Overmatige slaperigheid gedurende de dag noemen we ook wel hypersomnie. Hypersomnie is dus niet hetzelfde als vermoeidheid. Mensen met hypersomnie slapen erg vel en hebben overdag aanvallen van ongewild in slaap vallen.
In het kort
Narcolepsie is een zeldzame ziekte waarbij u overdag vaak plotseling in slaap valt. Overdag bent u bijna altijd slaperig, ook als u genoeg geslapen heeft. 's Nachts wordt u regelmatig even wakker. Narcolepsie begint meestal tussen de leeftijd van 15 en 35 jaar.
Mogelijke oorzaken van teveel slapen
De meest voorkomende oorzaak van te veel slapen is een belabberde kwaliteit van de slaap. Reden hiervoor kunnen te maken hebben met alcoholgebruik. Je slaapt wel heel vlot in, maar door de alcohol bereik je niet de diepe slaapfase waardoor het doorslapen meestal niet lukt.
Nu is het zo dat meer slaap niet altijd beter is.
Van teveel slaap wordt je juist weer slaperig en kun je de hele dag een mistig gevoel overhouden.
Hart- en vaatzieken. Eén van de punten die gelinkt zijn aan te lang slapen zijn hart- en vaatziekten. Volgens onderzoek van de Universiteit van Cambridge, onder 10.000 mensen, zou de kans op een beroerte met 46% toenemen bij mensen die meer dan 8 uurtjes per nacht maken.
De meeste deskundigen raden een slaaptijd tussen 7 en 9 uur per nacht aan. Sommige mensen voelen zich na 7 uur al uitgeslapen, andere hebben wat meer nodig. Langer dan 9 uur slapen per nacht wordt door de wetenschap en slaapexperts beschouwd als te veel voor een volwassene.
Naar de huisarts
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck. Voor deze studie is het slaapgedrag van 166.000 mensen uit 21 landen onderzocht.
Zo heeft een baby van 0 tot 3 maanden 14 tot 17 uur slaap nodig. Een tiener zal genoeg hebben aan 8 tot 10 uur. Ben je een volwassene tussen de 26 en 64 jaar? Dan weet je dat 7 tot 9 uur goed voor je is.
Slaapproblemen verhogen het risico op depressie en angststoornissen en kunnen bijdragen aan een slechter beloop van deze stoornissen, blijk uit Nederlands onderzoek. Slaap is één van de factoren die een sterke invloed kan hebben op depressie en angststoornissen.
Als u overdag moeite heeft om wakker te blijven, regelmatig dutjes doet om te kunnen blijven functioneren of zelfs in slaap valt tijdens activiteiten, dan heeft u last van overmatige slaperigheid overdag. Wat zijn de oorzaken? Slaperigheid overdag ontstaat meestal doordat u 's nachts niet goed genoeg slaapt.
Probeer in een vast slaapritme te komen. Houd u aan vaste slaaptijden. Sta steeds rond dezelfde tijd op. Slaap overdag niet (geen dutjes doen).
Teveel slaap betekent dat je te lang in bed ligt, en alles met het woord je 'te' is niet gezond. Je bent passief, voelt je passief, gebruikt je spieren niet waardoor je lichaam ze maar gaat afbreken, je doorbloeding verslechterd en je algehele conditie gaat achteruit.
U voelt zich triest voelen of hulpeloos, tot niets in staat. Het lukt niet meer om ergens nog plezier aan te beleven, u verliest interesse in onderwerpen en het is lastiger om zich te concentreren. Andere gevoelens die vaak voorkomen bij depressies zijn prikkelbaarheid, of juist een dof en leeg gevoel van binnen.
Het zijn normale reacties op nare gebeurtenissen. Ook als u veel zorgen heeft, bijvoorbeeld over geld, werk, relaties, uw gezin of uw gezondheid, kunt u zich somber voelen. Somberheid komt veel voor. Het voelt soms heel zwaar, maar is meestal tijdelijk.
Hypersomnie. Als je hypersomnie hebt, dan kun je overdag moeilijk wakker blijven. Je slaapt 's nachts en overdag erg veel, maar blijft toch slaperig.
Mensen die een hele nacht wakker blijven presteren nogal altijd beter dan personen die elke nacht minder dan zes uur slapen. Dit hebben wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania ontdekt. De wetenschappers lieten proefpersonen twee weken lang vier, zes of acht uur per nacht slapen.
Liggen en zitten is net zo goed. In beide gevallen krijgt het lichaam rust. Het is heel belangrijk om spieren te ontspannen. Alle processen in het lichaam komen ook tot rust.
Uit onderzoek van Neurology is gebleken dat mensen die meer dan acht uur per nacht slapen 71% meer kans lopen op hart- en vaatziekten. Het te lang in bed liggen zorgt ervoor dat je je spieren minder gebruikt, waardoor je lichaam ze maar gaat afbreken.
Zo zouden groenten, fruit, vis, kip, magere kaas en volkoren granen het risico op een depressie verlagen en bovendien zouden bestaande symptomen erdoor verminderen. Foliumzuur schijnt ook te helpen volgens de Finnen, en dan met name bij mannen.
Bij het ontstaan van een depressie zijn vooral serotonine, noradrenaline en dopamine van belang. In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters.
Beweeg regelmatig: wandelen, sporten en bewegen lijkt misschien geen aantrekkelijk idee als je somber bent, maar het is bewezen dat sporten helpt wanneer je depressief bent. Blijf leuke dingen doen: leuke dingen blijven doen met vrienden of familie is erg belangrijk als je depressief bent.
je stemming verandert snel (opeens boos, verdrietig, vrolijk) heel veel of juist heel weinig zin in eten. heel moe zijn, lusteloos. je waardeloos voelen, een leeg gevoel.
Door te rusten en zeker door extra te slapen, kan het lichaam het best genezen. Slapen bij ziekte versnelt het genezingsproces. Het helpt het lichaam om de zaak terug onder controle te krijgen. Tijdens de slaap laden onze lichaamscellen weer op en herstelt de cellulaire schade die bijvoorbeeld door griep opgelopen is.
Mensen die depressief zijn, zijn langdurige tijd somber en hebben vrijwel nergens zin in. Ze verliezen vaak interesse in de dingen om zich heen en kunnen niet echt meer genieten. Men spreekt van een depressie als de gevoelens van neerslachtigheid minstens twee weken duren. Hierbij hoort ook een gebrek aan motivatie.