Een amandelontsteking van de keel begint meestal met forse keelpijn en een sterk roodgekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. De keelamandelen kunnen opgezwollen raken en er kunnen witte puntjes (puskopjes) op de amandelen te zien zijn.
Een witte angina (erythemato-etterige of pseudomembraneuze) wordt gekenmerkt door een wit of grijsachtig beslag op de oppervlakte van de amandelen. De amandelen zijn soms ook bedekt met witte punten (opstapeling van etter), die gemakkelijk kunnen worden losgemaakt. De lymfeklieren van de hals zijn soms gezwollen.
Infectie van de amandelen, veroorzaakt door een virus of bacterie. Een amandelontsteking duurt meestal enkele dagen. Daarna zou de pijn op een week tijd moeten verminderen.
Symptomen van een keelontsteking kunnen zijn: pijn bij het slikken, een rode keel, koorts, opgezette klieren, oorpijn en een schorre stem. Een keelontsteking wordt meestal veroorzaakt door een virus, maar kan ook worden veroorzaakt door een bacterie. Meestal gaat een keelontsteking vanzelf binnen tien dagen over.
Een ontsteking van de keel gaat vaak gepaard met keelpijn en een sterk rood gekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. Ook andere symptomen komen voor bij een keelontsteking, zoals: Koorts.
Meestal wordt een keelontsteking veroorzaakt door een virus. Antibiotica helpen dan niet. Als keelontsteking wel wordt veroorzaakt door een bacterie, zijn er verschillende soorten antibiotica die de arts kan voorschrijven: Penicilline-antibiotica.
Veelgestelde vragen bij keelpijn
Keelpijn zelf is niet besmettelijk. De infectie die keelpijn veroorzaakt kan besmettelijk zijn. Hoe lang is afhankelijk van het soort infectie.
Kies voor zacht, smeerbaar beleg. Denk aan roomkaas, slaatje, groentespread, zacht fruit of fruitspread, vette vis, vis uit blik, zacht gebakken vis, roerei, omelet, rijpe avocado of ragout. Maak gerechten smeuïger door er een saus bij te serveren of door room, roomkaas of een scheutje bouillon of jus toe te voegen.
Een amandelontsteking van de keel begint meestal met forse keelpijn en een sterk roodgekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. De keelamandelen kunnen opgezwollen raken en er kunnen witte puntjes (puskopjes) op de amandelen te zien zijn.
Een keelontsteking of angina is een veel voorkomende kwaal, die heel vervelend kan zijn maar meestal onschuldig is. Ze geneest meestal vanzelf; antibiotica zijn doorgaans overbodig. Een acute keelontsteking komt het meest voor in de herfst, winter en vroege lente.
Keelpijn gaat meestal vanzelf over binnen 10 dagen. Een verkoudheidsvirus is vaak de oorzaak. Soms is corona de oorzaak van keelpijn. Laat u testen op corona.
Als een besmet persoon hoest of niest, komen er minuscule druppeltjes met microben in de lucht. Daar kunnen ze door een tweede persoon ingeademd worden en vervolgens een angina veroorzaken. Ook rechtstreeks contact met besmet speeksel of neusvocht kan de virussen en de bacteriën overbrengen.
Aangezien een tonsillitis vaak veroorzaakt wordt door virussen, kan een afwachtende houding worden aangenomen. Bij een bacteriële infectie worden best penicillines (antibiotica) gegeven. Bij teveel sliklast en eventueel abcesvorming is soms intraveneuze toediening van antibiotica, vocht en pijnstilling aangewezen.
Amandelstenen, ook wel tonsilstenen genoemd, zijn kleine wit-gelige mineraalophopingen achter in de keel. Amandelstenen zijn in principe ongevaarlijk, maar kunnen wel lastig zijn. Zo bezorgen de kleine witte brokjes je vaak keelpijn en een slechte adem.
Gorgel met warm water
Gorgelen reinigt de keel en kan helpen bij keelpijn. Neem een glas warm water en één theelepel zout en roer tot deze is opgelost. Gorgel met uw hoofd achterover voor 30 seconden en spuug de oplossing uit. Doe dit maximaal 3 keer per dag.
Een witte angina (erythemato-etterige of pseudomembraneuze) wordt gekenmerkt door een wit of grijsachtig beslag op de oppervlakte van de amandelen. De amandelen zijn soms ook bedekt met witte punten (opstapeling van etter), die gemakkelijk kunnen worden losgemaakt. De lymfeklieren van de hals zijn soms gezwollen.
Een keelontsteking is nogal besmettelijk! Een keelontsteking wordt vaak veroorzaakt door een bacterie of virus. De ziekteverwekkers worden meestal verspreid door hoesten of niezen (via druppeltjes in de lucht), maar ook door een zoen op de mond. Een keelontsteking verspreidt zich al gauw in het gezin en op school.
Bij heftigere keelpijn kan er sprake zijn van een keelontsteking, waarbij meer klachten en ook koorts of opgezette klieren kunnen ontstaan. Als de moeite met slikken niet binnen een week overgaat, juist alsmaar erger wordt of als je je echt heel erg ziek voelt, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.
Verwerk vlees, vis, kip, ei of kaas eventueel in een ragout. Probeer pasta met ruim saus, ragout of een maaltijdsoep. Pap, vla en (drink)yoghurt eten gemakkelijker. Kies ook eens voor ontbijtproducten als muesli of cornflakes met yoghurt of melk.
Ibuprofen verlaagt de koorts en vermindert spierpijn, hoofdpijn, keelpijn en pijn door bijholteontsteking. Het pijnstillende effect begint na een half tot een uur. Het effect houdt ongeveer 8 uur aan. De koorts zal binnen één uur na gebruik dalen.
Warme kruidenthee met honing
Heb je last van keelpijn? Warme thee met honing verzacht de keel en werkt tegen hoesten. Voeg er eventueel nog extra citroen aan toe voor extra vitamine C. Tip: vitamine C is hittegevoelig dus laat de thee dan wel wat afkoelen.
Ja. Paracetamol werkt wanneer je last hebt van keelpijn. Slik de paracetamol op vaste tijden, maximaal vier keer op een dag twee tabletten van vijfhonderd milligram.
Penicilline heeft weinig bijwerkingen en verdient dan ook de voorkeur als antibioticum bij angina.
Na een week is er meestal een combinatie van keelontsteking, koorts en gezwollen, pijnlijke lymfeklieren. De keelontsteking en lymfekliervergroting kunnen 2 tot 3 weken aanhouden, de vermoeidheid 2 tot 3 maanden.
Bij angina pectoris heb je pijn op de borst of hartkramp. De pijn treedt op als de hartspier te weinig zuurstof krijgt. In het begin merk je dit alleen als het hart harder moet werken, zoals bij inspanning. Later kun je er ook last van krijgen in andere situaties.