzettend beroerd – dat was dus een 'verkeerde' mossel.
De verschijnselen van shellfish poisoning zijn diarree, misselijkheid, braken met soms neurogene symptomen zoals paresthesie.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
Mosselen sluiten
De bacteriën van kapotte mossels kunnen je erg ziek maken. Vervolgens kan je de overgebleven mosselen onder de koude kraan houden. Wanneer de mossel sluit, dan is hij goed. Als de mossel niet sluit, dan is het nodig om ook deze weg te gooien.
De simpelste raad die we je kunnen geven als het over voedselveiligheid gaat, is ruiken. Als voedingsmiddelen stinken, mag je er zeker van zijn dat ze bedorven zijn. En met stinken bedoelen we: stinken. Ook bij mosselen is dat zo: mosselen horen naar de zee te ruiken.
De salmonellabacterie kan maag- en darmklachten veroorzaken. Ze wordt bij bakken of koken gedood.De besmette mosselen en oesters worden gezuiverd in grote bakken met water, waarin ze zichzelf schoonspoelen. Volgens het mosselkantoor is er geen gevaar dat de besmetting van de Yerseke Bank naar andere gebieden overslaat.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Heb je last van diarree? Dan kan het drinken van cola leiden tot een verergering van buikklachten en misselijkheid. Aan de andere kant kan dat ook een voordeel zijn bij misselijkheid of een voedselvergiftiging. Omdat we na het drinken van cola gaan boeren en de stoelgang wordt bevordert.
Ziekteverschijnselen botulisme
Deze verschijnselen zijn: slechter zien, slecht slikken en moeilijk praten. Vervolgens ontstaat een zich steeds verder uitbreidende verlamming. Bij uitbreiding tot aan de ademhalingsspieren zal de patiënt beademd moeten worden om te overleven.
Maar tetrodotoxine is ook al in lage concentraties gevaarlijk, het kan ernstige zenuwschade veroorzaken. Volgens Benno Bruggink van de NVWA kan een volwassen persoon van zeventig kilo al ernstig ziek worden door het eten van 400 gram giftige mosselen, als je uitgaat van de hoogst gemeten concentratie tetrodotoxine .
Gewoon mosselen eten volgens de NVWA
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) probeert de gemoederen gerust te stellen en neemt goede maatregelen om ervoor te zorgen dat er geen enkel giftige mossel wordt gegeten.
Neem een scherp mes en verwijder het vuil van de schelp. Verwijder ook de baard van de mossel: het kan geen kwaad om 'm op te eten, maar het voelt niet zo fijn aan in de mond. De baard kun je gewoon van de mossel af trekken. Door het hoge zoutgehalte zullen de mosselen het vuil uitspuwen.
Je kunt niet zien of ruiken of het voedsel besmet is. Het virus sterft door verhitting boven de 70°C. Of eten ingevroren is of is geweest, maakt niet uit.
Aarzel dus niet om het advies van een arts in te winnen. Let er in elk geval op dat u voldoende drinkt en rust goed uit. U eet ook het best wat licht verteerbaar voedsel: beschuit, bouillon, yoghurt, rijst ... Vermijd voedingswaren die pikant zijn of slecht verteren, zoals paprika's en champignons.
Paracetamol is niet bedoeld als geneesmiddel tegen misselijkheid. Pijnstillers hebben een pijnstillende en koortsverlagende werking. Paracetamol kan wel helpen bij bijverschijnselen van misselijkheid zoals bij hoofdpijn. Door de pijn te bestrijden, kan de misselijkheid ook meer naar de achtergrond verdwijnen.
Wat eten bij diarree om snel van de klachten verlost te zijn? Wij raden aan om voeding met oplosbare vezels op tafel te zetten: witte rijst, wit brood, havermout, bananen, appelmoes, fruit uit blik … Zij absorberen het vocht in de darmen, waardoor de stoelgang opnieuw vaster van vorm wordt.
Als ORS zelf maken niet lukt kun je ook wat zout (één afgestreken theelepel per liter) aan een fles cola toevoegen. Dit klinkt misschien vies, maar werkt goed. Als je eerst een klein beetje suiker in de cola doet gaat de prik eruit.
Salmonella ruikt ook naar mest. Een beetje zurige lucht is dat. Dus ruik altijd aan je voedsel. Vertrouw je het niet, eet het dan niet.
De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging.
Bij salmonellabesmetting geldt het volgende advies: Rust en voldoende drinken is meestal het enige dat helpt. Na de besmetting kan je zonder klachten te hebben nog maandenlang drager zijn van salmonella. Raadpleeg een arts als er uitdrogingsverschijnselen zijn.
Mosselen koop je levend, soms doen ze dus ook hun schelp open. Om te testen of een mossel nog leeft, geef je een tikje op de schelp. Sluit de mossel zich, dan is ze nog perfect. Blijft ze open staan, dan is ze dood en moet je ze weggooien.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Af en toe ontwikkelen er zich ook giftige microalgen in het zeewater, die mogelijk door de mossel worden opgenomen. Mensen die de mosselen eten reageren op het gif van deze microalgen.Na twee uur krijg je dan diarree, buikpijn en moet je soms braken.