Vetluis is een vettige en vaak niet zo fris ruikende substantie die in de machine achterblijft na veel wassen. Het hoopt zich vooral op in de rubberen randen van de wasmachinedeur, waardoor het geen kwaad kan deze om de zoveel tijd even schoon te maken.
Vetluis is niet alleen vies (je ruikt het wanneer je er last van hebt en je was wordt niet meer helemaal fris), maar als je wasluis niet aanpakt, kan het ook schadelijk zijn voor je wasmachine. Het kan zich verspreiden naar de slangen van je wasmachine en zelfs schade veroorzaken aan de waterniveauregeling.
Vetluis is een broedplaats voor bepaalde bacteriën en zorgt voor een stinkende wasmachine en kleding. Daarnaast kan het ook vlekken veroorzaken op je kleding, met name wit en licht wasgoed is hier gevoelig voor. Van deze vlekken kom je helaas niet gemakkelijk af.
De stank die er vrij komt tijdens het wassen, komt in de meeste gevallen door vetluis. Dit zijn beestjes die op schone was af komen. Door een kookwas te doen, kom je hier makkelijk vanaf. Een kookwas is eigenlijk het wassen op de hoogste stand van je wasmachine.
Vaatwastabletten kunnen vetluis tegengaan, dus je kunt wel degelijk een frisse wasmachine krijgen door af en toe twee vaatwastabletten in het zeeplaatje te doen en de machine leeg te laten draaien op 90 graden. Voor een echt schone machine en schone leidingen, gebruik je soda of machinereiniger.
Het is heel erg vervelend wanneer uw pas gewassen wasgoed met vlekken uit de wasmachine komt. Deze zwarte vlekken en strepen ontstaan meestal door vetluis in de wasmachine. Vetluis is een opeenstapeling van vet- en zeepresten in de wasmachine.
Een flinke scheut azijn in de lege trommel van de wasmachine is echt niet slecht. Ook een halve kop soda is voldoende om uw wasmachine weer goed vetluis vrij te maken. Door de combinatie van azijn of soda en de hoge temperatuur lost het vuil, kalk en vet zeer effectief op.
Probeer dan eerst een keer de machine te laten draaien op 90 graden, zonder was. Je kunt hier een schepje soda voor gebruiken, en de hoge temperatuur (die dus NIET geschikt is voor bepaalde kledingsoorten) gaat vetluis tegen.
Ze raadt het natuurlijk niet aan om het een hele week te laten zitten. “Als je natte was toch begint te ruiken, betekent dat dat je was al te lang in een ruimte zit waar er geen lucht aan kan. Schimmels en bacteriën veroorzaken de slechte geur. Door een nachtje de was te laten zitten, zal het heus niet gaan ruiken.”
Als de wasmachine stinkt en de was muf ruikt na het wassen dan is 'vetluis' de boosdoener. Vetluis of wasluis is een micro-organisme dat groeit op restjes vuil en wasmiddel. Doordat we minder heet en met minder water wassen, krijgt vetluis meer kans. Vetluis kan bruine of zwarte vlekken op het wasgoed maken.
Dan kun je het beste wassen met een vloeibaar wasmiddel, in plaats van waspoeder. Als je wast op 30 of 40 graden lost vloeibaar wasmiddel namelijk beter op dan poeder. Je kunt ook kiezen voor een poederwasmiddel met bleekmiddel (voor de witte was), want de vetluisbacteriën kunnen niet tegen bleekmiddel.
Als je wasmachine zuur of muf ruikt heb je waarschijnlijk last van wasluis, ook wel vetluis genoemd. Een vetluis-wasmachine herken je aan vieze zwarte aanslag in het rubber manchet van de deur en soms ook aan vlekken op het wasgoed. Vetluis is een bacterie die leeft in wasmiddelresten.
Vetluis is een zeepbacterie die houdt van warme, vochtige plekken. Deze vetluis zorgt voor een muffe, zure geur in je wasmachine.
Wasmachine schoonmaken met vaatwastablet
Last van stank in de wasmachine? Maak dan gebruik van vaatwastabletten om vetluis te bestrijden. Doe twee vaatwastabletten in de wasmiddellade en draai een kookwas. Je wasmachine is daarna weer spik en span en de trommel ruikt weer lekker fris.
Een vloeibaar wasmiddel is bijvoorbeeld ideaal voor gekleurde was, korte wasprogramma's en om te wassen op lage temperaturen. Een waspoeder is meer geschikt voor hoge temperaturen en voor de witte was. Het kan om die reden verstandig zijn om beide soorten wasmiddel in huis te halen.
Vetluis, ook bekend als wasluis, is een vettige substantie die na het wassen achterblijft in de wasmachine. Het is geen luis, maar vervuiling die ontstaat doordat huidvet en -schilfers samenklonteren met onoplosbare stoffen (silicaten) uit het wasmiddel. Het is een voedingsbodem voor bepaalde bacteriën.
Kleding 's nachts buiten laten drogen werkt niet. De hogere luchtvochtigheid 's nachts belemmert het verdampingsproces dat nodig is om textiel te drogen.. Tip: Handdoeken en andere badstof worden snel hard en ruw in de zon. Denk er daarom aan ze niet te lang in de brandende zon te laten hangen.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
"Schimmels en bacteriën hebben een penetrante lucht, dus als de was vies ruikt, weet je genoeg." Het beste is dan om de was op minimaal zestig graden te wassen en daarna meteen op te hangen.
"De actieve werking van azijn zijn zuren, en die kunnen voor ontkalking of ontvetting zorgen", zegt Sanne Janssen, woordvoerder bij Milieu Centraal. "Kalk op bijvoorbeeld het verwarmingselement van je wasmachine kan ervoor zorgen dat je wasmachine meer stroom gaat verbruiken.
*Drumroll* Om je apparaat zo lang mogelijk mee te laten gaan én om 'm lekker schoon te krijgen, is het key om je wasmachine één tot twee keer per maand op 90 graden te laten draaien. Zo wordt je hele wasmachine lekker uitgekookt waardoor vuil en restjes zo verdwijnen.
Houd je wasmachine schoon en voorkom nare geurtjes
Maak het wasmiddelbakje regelmatig schoon. Laat je wasmachine iedere maand een keer draaien op het kookwasprogramma (90 graden) en doe er gerust een schep soda bij. Laat de wasmachinedeur na het wassen open staan, zo voorkom je dat de wasmachine gaat stinken.
Als de was te lang in de wastrommel blijft liggen, trekt de schimmel in de kleding. Daar gaat de kleding muf van ruiken. Laat de deur van de wasmachine na een wasbeurt altijd open staan, zodat de wasmachine even kan luchten.
Een veelgemaakte fout is het gebruik van te veel of te weinig wasmiddel. Te veel kan betekenen dat het wasmiddel niet volledig uit de kleding is gespoeld. Ook dat kan een vervelende geur veroorzaken. Terwijl te weinig wasmiddel je kleding misschien niet goed genoeg schoonmaakt.
De waterhardheid verschilt per regio. Hoe harder uw water, hoe meer kalkdeeltjes erin zitten en hoe vaker u de wasmachine moet ontkalken. Over het algemeen raden we aan om dit elke twee maanden te doen.