Een vervuilde of verstopte vloerverwarming kan ontstaan door een slechte kwaliteit van het water in het CV-water. Er zit dan slib in het CV-water, een soort ongewenste vaste deeltjes. Slib kan terechtkomen in het CV-water als het systeem wordt aangelegd of bijgevuld. Ook zuurstof - oftewel lucht - kan slib veroorzaken.
Eerst wordt een vloerverwarmingsgroep aangesloten op de speciale spoel unit. Indien nodig wordt reinigingsmiddel toegevoegd. Vervolgens wordt onder hoge druk uw vloerverwarming per groep gereinigd en doorgespoeld. Na het doorspoelen zijn de slangen van de vloerverwarming weer helemaal schoon.
Als je vloerverwarming goed werkt, hoef je het system niet regelmatig te ontluchten. Je doet dit dus alleen als je de druk ziet verminderen. Het is wel aan te raden om eenmaal per jaar het geheel systeem te ontluchten, liefst in de herfst, nog voor de koude maanden beginnen.
De temperatuur van vloerverwarming wordt geregeld door een thermostaat. Deze meet de kamertemperatuur en geeft een signaal door aan de cv-ketel (in het geval van warmwaterverwarming) of de aansluiting van de elektrische verwarming. Bij een vloerverwarming met warm water wordt de circulatie geregeld door een verdeler.
De buizen hebben in het algemeen een verwachte levensduur van meer dan 50 jaar. Dit wordt berekend aan de hand van "langeduurproeven" en "computerberekeningen" (Dus niet aan de hand van 50 jaar praktijkervaring).
Zodra de waterdruk in je vloerverwarmingssysteem afneemt, geeft het systeem niet overal evenveel warmte meer af en werkt het niet optimaal. Hét signaal dat je je vloerverwarming moet ontluchten.
ONDERHOUD VAN EEN VLOERVERWARMING IS DIT NODIG? Onderhoud van uw vloerverwarming is zeker nodig door vervuiling in het cv-systeem kan de vloerverwarming vervuild raken met het gevolg minder rendement hogere gasrekening, energierekening en dure reparaties.
De druk in het cv-circuit dient maximaal 2 bar te zijn. Als u deze druk bereikt heeft, sluit u het cv-bijvulpunt en daarna de vulkraan.
Wanneer een vloerverwarmingsverdeler zonder circulatiepomp wordt toegepast, moet vanaf de warmtebron een grote waterhoeveelheid naar de verdeler kunnen stromen. Is die transportleiding te smal of de circulatiepomp te zwak, dan komt er te weinig warm water in de leidingen, waardoor uw vloerverwarming niet goed opwarmt.
Hoe vloerverwarming uitzetten? Wanneer u de vloerverwarming toch wilt uitschakelen dan kunt u dat doen door de pomp uit te schakelen. Ook kunt u gebruik maken van een thermostaat die de temperatuur regelt. De thermostaat kan constant temperaturen meten en schakelen tussen gewenste temperaturen.
Een nieuwe pomp kost tussen de €200 en €300. De kosten zijn onder andere afhankelijk van het aantal groepen dat op de pomp wordt aangesloten. Een handige doe-het-zelver kan de pomp zelf vervangen. De meeste mensen kiezen er voor om dit door een installateur te laten doen.
Vloerverwarming kan goed gecombineerd worden met een cv-ketel. De ketel kan namelijk prima samenwerken met de verwarming in de vloer om te woning te verwarmen naar een comfortabele temperatuur. Maar welke ketel is passend? Een gasgestookte én elektrische ketel zijn beide geschikt voor vloerverwarming.
Er zijn twee systemen voor vloerverwarming: elektrische verwarming en verwarming met warm water. Elektrische vloerverwarming is niet energiezuinig. Als we het over vloerverwarming hebben, bedoelen we de watervoerende vloerverwarming. Hierbij wordt warm water door buizen in de vloer gepompt.
Hoe lekkage aan een vloerverwarming te herkennen is
De meest eenvoudige manier om dit probleem te herkennen, is als de CV ketel een drukverlies aangeeft en met het bijvullen het probleem niet wordt opgelost. Als dit het geval is, kan het zijn dat je er nog relatief op tijd bij bent, zonder dat er teveel schade is.
Schakel de pomp van de vloerverwarming uit door de stekker uit het stopcontact te nemen. Wacht vervolgens 10 minuten tot de watercirculatie is gestopt en de lucht naar het hoogste punt is getrokken. Sluit de kraan van de vloerverwarming en draai vervolgens het ontluchtingsventiel met een ontluchtingssleutel open.
Ontluchten van CV met daarop vloerverwarming aangesloten
Aangeraden wordt om telkens te beginnen bij het laagste punt in uw woning (kelder), en af te sluiten in het hoogste punt van de woning (zolder).
Ja, vloerverwarming is zuiniger dan radiatoren. En dat heeft verschillende redenen: Met vloerverwarming kan je jouw gewenste temperatuur ongeveer 2°C lager instellen dan bij radiatoren. Het geeft immers een hogere gevoelstemperatuur omdat de warmte via de vloer langs je lichaam 'glijdt'.
Dit systeem zal dus niet genoeg warmte produceren om de ruimte volledig te verwarmen. Het gaat hier dus om een aanvulling op het bestaande verwarmingssysteem. Kortom: vloerverwarming is uitstekend in staat om uw woning of ruimte op een energiezuinige manier zo warm te krijgen als u wilt.
Vloerverwarming is kortom een stabiel type verwarming. Hierdoor heeft het geen zin 's nachts, en zeker niet als u een paar uur weggaat, de vloerverwarming lager of uit te zetten. Wij adviseren dan ook de vloerverwarming zo aan te sluiten dat een kamerthermostaat of nachtverlaging er géén invloed op heeft.
Rekenvoorbeeld: verbruik van elektrische vloerverwarming met een CV-ketel op gas. Huidig gasverbruik 2500m³, van dit verbruik zal ongeveer 2000m³ voor verwarming zijn. Indien we overschakelen op elektrisch verwarmen zal het verbruik dus liggen tussen (2000 x 4,48) en (2000 x 8,96) of tussen 8.960Kwh en 17.920Kwh.
Van vloerverwarming wordt tijdens de zomer nauwelijks gebruik gemaakt – tenzij er ook mee gekoeld wordt, maar dat doet niet lang niet iedereen. Het is dus in theorie mogelijk om het vloerverwarmingssysteem in de zomer helemaal uit te zetten.