Toen werd de chocolade steeds meer gedronken. De cacaobonen waren zo belangrijk dat je er zelfs mee kon betalen! Een konijn kostte 10 cacaobonen en een slaaf kostte 100 cacaobonen. De chocoladedrank in die tijd was niet hetzelfde als onze chocolademelk nu.
Cacao, het basis ingrediënt voor chooclade vindt zijn oorsprong vermoedelijk in Mexico en het noorden van Zuid-Amerika. Het waren de Azteken die al 1200 de eerste cacaobonen oogsten en verwerkte tot een soort chocolade drankje met speciala geneeskundige krachten.
Historici zijn het oneens hoe lang geleden deze ontdekking gedaan is door de Tolteken, maar het is minstens 2000 jaar geleden. Zij gebruikten de vruchten van de cacaoboom al wel, maar alleen de pulp uit de vrucht. De reden hiervoor was dat de bonen erg bitter smaakten en werden dus verwijderd voor het eten van de pulp.
De 4000 jaar oude geschiedenis van chocolade begon in het oude Meso-Amerika, het huidige Mexico. Daar werden de eerste cacaoplanten gevonden. De Olmeken, één van de oudste beschavingen in Latijns-Amerika, waren de eersten die chocolade maakten uit de cacaoplant.
Chocolade werd 1500 jaar geleden al gegeten door de Maya's. De Spaanse conquistador Hernán Cortés nam chocolade met zich mee naar Europa toen hij na zijn veroveringstocht in 1528 terugkeerde. De lekkernij werd al snel razend populair onder de Europese bevolking.
Topkwaliteit. Je kunt het niet ontkennen: Belgische chocolade is van topkwaliteit. De cacaobonen die ervoor gebruikt zijn, zijn de allerbeste in hun soort en worden tijdens het verwerkingsproces op de best mogelijke manier behandeld.
Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
Chocolade geschiedenis: De eerste cacaotelers.
Zij bereidden een bittere drank met de bonen uit de cacaoplant en noemde die 'xocoatl'. Met chilipeper, vanille en piment brachten de Maya's de drank op smaak. Na de Maya's waren er de Azteken.
Pure chocola schijnt gezond te zijn. Dat komt door de antioxidanten in de cacao, de flavonoïden. Uit onderzoek blijkt dat de specifieke flavonoïden in cacao (flavanolen) een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten en diabetes zouden kunnen voorkomen.
Magnum is een ijsje van Ola.
Cacaobonen zijn alleen aan de buitenkant bruin, maar vanbinnen wit. (cacaomassa) De kleur van de bruine chocolade komt door de kleur van cacaopoeder. En de kleur van de poeder heeft te maken met het proces om van cacaobonen poeder te maken.
De precieze herkomst van ons woord chocola is niet bekend, behalve dat het woord op zijn minst gedeeltelijk uit de Azteekste taal Nahuatl komt. De Azteken noemden hun cacaodrank xocolātl, letterlijk vertaald een bittere drank. Een andere verklaring is te vinden in een combinatie van Azteekse en Mayatalen.
Chocola wordt gemaakt van de cacaoboon. In de fabriek worden de bonen verhit en samen met andere ingrediënten verwerkt enorme chocoladeblokken. Wij danken het bestaan van chocolade aan de cacaoboon. De oude beschavingen in Mexico en Latijns-Amerika kweekten deze zaden al om er een drankje van te maken.
Ook denken mensen dat het gezonder is dan ander snoep. Cacao is het belangrijkste ingrediënt in chocola en bij snoep is dat suiker. En cacao klinkt een stuk gezonder. Maar een deel van de chocola blijft natuurlijk ook gewoon puur snoepgoed.
Archeologische vondsten wijzen erop dat cacao voor het eerst zo'n 3900 jaar geleden in Meso-Amerika werd gebruikt. Archeologen hebben altijd aangenomen dat de Meso-Amerikanen de eersten waren die de bonen niet alleen gebruikten maar ook verbouwden.
In 1760 kwamen er fabrieken in Duitsland en Frankrijk. Eind 18e eeuw begon chocolade in prijs te dalen, zodat ook gewone mensen het konden betalen. In 1819 werd voor het eerst Zwitserse chocolade gefabriceerd. In 1813 begon Blooker met de productie van cacao en chocolade in Nederland.
Alle soorten pure chocolade zijn koosjer. Daarnaast zijn alle merken chocolade met K stempel erop ook koosjer. Dat zijn de meeste bekende merken gewoon. Alle soorten chocolade zonder alcohol zijn halal.
Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen. Een nadeel is dat we na het eten van een klein stukje chocolade vaak zin krijgen in meer.
Een reep chocolade van 75 gram bevat 400 tot 450 calorieën (kcal), dat is evenveel als 3 belegde boterhammen. Eet chocolade daarom niet te vaak en niet te veel. Neem bijvoorbeeld een blokje als dagkeuze en eet niet een hele reep in één keer op.
De oorsprong van chocolade reikt terug tot de Maya's en de Azteken in Zuid-Amerika. Zij brouwden reeds een soort van chocoladedrank die voor hen een goddelijke drank was met mystieke eigenschappen.
Chocolade is voor een mens niet giftig, maar voor een hond is chocolade in een grote hoeveelheid wel giftig. Dit heeft te maken met de stof theobromine. Theobromine wordt in een hondenlichaam langzamer afgebroken dan in een mensenlichaam, hierdoor is het schadelijk voor de hond en niet voor de mens.
Het korte antwoord: chocolade is in principe niet verslavend omdat er maar een heel kleine hoeveelheid stofjes in zitten die mogelijk verslavend werken. Het positieve gevoel dat chocolade opwekt, komt vooral door de smaak, structuur en het aroma en niet zozeer door een specifiek stofje dat in chocolade zit.
De meest voorkomende oorzaken voor hartkloppingen zijn inspanning, emotie / stress, cafeïne (koffie, thee, cola, chocolade, energiedrank), bloedarmoede (anemie), snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) alcohol en drugs, maar bijvoorbeeld ook verblijf in de bergen.
Hoeveel gram cacao poeder zou je op een dag moeten eten? Er wordt aangeraden om zo'n 20 gram per dag te eten. Eet je een stuk chocolade? Kies dan, zoals al gezegd, voor een reep met minstens 70% cacao, omdat alle voordelen van rauwe cacao daarin nog voldoende aanwezig zijn.