Je herkent luizen aan de vieze, plakkerige plekken op een plant. De beestjes leven namelijk van plantensappen. De suiker (honingdauw) die daarin zit, scheiden ze af als een plakkerig goedje. Groene en zwarte luizen zitten vaak op jonge scheuten, andere luizen eten bij voorkeur van de stam of takken.
Mieren zijn de natuurlijke vijand van de larven van het lieveheersbeestje. Mieren beschermen de bladluizen omdat ze dol zijn op de honingdauw, dat plakspul, dat de bladluizen uitscheiden. Honingdauw is het teveel aan suikers dat de bladluizen niet nodig hebben en dus uitscheiden.
Het beste antwoord. Bladluizen kunnen niet steken of bijten en zijn niet giftig, ze zijn ongevaarlijk. Er zijn verschillende bladluizen. Dopluizen en schildluizen hebben een hebben een harde rugzijde ter bescherming.
Spuit de planten in met een mengsel van half water en half spiritus en de bladluis zal snel zijn verdwenen. Een beproeft recept is 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus met een liter water mengen. Een aftreksel van tabak in water is ook een goed middel.
“Bladluizen zitten aan de onderkant, omdat ze daar beschut zijn tegen de zon, maar vooral tegen de regen”, zegt hoogleraar entomologie Marcel Dicke van Wageningen University. “De dieren steken hun zuigende monddelen in een blad en zoeken vaatweefsel.
Bladluizen kunnen niet goed tegen de regen. Als het een paar dagen regent ben je zo af van de luis! De regen doodt de luizen en spoelt ze weg, zo kan de plant zich weer herstellen. Wanneer je binnenplanten last hebben van bladluis of het regent niet, dan kan je de planten ook een paar dagen achter elkaar natspuiten.
De volgende planten zijn gevoelig voor zwarte luis: tuinboon, pronkboon, suikerbiet, sommige zomer bloemen, kersenbomen, sommige heesters enz.. Op deze planten komen meerdere generaties, ongevleugelde, in koloniën levende luizen voor. Ook komen gevleugelde luizen voor, die zich verspreiden naar andere planten.
Witte azijn tegen luizen
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel. Goed schudden.
Waar kunnen luizen niet tegen? Malathion, permetrine en dimeticon. In de praktijk blijkt dat luizen steeds ongevoeliger worden voor malathion en permetrine. Aanbevolen door het RIVM: middelen met dimeticon.
- Bladluizen hebben een hekel aan de sterke geur van munt, salie, tijm, dille, lavendel, koriander, citroenmelisse, uien, knoflook en Afrikaantjes. Plant ze tussen je andere planten of groenten en je zal minder luizen aantreffen.
De bladluis verspreidt ook een bacterie, die in sommige gewassen zoals aardappelen, de Zebra chip ziekte veroorzaakt, die gewasopbrengsten beïnvloedt. De wesp is een bladluis parasitoïde, wat betekent dat het zich aan een enkele gastheer hecht om deze uiteindelijk te doden.
Ze levendbarend zijn. Bladluizen 40 tot 100 nakomelingen krijgen, wat neerkomt op 3 tot 10 per dag in een paar weken tijd.
Hoofdluis kun je krijgen van contact met iemand die hoofdluis heeft: de luizen lopen van het ene hoofd naar het andere. Ze verplaatsen zich niet via kleding of andere spullen. Springen kunnen ze niet. Hoofdluis komt vaker bij kinderen voor, omdat tijdens het spelen of maken van selfies de hoofden elkaar raken.
De hoofdluis voedt zich met menselijk bloed. Dat doet de luis zo'n drie tot zes keer per dag. Zonder zichzelf te voeden met ons bloed kunnen ze maar 8 tot 24 uur overleven. Daarna drogen ze uit en sterven ze.
Zo verwijder je bladluis
Omdat je door gebruik te maken van chemische middelen de plant oneetbaar maakt, zullen de 'groene vingers' op een andere manier van de bladluis af moeten zien te komen. En die andere manier is er: gebruik gewoon wat groene zeep.
Maak een oplossing van 1 liter water, een borrelglaasje spiritus en 1 eetlepel groene zeep. Bladluizen op je planten verdwijnen in rap tempo als je ze besproeit met dit mengsel. Dop- en schildluizen bestrijd je eenvoudig: neem een kwast met lijnolie en bestrijk de aangetaste delen met de beestjes.
Wie last heeft van hoofdluis, moet al het haar in een haarnetje doen en onder de muts drukken, een liter olie via de tuit in de muts laten lopen zodat er een badje ontstaat en de olie tien minuten zijn werk laten doen. Daarna kunnen alle dode en versufte luizen met een luizenkam uitgekamd worden.
LET OP: met een föhn is het niet mogelijk om neten effectief en veilig dood te drogen! Een föhn is gemaakt om haren te drogen.
Jeuk treedt gewoonlijk 1-2 weken na besmetting op. Secundaire infecties met bacteriën door krabben en algehele malaise komen voor, maar zijn zeldzaam. In enkele gevallen is er sprake van een lichte lymfeklierzwelling in de nek. Na behandeling kan de jeuk nog 2 weken aanhouden.
Er zijn circa 2.000 bekende soorten. In Nederland leven meer dan 60 soorten stofluizen; daarvan leven de meeste buiten en worden aangetroffen op boomstammen, struiken of andere vegetatie. De volwassen insecten zijn klein, tussen de 1-4 mm groot. Ze zijn grijsachtig tot middenbruin van kleur.
Je kunt een mengsel maken van spiritus en groene zeep! Maak in totaal zo'n 50 ml en meng dit met warm water. Doe dit mengsel in een plantenspuit en spuit het op de zwarte luizen. Herhaal dit een paar dagen na elkaar.
Hoewel ze tot dezelfde familie behoren, zijn hoofd- en schaamluizen twee verschillende soorten: De hoofdluis leeft op het behaarde hoofd. De schaamluis leeft in het schaam- of borsthaar en op wimpers en wenkbrauwen.