Je Vloerverwarming repareren is noodzakelijk. Als je vloerverwarming kapot is dan komt dat meestal door een lek. Lekkages in de vloerverwarming moet je zo snel mogelijk repareren om waterschade aan je woning te voorkomen, maar dat is niet zo eenvoudig om te doen.
Een vloerverwarming lekkage is vaak duidelijk te herkennen doordat de voegen gaan verkleuren of de muren trekken vochtig op. Ook blijft de Cv-installatie drukverlies aangeven. Bijvullen biedt dan geen soelaas, er is sprake van een lekkage. Er zijn echter ook gevolgen voor het gezonde leefklimaat in de woning.
Draai de kraan van de radiatoren dicht en zet de thermostaat weer aan. De warmte zal nu direct naar de vloerverwarming gaan. Geef de installatie echter wel wat tijd om op te warmen. Wat ook een oplossing kan zijn voor dit defect is de thermostaatkranen te laten installeren op uw radiatoren en deze op 18 graden zetten.
De levensduur van een goede circulatiepomp bedraagt 15 tot 20 jaar. Aangezien het verschil in aankoopprijs ongeveer 200 euro bedraagt en je gemiddeld 25 euro extra uitspaart jaarlijks, betekent dat het verschil tussen een pomp met A-label en een pomp met C-label op 8 jaar terugverdiend is.
Hoe weet je dat de pomp van de vloerverwarming kapot is? Als je merkt dat de vloerverwarming jouw kamer niet meer goed verwarmd, is de kans groot dat de circulatiepomp kapot is. De leidingen zullen dan ook koud blijven terwijl de pomp op de verdeler wel warm/heet is.
Wanneer een vloerverwarmingsverdeler zonder circulatiepomp wordt toegepast, moet vanaf de warmtebron een grote waterhoeveelheid naar de verdeler kunnen stromen. Is die transportleiding te smal of de circulatiepomp te zwak, dan komt er te weinig warm water in de leidingen, waardoor uw vloerverwarming niet goed opwarmt.
Een nieuwe pomp kost tussen de €200 en €300. De kosten zijn onder andere afhankelijk van het aantal groepen dat op de pomp wordt aangesloten. Een handige doe-het-zelver kan de pomp zelf vervangen. De meeste mensen kiezen er voor om dit door een installateur te laten doen.
Er bestaat dus een kans dat de verdeler en aansluitmaterialen uiteindelijk toe is aan vervanging. Maar onthoud dat dit veel langer dan 5 jaar kan duren.
Hoe vloerverwarming uitzetten? Wanneer u de vloerverwarming toch wilt uitschakelen dan kunt u dat doen door de pomp uit te schakelen. Ook kunt u gebruik maken van een thermostaat die de temperatuur regelt. De thermostaat kan constant temperaturen meten en schakelen tussen gewenste temperaturen.
Van vloerverwarming wordt tijdens de zomer nauwelijks gebruik gemaakt – tenzij er ook mee gekoeld wordt, maar dat doet niet lang niet iedereen. Het is dus in theorie mogelijk om het vloerverwarmingssysteem in de zomer helemaal uit te zetten.
Specialist Bouw/Sanitair
De vloerverwarming zal zo snel niet bevriezen binnen. Of het moet buiten een graadje of 40 gaan vriezen, en je moet binnen helemaal niet stoken, doormiddel van radiators.
Schakel de pomp van de vloerverwarming uit door de stekker uit het stopcontact te nemen. Wacht vervolgens 10 minuten tot de watercirculatie is gestopt en de lucht naar het hoogste punt is getrokken. Sluit de kraan van de vloerverwarming en draai vervolgens het ontluchtingsventiel met een ontluchtingssleutel open.
De levensduur van een circulatiepomp is vrij lang; doorgaans moet zij pas om de 15 tot 20 jaar worden vervangen.
Hoe lekkage aan een vloerverwarming te herkennen is
De meest eenvoudige manier om dit probleem te herkennen, is als de CV ketel een drukverlies aangeeft en met het bijvullen het probleem niet wordt opgelost. Als dit het geval is, kan het zijn dat je er nog relatief op tijd bij bent, zonder dat er teveel schade is.
Dweil heet wassen en water vaak verversen. Bijvoorbeeld bij grote kamer ondertussen nog een keer schoon water pakken. Zeker als je niet elke dag dweilt Mocht er ergens iets van urine liggen zal het met vloerverwarming snel opdrogen, maar ook stinken door het verwarmen, dat kan ook een oorzaak zijn.
Twee graden lager als je Lage Temperatuur Verwarming of vloerverwarming hebt. Als je Lage Temperatuur Verwarming (LTV) of vloerverwarming hebt, duurt het langer om je huis 's morgens weer op te warmen. Daarom kun je de verwarming 's nachts beter maar twee graden lager zetten en zeker geen vijf graden.
Rekenvoorbeeld: verbruik van elektrische vloerverwarming met een CV-ketel op gas. Huidig gasverbruik 2500m³, van dit verbruik zal ongeveer 2000m³ voor verwarming zijn. Indien we overschakelen op elektrisch verwarmen zal het verbruik dus liggen tussen (2000 x 4,48) en (2000 x 8,96) of tussen 8.960Kwh en 17.920Kwh.
Balans tussen comfort en energiebesparing
Daarnaast is de kans groot dat u het koud krijgt, terwijl de vloerverwarming aan het opwarmen is en u dan de thermostaat hoger zet dan normaal. Dit kost uiteindelijk meer energie. Oftewel: het is vooral aan u om de balans te vinden tussen energiebesparing en wooncomfort.
De kosten van de aanschaf en installatie zijn een van de grootste nadelen van vloerverwarming. Deze zijn een stuk hoger dan bij de aanleg van radiatoren. Daarnaast is het bij een bestaand huis niet makkelijk om vloerverwarming aan te leggen.
Over het algemeen wordt er door installateurs aangegeven om een maximale temperatuur van 55 graden aan te houden. Om de risico's klein te houden adviseren wij een maximale temperatuur van 45 aan te houden. Zo weet u zeker dat er geen beschadigingen ontstaan aan de vloer.
Je kan er bij vloerverwarming voor kiezen om gebruik te maken van een gesloten verdeler zonder ingebouwde pomp. In het merendeel van de gevallen wordt er in een dergelijke situatie voor gekozen om gebruik te maken van een speciale warmtepomp.
Bij gemiddeld winterweer (Tussen 2°C en 7°C) verbruik je ongeveer 0,045 tot 0,06 kWh per m². Bij koud winterweer (van -3°C tot 2°C) verbruik je 0,075 en 0,09 kWh per m². Ten slotte is er ook nog erg koud winterweer waar je 0,09 en 0,12 kWh per m² zal verbruiken.
Het antwoord is eenvoudig: je kunt je vloerverwarming inderdaad uitschakelen om stroom te besparen. Schakel de pomp uit, die stroom verbruikt, net als de cv-functie van je verwarmingsketel.