Maar kun je deze voetenzakken ook gebruiken voor je pasgeboren kindje in de reiswieg? Liever niet!Voor een pasgeboren baby is de voetenzak te groot, hierdoor kan het zicht ontnomen worden van het kindje als deze in de reiswieg ligt en het kindje kan gaan zakken in de voetenzak.
Kleed je baby lekker warm aan en zet je baby een mutsje op. Zo bescherm je je baby tegen wind en kou. Kleed je baby net zo warm aan als je jezelf aankleedt, maar bescherm hem extra met een winterzak. Er bestaan speciale winterzakken voor iedere kinderwagen en buggy.
Een voetenzak houdt je kindje lekker warm en droog in de kinderwagen op koude winterse dagen. Je gebruikt de voetenzak vanaf het moment dat je de wandelwageninzet op het onderstel van de kinderwagen hebt geplaatst. De voetenzakken zijn dus geschikt vanaf ongeveer 6 maanden tot 36 maanden.
De leuke voetenzakken zijn geschikt voor baby's van 0 tot ongeveer 9 maanden.
In de winter voorzie je wel gewoon een lekker warm fleecedekentje. Leg dit zowel boven als onder je kleintje zodat er niet te veel koude van onder de bak komt. Ook kan je de kinderwagen opmaken met een wikkeldekentje waarin je kleintje plaatsneemt of je kan de voetenzak van je Maxi-Cosi gebruiken.
Wat is een voetenzak? Een voetenzak is een speciale slaapzak voor in de kinderwagen, buggy of autostoel, vaak met een grote 'capuchon' eraan vast. Op frisse dagen en in de wintermaanden beschermt het je baby tegen de kou.
De dekens, wrappers en cocoons zijn hier ideaal voor. De Cocoon heeft hetzelfde effect als een voetenzak, maar is speciaal ontworpen voor pasgeboren kindjes en is kleiner, zodat je kindje niet omlaag kan zakken. Wil je liever dat je pasgeboren kindje wordt ingepakt, dan zijn er dekens en wrappers.
Warme voeten zijn blije voeten. Maar gemak is ook belangrijk. Daarom is de voetenzak van Maxi-Cosi zo ontworpen dat je kindje er in een oogwenk ingelegd en uitgehaald kan worden. Wanneer je kindje groter wordt en in een jas naar buiten gaat, kan de voetenzak gebruikt worden om de benen van je peuter warm te houden.
Voor echte luxe voetenzakken voor de winter moet je bij het merk Altabebe zijn. Deze voetenzakken voor baby's zijn gevoerd met dik lamsvel en geschikt voor Joolz en Bugaboo.
Trek je baby een romper aan, eventueel met lange mouwen. Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje. Verder trek je je kleine een lange broek aan, met warme sokken en eventueel slofjes. Houd er wel rekening mee dat de kleding comfortabel moeten zijn voor je kleintje.
Het beste is om minimaal de hele kraamweek lekker binnen te blijven en te cocoonen met je nieuwe baby. Zo geef je jouw bekken, vagina en hele lichaam ook de kans om te herstellen. Pak je te snel de draad weer op, dan kan het zijn dat je meer gaat vloeien of last krijgt van postnatale depletie.
Vermijd tocht
Zorg ervoor dat je kindje niet op de tocht ligt. Denk aan wind door open ramen en deuren, een ventilator of airco. Dit is niet goed voor je baby. Heb je een airco, volg de gebruiksaanwijzing en zet hem maar een paar graden kouder dan de buitentemperatuur.
Autostoel of reiswieg kiezen: wat is veilig? In een reiswieg vervoer je je kindje platliggend in de auto. Je kindje heeft zo meer bewegingsruimte en dat is beter is voor de motorische ontwikkeling. Wel biedt een reiswieg veel minder bescherming bij een botsing dan een gewoon autostoeltje.
Door de dikke voering zit de autogordel niet optimaal tegen het lichaam. Er ontstaat extra ruimte tussen het lichaam en de gordel. Daardoor kan bij een botsing de zijkant van de gordel naar het lichaam toe bewegen en in de buik snijden.
Verschillende experts waarschuwen. Het gevaar is dat je de gordels bijna onmogelijk goed kunt aanspannen als je kind een dikke jas draagt. Er blijft dan aardig wat ruimte over tussen de gordel en het kind, waardoor hij bij een botsing uit het stoeltje kan worden geslingerd.
– Ga liever ongeveer 15 minuten naar buiten om even lucht te happen. Zodra de baby last heeft van ongemak: honger, hij moet verschoond worden of heeft het koud, dan gaan jullie direct terug naar huis om op te warmen. Met de baby naar buiten in de winter: let op de babydrager!
Je kind kan mee in een wandelwagen als hij goed en stevig rechtop kan blijven zitten. Op welke leeftijd hij dat kan, dat verschilt per kind. Het zal ergens tussen de zes en twaalf maanden zijn. Zorg ervoor dat je kind in de wagen altijd een veiligheidsriempje om heeft.
Op de meeste uitzetlijsten staat dat je genoeg hebt aan 3 molton hoeslakens, 3 hoeslakens, 2 dekens met 3 lakens en 2 slaapzakjes.
Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.
Want nu kan de baby zowel op de rechter- als op linkerzijde worden gepositioneerd om te slapen. Het is echter gevaarlijk omdat baby's niet zelfstandig op hun zij kunnen blijven liggen en zelf in de buikligging kunnen rollen. Daarom moeten baby's de eerste maanden in de zijligging worden ondersteund.
Als het erg warm is, kun je de baby laten slapen in een bodysuit, zonder pyjama en in een ongecoupeerde zomerslaapzak. Zelfs in het midden van de zomer, vermijd het maken van baby-slaapshirtless, want hij kon kou vatten tijdens de nacht, omdat tijdens bepaalde fasen van de slaap de temperatuur van het lichaam daalt.
De eerste drie maanden zijn de nageltjes van je baby nog erg zacht en kwetsbaar. Het is dan verstandig om de nagels te vijlen en niet te knippen. Vijlen heeft minder risico's, zoals het dubbelklappen van de nagels. Voor het vijlen van baby nagels kun je het beste een kartonnen vijltje gebruiken.
Frequent borstvoeden stimuleert de aanmaak van melk en vermindert stuwing: 10 - 12 keer per dag (24 uur) gevoed worden is voor een pasgeborene heel normaal. Je kunt in het begin niet te vaak voeden; als je niet vaak genoeg voedt, kan dat zelfs nadelig zijn voor de melkproductie.
Naast je stuitje kun je natuurlijk klachten hebben aan je bekken na de bevalling. Deze bekkenpijn is een pijn rond je schaambeen en (vaak) een instabiel gevoel in het bekken. Sommige vrouwen omschrijven het gevoel alsof er een bal tussen hun benen zit.